Consecințele distrugerii barajului Kakhovka. Cum a fost pregătită această faptă criminală de armata rusă


  • ACP
  • Jun 6, 2023 13:23
  • 2164
Consecințele distrugerii barajului Kakhovka. Cum a fost pregătită această faptă criminală de armata rusă

Despre distrugerea barajului de la Kakhovka s-a vorbit încă de anul trecut, însuși președintele Volodimir Zelenski declarând pe 20 octombrie că rușii plănuiau să arunce în aer barajul hidrocentralei Kakhovka aflat pe teritoriul regiunii ocupate Herson, iar apoi să învinuiască Ucraina de această faptă.  

Hidrocentrala Kakhovka și Canalul Crimeei de Nord au ajuns sub controlul armatei ruse din primele ore ale invaziei, iar Serghei Surovikin, noul comandant al armatei ruse din Ucraina în octombrie 2022, vorbise despre "pregătirile pentru o lovitură cu rachete a Forțelor Armate ale Ucrainei asupra Hersonului și a barajului Hidrocentralei Kahovka", comentând situația militară dificilă din toamnă pentru ocupanții ruși din regiunea Herson. Acuzațiile rușilor erau însă foarte ușor de demontat, deoarece barajul nu poate fi distrus decât cu o cantitate imensă de explozibili, așa cum a explicat Kyrylo Budanov, șeful Serviciului de Informații pentru Apărare al Ministerului Apărării al Ucrainei: "Pentru a distruge o structură de această dimensiune, ai nevoie de zeci de tone de explozibili, plasate corect. Nu poți pune un camion KaMAZ undeva în apropiere, nu te va ajuta".

Șeful Serviciului de Informații al Apărării și autoritățile militare au explicat că structura barajului a rămas intactă chiar și după mai multe lovituri cu rachete pe Podul Kakhovka, lansate de forțele ucrainene, iar podul a putut fi folosit în continuare de către ocupanți.  

"Barajul este într-adevăr construit având în vedere acțiunile militare – este o structură cu o marjă mare de siguranță. Este foarte greu să-l distrugi din exterior, probabil că ar fi necesar să folosești arme nucleare tactice pentru a face asta. Dar dacă există acces la această infrastructură, ceea ce este cazul trupelor ruse, atunci ea ar putea fi subminată din interior. Armele folosite în prezent de armata ucraineană nu sunt suficiente", a declarat Yurii Sobolevsky, șeful adjunct al Consiliului Regiunii Herson.  

Vasyl Opanasyuk, un inginer de muniție explozivă, a observat că dacă ar detona 5-6 tone de TNT pe baraj, ar crea doar o gaură mare de cinci metri iar apa ar curge pur și simplu prin ea, astfel că pentru a deteriora grav barajul ar fi nevoie de cel puțin zece astfel de camioane încărcate cu TNT.  

Barajul Kakhovka face parte din centrala hidroelectrică Kakhovka construită între anii 1950 și 1960 în regiunea Herson și este ultima și cea mai de jos treaptă a cascadei centralelor Dnipro. Principala sarcină a barajului este de a furniza apă în sudul arid al Ucrainei prin acumularea și redistribuirea resurselor de apă, puterea de producere a energiei electrice nefiind deosebit de mare. Barajul Kakhovka îndeplinește mai multe funcții în același timp: permite stocarea din Nipru a până la 18 kilometri cubi de apă în rezervorul Kakhovka, ajută la reglarea volumului acumulat de apă pentru a furniza apă chiar și celor mai uscate regiuni din sudul Ucrainei, apoi barajul CHE Kakhovka generează energie electrică pentru a echilibra sistemul energetic și pentru a acoperi consumul la orele de vârf. În timpul orelor de sarcină de vârf, CHE Kakhovka acționează ca un fel de stabilizator al sistemului de alimentare, protejându-ne de distrugeri și întreruperi de curent.  

Important este și faptul că există un alt pod de aproape 4 kilometri lungime de-a lungul barajului, care leagă cele două maluri ale râului Nipro în regiunea Herson, folosit mult de ocupanții ruși pentru a-și transporta echipamentele și forța de muncă chiar și după loviturile de precizie cu rachete date de armata ucraineană.  

"Dacă barajul este grav avariat sau distrus, apa ajunge să curgă în albia Niprului cu o viteză extraordinară, producându-se o inundație artificială, necontrolată, însoțită de inundarea așezărilor, ceea ce reprezintă o amenințare uriașă pentru viața populației locale", după cum a explicat specialistul Mykhailo Yatsiuk, astfel că locuitorii din Herson și din satele din apropiere care locuiesc în apropierea râului Nipro și râului Koshova sunt sfătuiți să se mute temporar pe străzile mai înalte din cartierele lor. Potrivit estimărilor de anul trecut ale președintelui Zelenski, peste 80 de așezări, inclusiv Herson, se află în zona de inundații rapide.

Niprul se revarsă acum pe ambele maluri, dar malul stâng al regiunii Herson este lovit mai puternic, deoarece este mai jos decât malul drept, fiind astfel afectate zonele de luncă și terasele de luncă. Conform unor specialiști ucraineni, efectele inundației vor începe să se diminueze abia la șapte zile după explozie.  

Acum canalul Kakhovka, care alimentează cu apă Berdiansk-ul ocupat și majoritatea așezărilor din regiunea Zaporizhzhia, riscă să rămână fără apă. 

"Această catastrofă umanitară va afecta sute de mii de persoane, dacă nu chiar un milion", explică specialistul Mykhailo Yatsiuk. 

"Problema cu sistemul de irigații din sudul Ucrainei se va adăuga la dezastrul umanitar. Nu este vorba doar de deficitul de recoltă de anul viitor, ci și de degradarea solului, schimbările florei și faunei etc. Acest lucru va afecta atât Crimeea, cât și întregul sud al regiunii Herson. Aceasta include Canalul Krasnoznamianka și sistemele de irigare a orezului din districtul Kalanchak. Iar asta va avea consecințe negative uriașe pentru agricultura din întreaga regiune", a adăugat Yatsiuk.

În același timp, consecințele strategice ale aruncării în aer a barajului ar putea consta în oprirea parțială a contraofensivei armatei ucrainene în sud, în regiunea Herson. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.