Propaganda rusească este din ce în ce mai interesată de politica de la București, România fiind de altfel statul NATO ce împarte cea mai mare graniță cu țara invadată la scară largă de hoardele rusești, Ucraina. Într-o serie de postări pe mai multe canale de Telegram rusești, liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a fost supus unei tirade de atacuri ca urmare a unui discurs în care a condamnat proiectul de lege prin care senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă și deputatul PSD Daniel Ghiță solicită ca România să declare război Ucrainei cu scopul de a anexa teritoriile ce se aflau cândva în componența țării noastre în perioada interbelică.
Așa cum veți vedea în cele ce urmează, respectivele canale de Telegram rusești (pe care le puteți accesa AICI, AICI și AICI) sunt dintr-odată interesate de ceea ce transmit că ar fi interesele României.
Redăm postarea cu pricina: "În Senatul României sunt persecutați parlamentarii care au curajul să vorbească nu despre interesele Occidentului, ci despre interesele României. De zile întregi, liderul senatorilor USR, Radu Mihail, îi critică pe inițiatorii proiectului de denunțare a tratatului de prietenie dintre România și Ucraina - senatoarea Diana Șoșoacă și deputatul partidului de guvernământ Daniel Ghiță. Proiectul de lege al lui Șoșoacă și Ghiță prevede revenirea teritoriilor ancestrale românești, care, dintr-o greșeală istorică, au devenit parte a Ucrainei. Dar Occidentul nu este interesat de interesele partenerilor săi (sau mai degrabă vasali), căci toate resursele merg doar pentru a lupta împotriva Rusiei".
Canalul prezentat în captura de ecran precedentă, intitulat "Postovoy" (https://t.me/Postovo), aparține grupului de canale "Kremlevskaya prachka". Potrivit surselor Podul.ro, gruparea de canale "Prachka" este deținută de viceprimarul Moscovei, Natalya Sergunina. Acest grup de canale are conexiuni directe cu forțele de securitate ruse și cu principala vuvuzea propagandistică a Kremlinului, Vladimir Soloviov. De altfel, de pe canalul Soloviev Live, utilizatorii sunt invitați, printr-o postare din data de 27 mai, să urmărească inclusiv activitatea canalului "Kremlevskaya prachka".
Discursul din Senatul României care a inflamat Kremlinul
În data de 30 mai, pe parcursul evenimentului de deschidere al expoziției "Year of Invincibility. The point of no return", organizată în Senatul României de think tank-ul ucrainean USCC, liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a susținut un discurs în cadrul căruia a taxat PSD pentru lipsa de reacție pe care a arătat-o în cazul deputatului Daniel Ghiță, care a semnat proiectul de lege al senatoarei Diana Șoșoacă prin care se solicită României să declare război Ucrainei.
După cum puteți vedea, Daniel Ghiță figurează în continuare ca deputat PSD, respectiv inițiator al proiectului de lege cu pricina:
În acest context, Radu Mihail a reliefat că, "odată cu războiul din Ucraina", "am aflat și noi că Putin are oameni infiltrați inclusiv în politica din România".
"Aceste marionete dirijate de la Kremlin vor să distrugă solidaritatea noastră", a continuat liderul senatorilor USR.
Senatorul USR l-a luat la țintă și pe președintele PSD, Marcel Ciolacu, reclamând că acesta "nu a găsit de cuviință să-și cheme membrii de partid - deputați - la ordine și să-i întrebe cum de s-a ajuns să le fie târât partidul care se pretinde democratic și pro-european, într-o asemenea mocirlă" precum cea creată de proiectul de lege inițiat de senatoarea abonată la Ambasada Rusiei, Diana Șoșoacă.
Redăm integral discursul susținut de Radu Mihail:
"De mai bine de un an de zile, Europa este în război. Prin agresiunea împotriva Ucrainei, Rusia încearcă să demonstreze că granițele Europei se termină unde vrea Kremlinul, iar Putin este hotărât - la fel ca și Hitler - să nu pună limită atrocităților pe care să le poată comite soldații armatei roșii sau mercenarii care ascultă de ordinele sale.
Fotografiile pe care le vedem astăzi, aici, sunt cutremurătoare. Am mai văzut asemenea poze în al Doilea Război Mondial: case distruse, vieți distruse, zeci, sute, mii de oameni uciși fără milă. Acest dispreț față de viață, această indiferență monstruoasă față de viața semenilor tăi o credeam istorie.
Dar nu, nu este istorie. Este contemporană cu noi, ne-a fost readusă și trântită - literalmente - în ochi de un personaj care nu vrea să creadă că vremea lui, a uniunii sovietice, a statelor vasale Kremlinului a apus și că nimeni și nimic nu-i va mai aduce înapoi tinerețea glorioasă petrecută ca ofițer KGB, în Germania de Est.
Este dincolo de puterea mea de a înțelege cum pot exista oameni care să găsească vreo justificare sau vreo scuză la ce face Rusia în Ucraina. Dar ei, da, există.
