EXCLUSIV: Dușmanii din interior. Cum acționează coloana a 5-a rusească din Ucraina / Anna Neplii


EXCLUSIV: Dușmanii din interior. Cum acționează coloana a 5-a rusească din Ucraina / Anna Neplii

Odinioară, scriitorul Symon Petlura – secretarul general al afacerilor militare al Republicii Populare Ucrainene – a spus: ”Păduchii de la Moscova nu sunt la fel de groaznici ca unii dintre ucraineni”.

Și într-adevăr, acest lucru este adevărat, pentru că dușmanul este printre noi. Nu există granițe clar definite între alb și negru. În timpul oricărei lupte între bine și rău, forțele angrenate vor folosi toate metodele disponibile. Să nu ne facem iluzii: Rusia nu va cădea atât de ușor, va lupta până la capăt, atât pe fronturile de foc ale războiului, cât și pe toate celelalte fronturi hibride. 

De zeci de ani, criminalii în masă de la Kremlin și-au plantat ruși cu agende subversive în țările euro-atlantice și în fostele state sovietice, în special în politica internă a Ucrainei. Mă refer la așa-numita coloană a 5-a. În cazul Ucrainei, obiectivul coloanei a 5-a este acela de a pregăti terenul pentru o ocupare militară de succes. După debutul invaziei, această ”coloană” face totul pentru a deturna din interior rezistența Ucrainei.

Trebuie menționat că nu toți cei care au făcut și fac jocurile rușilor acționează în mod intenționat. Nimeni nu a abolit conceptul de ”idioți utili”. Pe de altă parte, unii oameni acționează motivați doar de lăcomie, adică din dorința de a fura mai mulți bani. E adevărat, corupția și furtul de la buget sunt prezente, într-o proporție sau alta, în toate țările (asta e o chestie ce ține de natura umană, nu de naționalitate), însă explozia acestor practici în țările post-sovietice este rezultatul influenței Uniunii Sovietice și mai târziu a Rusiei. Să nu uităm asta.

Vă propun să analizăm, în cele ce urmează, o serie de evenimente care au precedat invazia rusească, dar și unele situații care au urmat.  

În decembrie 2021 – așadar, într-o perioadă în care serviciile de informații americane și britanice avertizau, cu fermitate, despre iminența viitoarei invazii –, drumul de la Crimeea ocupată de ruși până la Herson a fost curățat de mine. Argumentul servit: acțiunea ar fi fost necesară în perspectiva deschiderii unui nou punct de control. Hersonul avea să fie ocupat destul de repede, iar ucrainenii s-au tot întrebat: cum de s-a întâmplat acest lucru, de o manieră atât de simplistă, și unde au dispărut Forțele Armate ale Ucrainei?

În primăvara lui 2022, autoritățile de la Kiev au anunțat că a fost deschis un dosar pentru a-l investiga pe cel care a dat ordinul formării unei colane mari cu echipamente transportate la o distanță foarte mică unele de altele, coloană ce mai apoi a fost plimbată de colo-colo, total aiuristic. Drept urmare, rușii au distrus-o cu avioane de luptă. Conform tuturor legilor războiului, scrise și nescrise, este imposibil ca niște militari de carieră să alcătuiască astfel de coloane, pentru că, dacă un obuz lovește o piesă de echipament, atunci sunt distruse toate echipamentele din apropiere și așa mai departe, pierderile cauzate fiind enorme.  Coloana a fost trimisă fără rost dintr-un loc în altul de mai multe ori, ceea ce a permis invadatorilor să o distrugă cu ușurință. 

În ianuarie-februarie 2022, când toată presa occidentală era plină de titluri cu majuscule despre viitoarea invazie, guvernul de la Kiev a găsit de cuviință să ignore apelurile unor politicieni privind necesitatea ca Rada Supremă să aloce bani pentru formarea apărării teritoriale și pentru asigurarea altor aspecte esențiale în acel context. Ulterior, unii factori de decizie au insistat că n-au făcut toate astea întrucât n-ar fi vrut să-i sperie pe oameni, ”prevenind” astfel haosul care ar fi cuprins Ucraina.

În general, Ucraina a întâmpinat probleme continue în ceea ce privește finanțarea armatei și achiziționarea de arme, deși, înaintea invaziei la scară largă, războiul din Est se desfășura de opt ani. În acest domeniu ar fi trebuit să existe o line separată de finanțare care ar fi sporit semnificativ fluiditatea și eficiența. În locul unei linii separate de finanțare pentru armele necesare rezistenței și victoriei în fața invadatorilor ruși, sfere ale puterii au jucat cu intermediari, în spatele ușilor închise. Mai exact, pentru o lungă perioadă de timp, Ukroboronprom (o asociație a întreprinderilor multidisciplinare din diferite ramuri ale industriei de apărare din Ucraina) a jucat rolul de intermediar, beneficiind de lipsa oricărei transparențe. Drept urmare, nu știm câți bani au fost direcționați și nici în ce direcții sau în ce interval de timp.  

E bine de știut că, în tot acest timp, bugetul includea o linie separată de finanțare pentru Feofania (un spital destinat politicienilor), precum și o linie separată pentru finanțarea Universității Serhiy Kivalov – instituție care l-a ajutat pe fostul președinte pro-rus Viktor Ianukovici să falsifice rezultatele alegerilor. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.