Au început procesele pentru trădare ale unor cercetători ruși implicați în dezvoltarea rachetelor hipersonice


  • ACP
  • Jun 2, 2023 20:11
  • 630
Au început procesele pentru trădare ale unor cercetători ruși implicați în dezvoltarea rachetelor hipersonice

Justiția din Rusia a început joi, la Sank Petersburg, procesul împotriva unui proeminent om de știință rus implicat în programul de rachete hipersonice, care a fost acuzat de trădare de stat conform publicației Al Jazeera.

Procesul lui Anatoly Maslov, în vârstă de 76 de ani, profesor și cercetător la unul dintre centrele științifice de top din Rusia - Institutul de Mecanică Teoretică și Aplicată Hristianovici, este primul din cele intentate împotriva a trei cercetători de la un institut din orașul siberian Novosibirsk, care se confruntă cu acuzații similare de trădare. Toți cei trei inculpați sunt specialiști în hipersonică, domeniu de importanță capitală pentru dezvoltarea viitoarei generații de rachete a Rusiei, capabile să zboare cu o viteză de 10 ori mai mare decât viteza sunetului.

Deși nu se știu prea multe despre acuzațiilor împotriva celor trei cercetători, există informația că portalul de știri al centrului științific în care își au sediul a raportat că Maslov a fost suspectat că a transmis secrete Chinei, dar că Maslov își menține nevinovăția și „nu se consideră un trădător, declarând că întotdeauna a făcut totul corect”.

Colegii celor trei oameni de știință de la Institutul Hristianovici au emis o scrisoare deschisă în sprijinul lor care au atestat nevinovăția lor, susținând că acuzații nu au folosit posibilitatea de a avea locuri de muncă bine plătite în străinătate pentru a se dedica „slujirii științei ruse”. 

„Îi cunoaștem pe fiecare dintre ei ca fiind niste patrioti și persoane decente care nu sunt capabile să facă ceea ce autoritățile de anchetă îi suspectează”, potrivit unei traduceri a scrisorii. „În această situație, nu ne este teamă doar pentru soarta colegilor noștri. Pur și simplu nu înțelegem cum să continuăm să ne facem treaba”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.