Odată cu războiul din Ucraina am aflat și noi că Putin are oameni infiltrați inclusiv în politica din România. Aceste marionete dirijate de la Kremlin vor să distrugă solidaritatea noastră.
Am văzut cum o senatoare, care este invitată Ambasadei Ruse la tot felul de evenimente și aniversări, a depus o inițiativă legislativă absolut năucitoare: denunțarea tratatului dintre România și Ucraina privind frontierele de stat. Este o enormitate care ar însemna nu numai deteriorarea iremediabilă a relațiilor dintre țările noastre, dar ar însemna și ieșirea, practic, a României din Uniunea europeană și din NATO.
Pe doamna senatoare nu o putem bănui că nu înțelege pe de-a întregul semnificația gestului ei, ci doar de ticăloșie. Da, doamna senatoare a acceptat să fie trompeta lui Putin în România și să slujească până la capăt interesele lui Putin și a propagandiștilor de la Kremlin.
Pentru acel deputat, în vremea respectivă de la PSD, care a semnat inițiativa legislativă, există - la limită - circumstanța atenuantă a lui "iartă-l Doamne, că nu știe ce zice!". Dar - căci și aici există un DAR - acest deputat făcea parte dintr-un partid al cărui lider nu a găsit de cuviință să-și cheme membrii de partid - deputați – la ordine și să-i întrebe cum de s-a ajuns să le fie târât partidul care se pretinde democratic și pro-european, într-o asemenea mocirlă.
Ce vreau să vă asigur, însă, este că românii știu bine cine este agresorul în acest război. Românii nu se lasă păcăliți.
Războiul criminal al lui Putin a reușit să aducă mai aproape popoarele român și ucrainean, decât au fost vreodată.
Românii de rând au sărit imediat în ajutorul ucrainenilor, au reacționat mai repede, mai organizat și mai eficient la drama refugiaților ucraineni decât Guvernul. Asta spune totul despre ce simt românii despre războiul lui Putin și crimele lui.
Românii au fost, sunt și vor fi alături de Ucraina și de ucraineni în acest război. Pentru că rezistența eroică a ucrainenilor este o luptă pentru întreaga lume liberă și democratică. Și România trebuie să fie alături și acum și după victoria Ucrainei, pentru a contribui și la reconstrucția unei țări trecute prin această tragedie groaznică ilustrată aici".
Poziția bizară adoptată de PSD în raport cu cârdășia dintre Daniel Ghiță și Diana Șoșoacă
Întrebat pe 31 martie dacă deputatul PSD Daniel Ghiță va fi sancționat pentru susținerea proiectului de lege inițiat de senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă prin care se dorește ca România să declare război Ucrainei cu scopul de a anexa teritorii, președintele partidului în cauză, Marcel Ciolacu, a evitat să dea un răspuns clar, spunând pe de altă parte că parlamentarului cu pricina "i-a plăcut ideea de reîntregire a neamului românesc".
"E un partid mare în care anumiți colegi își asumă. Vom vedea la vot. În momentul în care proiectul de lege vine la vot, votul se discută cu liderul de grup. Nu e primul caz în care un deputat își asumă semnătura pe un proiect, dacă nu și-o retrage până când ajunge la vot, și pe urmă votează altfel. Sunt ferm convins că domnului Ghiță i-a plăcut ideea de reîntregire a neamului românesc", a zis Ciolacu.
Mai mult, Ciolacu a pus egal între a avea o opinie și a semna un proiect de lege în calitate de parlamentar, adăugând în acest context că românii și-au câștigat în Decembrie 1989 dreptul de a-și exprima părerile.
"La fel ca și dvs., în anul 1989, la fel ca și domnul Ghiță care a semnat nu știu ce proiect de lege, ne-am câștigat dreptul de a avea o opinie, câteodată sunt bune, câteodată sunt rele. În schimb, decizia e când se votează o lege și trece prin Parlament. Dacă dorim să ne întoarcem la comunism unde nimeni nu mai are voie să aibă nicio părere, bună sau rea...", a mai declarat Ciolacu.
Vedeți video de la minutul 10:55, respectiv de la minutul 13:55:
Lipsa unei poziționări fără echivoc a președintelui principalului partid de guvernământ dintr-o țară NATO pe un asemenea subiect care implică ca România să devină stat beligerant este inacceptabilă. Senatoarea Diana Șoșoacă a depus un proiect de lege prin care cere "denunțarea Tratatului de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina", ratificat prin Legea nr. 129/1997. Mai exact, aceasta cere ca România să anexeze teritoriile din Ucraina ce se aflau cândva în componența României interbelice. Ulterior, 4 parlamentari au semnat proiectul de lege cu pricina, 3 deputați ex-AUR, ne referim la Ciprian Ciubuc, fondatorul STS Francisc Tobă și generalul Nicolae Roman, respectiv deputatul PSD Daniel Ghiță. Acum iată că un deputat al principalului partid de guvernământ dintr-o țară NATO a ajuns vedeta propagandei rusești și, mai mult decât atât, nu a fost sancționat în vreun fel până în prezent.