Influența Rusiei și a rețelelor sale de agenți în țările euro-atlantice. Cazul României. Care sunt cele mai nocive narațiuni kremlinopate și cum sunt rostogolite în spațiul public românesc / Anna Neplii


Influența Rusiei și a rețelelor sale de agenți în țările euro-atlantice. Cazul României. Care sunt cele mai nocive narațiuni kremlinopate și cum sunt rostogolite în spațiul public românesc / Anna Neplii

În prezent, Rusia își activează toate capacitățile, indiferent de natura acestora, cu scopul de a influența cursul războiului genocidar purtat împotriva Ucrainei. În special, Kremlinul își folosește din plin agenții pe care i-a înșurubat, de-a lungul anilor, în politica occidentală. Simultan, acest regim criminal își folosește propaganda, în cel mai activ mod, atât împotriva propriei populații cât și împotriva societăților euro-atlantice. Finalmente, toate acestea provoacă întârzieri de ajutor militar pentru Ucraina. 

”Analizând situația actuală din Europa, munca activă a agenților ruși este cu adevărat remarcabilă. Sarcina lor principală este aceea de a promova narațiuni izolaționiste privind Ucraina. Se repetă obsesiv că nu ar avea sens ca țările europene să finanțeze o țară străină, întrucât multe dintre ele au probleme interne care trebuie rezolvate”, a explicat Solomiya Khoma, coordonatoare a departamentului de relații internaționale a Centrului Ucrainean de Securitate și Cooperare (USCC), pe parcursul unei vizite în România. 

Creat în aprilie 2021, de o echipă de activiști din perioada Revoluției Demnității, în parteneriat cu diverse comunități ucrainene și organizații publice, în prezent USCC desfășoară campanii pentru a identifica agenți de influență ai rușilor, totodată atrăgând atenția țărilor europene cu privire la acțiunile și mesajele acestora. USCC analizează și metodele de lucru ale inamicului, tacticile și instrumentele uzitate, pe baza cărora, reprezentanții USCC dezvoltă metode și analize de contracarare.

Potrivit Solomiyei Khoma, în ciuda faptului că sunt uzitate multe metode privind contracararea propagandei ruse, ținând cont de sancțiunile alocate agențiilor de presă Russia Today și Sputnik, totuși Rusia a găsit căi de ieșirea din această situație. Acum, tezele pro-rusești sunt răspândite prin intermediul politicienilor, analiștilor, jurnaliștilor și a diverșilor ”experți”.  

”În plus, trebuie menționat că numai 7-8% dintre companiile occidentale au părăsit piața rusă. Multe altele continuă să plătească taxe la bugetul Federației Ruse, susținând astfel războiul Kremlinului. În noiembrie 2022, Comisia Europeană a raportat despre 30.000 de companii rusești situate în Europa, acestea continuând să funcționeze la diverse turații. 1040 dintre aceste companii sunt direct legate de ruși care au fost sancționați”, precizează Khoma. 

Narațiunile Kremlinului sunt promovate în special de politicieni și partide. De ceva timp, una dintre narațiunile-cheie repetă că s-ar impune rapid negocieri, întrucât războiul e prea scump. 

De exemplu, pe 8 octombrie 2022, fostul ministru român al Apărării – l-am numit pe Vasile Dîncu (PSD) – spunea, la Prima TV, că singura șansă de pace poate fi adusă doar de negocierile cu Rusia prin intermediari. Declarația a fost taxată de președintele Klaus Iohannis, pe 11 octombrie, când a punctat public: ”Ucrainenii plătesc sânge în acest război și trebuie să acceptăm cu toții ideea că numai Ucraina va decide când, cum și ce să negocieze”.  

După această declarație au urmat și altele similare, din partea unor oficiali ai Guvernului României, Vasile Dîncu fiind nevoit să-și înainteze demisia din funcția de ministru al Apărării, pe 24 octombrie, invocând ”imposibilitatea cooperării cu președintele României, comandantul suprem al armatei”

USCC avertizează că, pe zi ce trece, propaganda rusă devine din ce în ce mai voalată și mai complexă, de multe ori numele Rusiei și Ucrainei nemaifiind aduse în discuție, tocmai pentru a se salva niște aparențe. Una dintre cele mai predilecte teze putiniste care e repetată obsesiv în România e că ”interesele României ar trebui să fie pe primul loc, ceea ce înseamnă că UE nu e profitabilă și cooperarea cu NATO nu este relevantă”. Aceste teze au ca obiectiv, în primul rând, facilitarea unei dezbinări în comunitatea euro-atlantică. 

”La urma urmei, tocmai unitatea comunității euro-atlantice este cea care determină cât de bine, împreună, sub forma unei coaliții occidentale, vom rezista cu succes agresiunii ruse”, precizează coordonatorul USCC.  

Cu scopul de a lupta împotriva propagandei rusești și a agenților Rusiei, USCC a organizat o expoziție de fotografie în Parlamentul României – ”Anul invincibilității. Punctul de neîntoarcere”. Scopul evenimentului a fost acela de a ridica problema unei viitoare tragere la răspundere a Rusiei, la nivel internațional, pentru crimele în masă săvârșite împotriva poporului ucrainean. E necesar să aducem în fața justiției personalități militare și politice ruse, la fel de necesar fiind și excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU. Și ăsta ar trebui să fie doar începutul. 

USCC subliniază un aspect fundamental: cel mai important este să arăți imposibilitatea negocierii cu infractorii și criminalii în masă, în condițiile în care aceștia nici măcar nu vor negocieri reale, ci sunt în căutare de timp pentru a-și pregăti următoarele lovituri. Întreaga istorie a Rusiei demonstrează asta. 

”Expoziția e un motiv pentru a-i face pe ceilalți să înțeleagă că e necesar să luptăm împotriva Rusiei nu doar pe fronturile militare din Ucraina, ci e necesar să luptăm oriunde și oricum împotriva Rusiei. Mai ales în țările ce ne sunt partenere, cum este România, care stă ferm lângă Ucraina. Țările partenere nu ajută doar Ucraina, ci se ajută și pe ele, având grijă de securitatea lor în condițiile expansiunii rusești”, a rezumat Solomyia Khoma. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.