Reprezentantul Mike Gallagher, un deputat republican din Wisconsin și totodată membru al Comisiei pentru Serviciile de Informații din Camera Reprezentanților, a declarat, într-un interviu publicat vineri de Nikkei Asia, că un conflict armat între Taiwan și China ar putea izbucni mult mai devreme de 2027.
Pe măsură ce China trimite aproape zilnic avioane și nave militare în proximitatea Taiwanului, s-au accentuat temerile că Beijingul s-ar putea pregăti pentru o confruntare armată. În ultimul an, oficialii și politicienii americani au înaintat diverse calendare privind momentul izbucnirii agresiunii armate chineze împotriva Taiwanului.
Gallagher a spus că regiunea a intrat deja într-o perioadă extrem de periculoasă, adăugând că, în opinia sa, 2027 posibil să nu fie începutul, ci sfârșitul acelei perioade. Conducerea comunistă a Chinei se confruntă cu o serie de probleme grave, printre care o încetinire economică, respectiv scăderea populației, ceea ce ar putea-o determina să ia măsuri riscante, a explicat Gallagher.
Situația din jurul Taiwanului a intrat în "fereastra pericolului maxim", a avertizat acesta.
Gallagher și-a exprimat pesimismul cu privire la eforturile SUA de a îmbunătăți relațiile cu Beijingul.
Avertismentul a fost lansat de Gallagher în contextul în care secretarul de stat al SUA Antony Blinken se îndreaptă spre China în cadrul unei călătorii despre care Departamentul de Stat spune că este menită "să abordeze importanța menținerii unor linii deschise de comunicare" cu Beijingul.
Gallagher este alarmat de lentoarea SUA în ceea ce privește construirea capacităților de descurajare, cum ar fi producția de muniții critice. Amintim că directorul CIA, William Burns, avertizase că Xi Jinping a ordonat ca armata chineză să fie pregătită până în 2027 pentru a invada Taiwanul.
Gallagher a criticat astfel eforturile administrației Biden de a se reangaja în relațiile cu China.
"Această renaștere a angajamentului economic și diplomatic o cataloghez drept «un angajament cu zombi», fiind greșită și periculoasă", a spus Gallagher.
"Ne autocenzurăm sau amânăm acțiunile defensive de teama de a nu provoca Partidul Comunist Chinez", a obiectat acesta față de abordarea Washingtonului.
El a criticat, de asemenea, Uniunea Europeană, spunând că blocul european este interesat doar de gestionarea riscului în relația cu China în loc să-și diminueze dependența economică de Beijing, de pildă în cazul microelectronicii și mineralelor critice cum ar fi metalele din pământuri rare.
Nu în cele din urmă, Gallagher a reiterat îngrijorarea cu privire la ritmul producției și livrării de arme către Taiwan, menționând că armele din SUA sunt necesare pentru a ajuta Taiwanul să mențină un mijloc de descurajare credibil împotriva interferenței chineze.