În data de 30 mai, pe parcursul evenimentului de deschidere al expoziției "Year of Invincibility. The point of no return", organizată în Senatul României de think tank-ul de la Kyiv USCC, jurnalista ucraineană Anna Neplii (Kyiv Post, Podul.ro), a susținut un discurs în cadrul căruia a amintit poziția favorabilă Moscovei pe care senatorul PSD Vasile Dîncu a exprimat-o în octombrie 2022 din poziția de ministru al Apărării.
Senatorul PSD Vasile Dîncu a propus în octombrie 2022, din funcția de ministru al Apărării, ca Ucraina să cedeze teritorii pentru a fi negociată pacea cu Rusia. În emisiunea Insider Politic de la Prima TV, Dîncu a promovat chiar ideea ca marile puteri să fie cele care să negocieze pentru Ucraina termenii de pace, inclusiv concesiile teritoriale, asta întrucât puterea de la Kyiv nu-și poate asuma de una singură "pierderea de teritorii". Pozițiile exprimate au atras reacții critice inclusiv din partea președintelui Klaus Iohannis. În cele din urmă, Vasile Dîncu a fost nevoit să demisioneze pe 24 octombrie din funcția de ministru al Apărării.
Vasile Dîncu: Singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia.
Moderator: Asta ar însemna să cedeze acele teritorii.
Vasile Dîncu: Sigur că e vorba de o negociere complexă. Ucrainenii au lansat în acest moment un document politic pentru toate țările europene și NATO, un document care încearcă să dea garanții de securitate pentru Ucraina pentru viitor. E vorba până la urmă de o negociere internațională, țările lumii, NATO, SUA să negocieze pentru Ucraina garanții de securitate și o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia pentru că clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să-și permită, să-și asume pierderea de teritorii. Ar fi o sinucidere curată în politică să-și asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică.
Vedeți video de la 15:40:
În acest context, Anna Neplii a reliefat că aplicarea formulei promovate de Dîncu nu ar face decât să ofere răgaz Rusiei să pregătească o invazie care va excede granițele Ucrainei.
"Pe lângă blocarea aderării Ucrainei la NATO, Moscova continuă să facă lobby pentru interesele sale în spațiul informațional global. Toamna trecută, între zidurile acestui Parlament, era promovată ideea potrivit căreia Ucraina și Rusia ar trebui să negocieze prin intermediari. Asta urmărește Moscova: să convingă, dacă nu să constrângă, conducerea ucraineană să accepte condițiile Rusiei, ceea ce înseamnă ca Ucraina să se angajeze să nu adere niciodată la NATO și să lase teritoriile aflate sub ocupație să rămână sub cizmele rusești. Vedem totodată că rolul Chinei crește în acest cadru de așa-zisă înfăptuire a păcii.
Dar, după cum știe toată lumea, Rusia nu a respectat niciodată niciun acord. Este clar că negocierile de pace nu vor întrerupe războiul decât pentru o vreme, până când Rusia își va trage sufletul, își va reînnoi forțele și se va pregăti pentru a relua atacurile din stadiul în care a rămas, folosind teritoriile ocupate drept cap de pod pentru o invazie și mai masivă, și nu numai a Ucrainei", a subliniat Anna Neplii pe parcursul unui discurs pe care-l vom reda integral într-un alt articol.