Un hacker s-a specializat în sustragerea de criptomonede aparținând FSB, GRU și SVR, pe care apoi le donează pentru susținerea Ucrainei


  • ACP
  • Jun 11, 2023 16:48
  • 2177
Un hacker s-a specializat în sustragerea de criptomonede aparținând FSB, GRU și SVR, pe care apoi le donează pentru susținerea Ucrainei

Sute de portofele de criptomonede aparținând serviciilor de informații și securitate ruse ar fi fost descoperite și accesate de un hacker, care ar fi transferat criptomonedele găsite astfel către organizații de ajutor ucrainene, conform Chainalysis, o companie de monitorizare a criptomonedelor care lucrează cu guvernul Statelor Unite. 

Experții Chainalysis au explicat pentru CoinDesk, un site de știri din industria criptomonedelor, că hackerul a folosit caracteristica de documentare a tranzacțiilor a blockchain-ului Bitcoin pentru a identifica 986 de portofele controlate de agenția de informații militare străine a Rusiei (GRU), Serviciul de Informații Externe (SVR) și Serviciul Federal de Securitate (FSB). 

Controlul asupra portofelelor de criptomonede controlate de serviciile speciale ruse ar fi fost obținut prin hacking, dar analiștii nu exclud ca acest fapt să se fi făcut chiar prin „muncă internă”, prin infiltrare în structura hackerilor care lucrează pentru Rusia. 

De asemenea, e posibil ca hackerul să fie un fost angajat al serviciilor speciale ruse care a dezertat. 

Primele hack-uri ar fi fost fost efectuate cu câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. Hackerul a intenționat inițial pur și simplu să distrugă fondurile furate din portofelele agențiilor de informații ruse, invalidând bitcoini în valoare de aproximativ 300.000 de dolari cu funcția OP_RETURN din blockchain-ul Bitcoin, o funcție care anulează tranzacțiile anterioare. 

După ce a început războiul Rusiei cu Ucraina, hackerul s-a răzgândit și a încetat să mai anuleze criptomonede, începând in schimb să transfere fondurile accesate în portofelele guvernului ucrainean, potrivit Chainalysis. Acest fapt a fost posibil din primele zile ale războiului, întrucât Ucraina a folosit de atunci criptomonede pentru a strânge zeci de milioane de dolari, bani necesari nevoilor militare și caritabile. 

„Faptul că expeditorul OP_RETURN a fost atât dispus, cât și capabil să ardă bitcoin în valoare de sute de mii de dolari pentru a-și răspândi mesajul, face mai probabil faptul că, în opinia noastră, informațiile lor sunt corecte”, concluzionează analiștii Chainalysis – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.