Un activist rus care milita împotriva războiului din Ucraina a murit în centrul de detenție al orașului Rostov pe Don. Rudele susțin că a fost torturat până la moarte


  • ACP
  • Jun 15, 2023 18:12
  • 1648
Un activist rus care milita împotriva războiului din Ucraina a murit în centrul de detenție al orașului Rostov pe Don. Rudele susțin că a fost torturat până la moarte

Un activist rus care milita împotriva războiului din Ucraina a murit în centrul de detenție al orașului Rostov pe Don, unde era închis pentru că distribuise pliante în cadrul proiectului „Vreau să trăiesc”, care îndeamnă militarii ruși să se predea ucrainenilor pentru a scăpa cu viață. 

Potrivit avocatei sale, Anatoli Bereznikov, în vârstă de 40 de ani, fusese torturat cu o zi înainte de moartea sa și se plânsese că a primit amenințări că va fi ucis. 

El fusese reținut în conformitate cu codul administrativ al Federației Ruse, în special sub acuzația de comportament dezordonat și nesupunere față de un ofițer de poliție, în urma unei percheziții în apartamentul său, descrisă de ofițerii de poliție drept o „inspecție a sediului”, iar avocații și membrii familiei lui au susținut în repetate rânduri că acesta a fost supus torturii după ce a fost arestat. 

Din 11 mai instanța a impus de trei ori arestări administrative asupra lui în temeiul articolelor despre huliganism și nesupunere față de un ofițer de poliție. Bereznikov fusese supus unei „arestări în carusel”, care presupune reținerea unei persoane imediat după ce părăsește locul unde și-a ispășit pedeapsa, urmată de introducerea de noi acuzații împotriva acesteia, practică ce este adesea folosită ca precursoare pentru inițierea procedurilor de trădare. 

Pe 14 iunie, când avocata Irina Gak a vrut să îl viziteze, i s-a comunicat că acesta nu a fost prezent la centrul de detenție și, la scurt timp după aceea, ea a asistat la transportul trupului lui Bereznikov într-un vehicul medical, după care s-a aflat că acesta murise. 

Cei de la centrul de detenție spun acum, conform ultimelor informații, că Bereznikov s-ar fi sinucis. 

Tot luna aceasta a murit în arest și Khavazhi Magomadov, la centrul de detenție din districtul Staropromyslovsky din Grozny. Înainte de moartea sa, Magomadov și-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranța lui Comitetului de Asistență Civică, spunând că acuzația care îi fuses adusă, de vânzarea de arme, era o acuzație falsă și a declarat explicit că nu are intenția de a-și lua viața – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.