Polonezii se declară din ce în ce mai puțin dispuși să îi ajute pe ucraineni, conform unui studiu foarte recent. Care sunt datele ce indică scăderea catastrofală a sprijinului pentru refugiații de război din țara vecină


  • ACP
  • Jun 12, 2023 15:28
  • 975
Polonezii se declară din ce în ce mai puțin dispuși să îi ajute pe ucraineni, conform unui studiu foarte recent. Care sunt datele ce indică scăderea catastrofală a sprijinului pentru refugiații de război din țara vecină

Chiar în Polonia, țara care a arătat cea mai mare susținere pentru Ucraina împotriva invaziei ruse, începe să se recunoască deschis faptul că voința în rândul populației în ceea ce privește ajutorarea refugiaților a scăzut semnificativ.

Cel mai recent studiu privind percepția publicului asupra refugiaților și migranților ucraineni, efectuat la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie de Laboratorul de Cercetare al Universității din Varșovia și de Academia Economică și Umanitară din Varșovia, arată faptul că sprijinul pentru asistența acordată ucrainenilor în rândul polonezilor a scăzut semnificativ în cazul majorității formelor de asistență din cauza solicitărilor refugiaților.  

Numărul celor care consideră că Polonia ar trebui să ajute Ucraina în timpul războiului a scăzut de la 62% la 42% în doar cinci luni, iar doar 35% dintre polonezi mai au o atitudine clar pozitivă față de asistența oferită de Polonia, comparativ cu 47% în ianuarie. În același timp, un sfert din polonezi spun fără echivoc că nu doresc să mai fie acordat niciun ajutor suplimentar Ucrainei.

De asemenea, procentul celor care susțin puternic asistența refugiaților din Polonia a scăzut de la 49% la doar 28%, timp în care tot mai mulți polonezi doresc ca ucrainenii să se întoarcă în țara lor după război aproximativ, 70% dintre polonezi exprimând acum această opinie față de 53% în ianuarie 2023.

O majoritate formată din 60% dintre respondenți respinge deja accesul egal la beneficiile disponibile polonezilor, iar peste jumătate sunt acum împotriva acordării de beneficii, respectiv a finanțării pentru hrana și cazarea ucrainenilor.

Liderul proiectului, Robert Staniszewski, a explicat că respondenții au folosit cel mai adesea expresia "(ucrainenii) se așteaptă că totul să fie gratuit". "Atitudinea exigentă" a ucrainenilor ar fi făcut ca 39,4% dintre respondenți să își schimbe atitudinea față de ucraineni, iar alți 14,5% au declarat că "ucrainenii au mai multe drepturi decât polonezii".

"Vrem în continuare să ajutăm. 85% dintre respondenți sunt convinși de acest lucru, dar nu la fel de hotărât și necondiționat ca acum un an sau chiar în luna ianuarie a acestui an", a explicat Robert Staniszewski.

Myroslav Skurka, președintele Asociației Ucrainenilor din Polonia, explică schimbarea sentimentelor polonezilor ca un "rezultat al sentimentelor anti-ucrainene răspândite pe rețelele de socializare".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.