Imaginea din stânga înfățișează o femeie din Țările de Jos care ar fi o mare fană a dictatorului sângeros Vladimir Putin. Ea ține în mână o placardă pe care este scris mesajul: ,,Putin is right" (,,Putin are dreptate"), iar imaginea din dreapta datează din 7 iulie 1941 și a fost realizată în cadrul unei manifestări așa-zise ,,pacifiste” din New York, Statele Unite.
Sloganurile de la demonstrația din New York spuneau: "Hitler nu ne-a atacat, de ce să-l atacăm pe Hitler?", "De ce nu facem pace cu Hitler?". Astăzi, agenții de influență ai Kremlinului, dar și toți idioții lor utili repetă sloganuri similare de tipul: ,,Nu războiului, da negocierilor cu Putin”, ,,Furnizați pace, nu arme!”, sau ceva mult mai grav, ,,Unde e Ucraina și unde suntem noi, de ce ne-ar păsa?”.
Să sperăm că, peste 5, 20 sau 80 de ani, nu vom privi înapoi la 2023 cu același șoc și neîncredere pe care le simțim când privim imaginile din 1941. Cu regret, acest lucru s-ar putea întâmpla, și asta din pricina celor care nu au reușit să învețe o lecție de bază din trecut: Cine nu cunoaște istoria, riscă să o repete.
Vedem din ce în ce mai multe sondaje din SUA, Polonia și nu numai, care arată o oarecare scădere, ce-i drept minoră, a sprijinului pentru trimiterea de arme în Ucraina. Tot felul de politicieni, comentatori și ,,experți" din mass-media ies la rampă și lansează declarații similare cu cele din 1941. O parte din aceasta se datorează probabil oboselii generale, fricii sau incertitudinii asupra viitorului, dar o parte este rezultatul politizării sprijinului pentru Ucraina.
Iar tot acest val de insatisfacție face jocurile dictatorului Putin, ajuns izolat de lumea civilizată. Putin este încântat de această stare de lucruri modificabilă, fiindcă își va putea pregăti terenul pentru viitoarele acțiuni criminale, bineînțeles, aplicând peste tot unde poate principiul divide et impera: ceea ce ar însemna, în acest caz, ,,împiedicați SUA și alte țări să sprijine Ucraina și Rusia câștigă". Rusia folosește toate nivelurile de propagandă pentru a realiza acest lucru, fapt ce scoate la suprafață mai multe paralele cu propaganda nazistă din 1938. Obiectivul cheie nu este doar de a întuneca realitatea, ci de a face Occidentul să accepte cel puțin o așa-zisă "pace negociată" în care Rusia ia unele teritorii și ucide sau subjugă oamenii care trăiesc acolo.
Războiul din Ucraina nu este un "conflict regional" cum încearcă unii propagandiști și agenți ai Kremlinului, inclusiv din Republica Moldova sau România, să ne convingă. Invazia rusă poate fi comparată doar cu îndrăzneala nebunească a lui Hitler în lume înainte și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Rusia reprezintă astăzi o amenințare la adresa securității globale, iar Ucraina se interpune între ambiția Rusiei de a domina lumea, sau cel puțin de a ocupa și înrobi din nou toate țările din Europa de Est, și pacea și securitatea pentru toată lumea.
Bugetul militar al SUA a fost stabilit de zeci de ani pentru a permite SUA să facă față acestei amenințări rusești permanente. SUA deja a folosit 3% din bugetul său militar pentru a sprijini Ucraina fără ca o singură cizmă americană să ajungă pe teritoriul ucrainean. Beneficiind de acest sprijin, ucrainenii au distrus 50% sau chiar mai mult din forțele convenționale rusești, și pot pune capăt acestei amenințări de decenii. Ucrainenii sunt dispuși să moară pentru patria lor și pentru a învinge Rusia imperială, dar au nevoie de mijloace pentru a face acest lucru. Sprijinul SUA, reiterăm, nu este o pomană. SUA își utilizează bugetul militar în scopul declarat - protejarea securității Statelor Unite.
SUA nu au avut posibilitatea de a alege între război și pace. Războiul a fost impus SUA și lumii de către un regim comparabil doar cu cel al lui Hitler. Iar amenințarea la adresa SUA nu va dispărea, indiferent cât de mult încearcă să ne convingă unii politicieni și comentatori. Dacă regimul fascist rusesc nu este învins în Ucraina, va continua să meargă mai departe.