Un raport realizat de mai multe organizații non-guvernamentale arată că mai mult de 3.000 de solicitanți de azil din Belgia au fost forțați să supraviețuiască o lungă perioadă pe străzi, în condiții precare, până la sfârșitul lunii aprilie, mulți dintre ei având probleme grave de sănătate mintală.
Raportul realizat în comun de BELRefugees, Caritas Internationalis, WAX, Humanitarian HUB, Doctors of the World, Doctors Without Borders și Vluchtelingenwerk Vlaanderen, arată că sunt încă 3.171 de solicitanți de azil care așteaptă un răspuns de la Fedasil, agenția responsabilă cu gestionarea centrelor pentru refugiați, după ce au fost forțați să supraviețuiască pe străzile orașelor belgiene mai mult timp.
O mare parte dintre aceștia, mai spune raportul, suferă de tulburări psihotice, stres post-traumatic și depresie, precum și alte boli, astfel că proporția solicitanților de azil care au beneficiat de servicii de sănătate mintală din partea filialei belgiene a Medicilor fără frontiere a ajuns la 84% în martie 2023.
Guvernul belgian are acum de făcut față acuzațiilor potrivit cărora a păstrat tăcerea despre aceasta criză de primire de lungă durată din țară, produsă din cauza lipsei de adăposturi pentru solicitanții de azil. (sursa: AICI)