După ce a recrutat sirieni, libieni și palestinieni, Kremlinul aduce acum irakieni pentru a lupta în Ucraina, în încercarea de a evita o nouă mobilizare în Rusia. Cine sunt irakienii cu pricina


  • ACP
  • Jun 15, 2023 19:17
  • 646
După ce a recrutat sirieni, libieni și palestinieni, Kremlinul aduce acum irakieni pentru a lupta în Ucraina, în încercarea de a evita o nouă mobilizare în Rusia. Cine sunt irakienii cu pricina

Surse din serviciile de informații ucrainene au făcut public faptul că aproximativ 600 de irakieni sunt gata să intre în rândurile armatei ruse pentru a participa la războiul din Ucraina, după ce și-au încheiat pregătirea pentru luptă.  

Aceștia au făcut parte din grupările Hash al-Shaabi (Forțele de mobilizare populară), care au luptat de partea guvernului irakian împotriva Statului Islamic, iar ulterior au intrat sub influența directă a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran. Hash al-Shaabi este o coaliție de "miliții populare" creată în 2014 de guvernul irakian pentru a lupta împotriva Statului Islamic, dar unii lideri ai grupărilor din coaliție sunt considerați teroriști de Statele Unite.  

Între timp, în Irak continuă căutarea celor dispuși să participe la război de partea rușilor, fiind în curs și o campanie publicitară deschisă, cu afișe de propagandă, care invită bărbații irakieni să participe la obținerea "victoriei comune" cu armata rusă.  

Statul Major al Ucrainei a mai raportat că în lupte sunt implicați mercenari din țările din Orientul Mijlociu încă de anul trecut, de la începutul invaziei, când forțele armate ucrainene au distrus un detașament de libieni și sirieni pe 21 aprilie în luptele de la Popasnaya. De asemenea, se știe că în noiembrie 2022 Rusia a trimis peste 500 de luptători sirieni în Ucraina și că aproximativ 800 de luptători Hezbollah au semnat contractele pentru a participa la lupte de partea rusă. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.