Tupeul Beijingului: Un diplomat chinez a dat buzna într-un centru de artă din Varșovia pentru a cere anularea unei expoziții


Tupeul Beijingului: Un diplomat chinez a dat buzna într-un centru de artă din Varșovia pentru a cere anularea unei expoziții

O expoziție a lucrărilor unui artist disident chinez se desfășoară la Centrul de Artă Contemporană din Varșovia în pofida presiunii exercitate de ambasada chineză. 

Expoziția lucrărilor artistului Badiucao a fost deschisă vineri și este intitulată "Spune bine povestea Chinei!".

Artistul a fost exilat și s-a stabilit în Australia. Munca sa cuprinde caricaturi politice, opere de artă stradală, respectiv spectacole. A devenit renumit pentru denunțarea abuzurilor Beijingului în sfera drepturilor omului și suprimarea libertății de exprimare de către comuniștii chinezi. 

Expoziția a atras atenția autorităților chineze când a fost organizată la Praga, iar acum se repetă aceeași situație la Varșovia, a transmis Piotr Bernatowicz, directorul Centrului de Artă Contemporană din Varșovia.

"Imediat după anunțarea expoziției, am fost vizitați de un oficial de rang înalt al Ambasadei Chinei, care a cerut anularea expoziției", a zis Piotr Bernatowicz.

"Acum sunt trimise scrisori către Ministerul Culturii în care se solicită ca expoziția să nu se deschidă", a adăugat acesta. 

"Nu putem accepta măsurile luate de Ambasada Chinei care sunt menite să oprească expoziția lui Badiucao", a subliniat Piotr Bernatowicz.

Bernatowicz a mai precizat că Ambasada Chinei a exercitat presiuni asupra centrului de artă din Praga care găzduia expoziția, iar site-ul web al respectivului centru a fost blocat în China imediat după anunțarea deschiderii expoziției.

Într-un răspuns la știrea conform căreia ambasada chineză la Varșovia încearcă să exercite presiuni, Badiucao a spus că "nu este prima dată când guvernul chinez încearcă să-mi «ucide» expoziția",

Titlul expoziției se referă la strategia de diplomație publică a Chinei, iar expresia a fost introdusă de dictatorul chinez Xi Jinping în 2013. (sursa: The First News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.