În războiul din Ucraina, sistemele de arme vechi de zeci de ani, în special din partea Rusiei , se confruntă din ce în ce mai mult cu tehnologia modernă de armament occidentală. După ezitarea inițială, Germania furnizează acum Ucrainei arme pe care Bundeswehr nu le are încă, cum ar fi sistemul de apărare aeriană Iris-T.
În lista ajutoarelor în armament oferite de Germania Kievului, numărul „vehiculelor pe șenile cu telecomandă THEMIS” tocmai a crescut de la șapte la 14. Proiectul are o mare importanță militară, dar ridică o serie de întrebări de politică industrială.
Experții în armament sunt convinși că platformele controlate de la distanță și, eventual, chiar aproape autonome, vor juca un rol cheie în conflictele armate din viitor. Ar trebui să fie însoțitorii utili ai avioanelor de luptă, tancurilor și soldaților și ar trebui să funcționeze în echipe cu soldații. Pe viitoarea piață pentru aceste vehicule robotizate sau drone sunt active nu numai marile grupuri de armament bine-cunoscute precum Rheinmetall , ci și noi furnizori, cum ar fi compania estonă Milrem Robotics, care a fost fondată în urmă cu doar zece ani și are aproximativ 200 de angajați.
Cu vehiculul pe șenile THEMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System) de 2,40 metri și 1,6 tone, compania nou venită pe piața armamentului a dezvoltat o platformă care poate fi utilizată într-o varietate de moduri. De la sarcini de logistică până la transportul soldaților răniți, de recunoaștere electronică până la armament. Producătorul spune cu mândrie că 16 țări au comandat deja vehiculul, inclusiv opt membri NATO.
Platforma este propulsată de motoare electrice și are în dotare și un motor diesel poate fi pornit pentru a genera electricitate. Vehiculul „este conceput pentru a reduce povara soldaților și a le oferi capacitatea de a transporta și de a utiliza echipamente și putere de foc suplimentare”, spun fabricanții de la Milrem.
În noiembrie 2022, grupul german de armament Leopard Krauss-Maffei Wegmann (KMW) și Milrem Robotics au convenit să livreze Ucrainei 14 platforme THEMIS. Inițial șapte pentru evacuarea persoanelor rănite, iar celelalte, echipate cu tehnologie de război de către compania franceză CNIM Systèmes Industriels, urmând să fie folosite pentru neutralizarea forței militare rusești. Proiectul este finanțat de Ministerul German al Apărării.
KMW a achiziționat o participație de aproape 25% la Milrem în primăvara anului 2021. Dar doi ani mai târziu, a fost o surpriză. În februarie, marea companie de apărare de stat a Emiratelor Arabe Unite, EDGE Group, a preluat majoritatea acțiunilor, fapt care înseamnă că Milrem se poate extinde acum la nivel internațional și își poate lărgi producția. Acțiunile rămase sunt deținute de fondatorul și șeful companiei, Kuldar Väärsi, și de investitori privați.
Noul acționar majoritar din Emiratele Arabe Unite pentru compania de armament din Estonia a trezit acum și interesul Comisiei UE. Milrem se află în fruntea unui consorțiu european pentru noi vehicule robot militare (proiectul iMUGS), care include și Nexter sau Diehl. Acționarul majoritar arab ar putea beneficia de subvenții UE sau de dezvoltări tehnologice, iar intrarea, astfel, a unei companii non-europene în fabricile de armament din UE trezește îngrijorarea la Bruxelles, în ideea că obiectivul pe termen lung al unei industrii europene de armament suverane va fi îngreunat. Un argument este că, dacă noile dezvoltări sunt promovate în programele de finanțare a tehnologiei, cunoștințele nu ar trebui să circule către companiile de armament din afara UE. Cu toate acestea, Estonia a aprobat intrarea majoritară a companiei din Emirate în acționariatul Milrem, iar șeicii arabi devin, iată, din ce în ce mai încrezători în posibilitățile de a controla industria de armament. Fie că este vorba de Emiratele Arabe Unite cu Grupul EDGE sau de Arabia Saudită cu Grupul SAMI, fondat în 2017 - statele arabe își construiesc acum propriile grupuri mari de armament pentru a deveni mai puțin dependente de exporturile din SUA sau Europa.