Cum ascunde Rusia uriașele pierderi umane suferite pe fronturile din Ucraina: soldatul X ”a demisionat cu 2 săptămâni înainte de moartea sa”, a ”dispărut” sau ”a uitat să poarte vestă antiglonț” / Anna Neplii


Cum ascunde Rusia uriașele pierderi umane suferite pe fronturile din Ucraina: soldatul X ”a demisionat cu 2 săptămâni înainte de moartea sa”, a ”dispărut” sau ”a uitat să poarte vestă antiglonț” / Anna Neplii

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat joi, 25 mai, 205.260 de soldați ruși morți. Cât de adevărată este această informație? 

Ultima oară când ministrul rus al Apărării – Serghei Șoigu – a raportat oficial despre pierderile armatei ruse se întâmpla în septembrie 2022. Atunci a anunțat cifra de 5.937 de persoane. 

La începutul lunii mai, John Kirby – coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului de Securitate Națională – a declarat că, numai în cursul anului 2023, Rusia a pierdut 100.000 de militari (cifra se referă atât la cei uciși, cât și la cei grav răniți). Ca răspuns, Dmitri Peskov – purtătorul de cuvânt al Kremlinului – a insistat că informația ar fi falsă întrucât ”Statele Unite nu au date verificate”. El a adăugat că ar fi indicat să ne concentrăm cu toții doar asupra acelor cifre pe care ”Ministerul Apărării al Rusiei le publică in real time”. 

Indirect, nivelul ridicat al pierderilor suferite pe front de ruși este evidențiat și de faptul că numărul mare de morți a început să influențeze indicatorii demografici ai țării. Împreună cu BBC și cu o echipă de voluntari, publicația rusă Mediazona încearcă să realizeze o listă cât mai completă a soldaților ruși morți în Ucraina. Cu toate că numărul obținut în acest fel nu reflectă nivelul real al pierderilor umane suferite de Rusia, întrucât echipa se concentrează doar pe rapoartele publice de deces, concluzia la care a ajuns spune foarte multe: numai decesele rușilor în război în vârstă de 20-24 ani (morți confirmate în surse publice deschise) reprezintă o treime din toate decesele bărbaților ruși în 2022. 

La 15 mai 2023, Echo a publicat un infografic potrivit căruia ponderea deceselor rușilor în vârstă de 20-24 ani reprezintă aproximativ o jumătate din toate decesele. 

Potrivit experților și analiștilor militari, rata ridicată a mortalității militarilor ruși pe teritoriul Ucrainei indică faptul că Serghei Șoigu a mințit atunci când anunța, în repetate rânduri, că trupele rusești ar fi fost echipate cu armament de înaltă precizie. Încă din martie 2022, publicația ”Voennoe Obozrenie” dezvăluia că rușii scoteau din bazele de depozitare tancurile din anii ‘60-‘70 cu scopul de a le trimite pe fronturile ucrainene. Astfel, pe măsură ce randamentul Armatei Ucrainene a tot crescut, mulțumită armamentului occidental, Rusia folosește din ce în ce mai multe mostre arhaice, muzeale, încercând să câștige în detrimentul factorului uman, pe care-l tratează drept carne de tun. Potrivit dezvăluirilor de presă, multe decese au loc și din cauza îngrijirii medicale de proastă calitate pentru răniți. 

Acum, singurul care subliniază public excesul de pierderi umane în rândul rușilor este Yevheny Prigozhin, comandantul PMC Wagner. Statutul special al lui Prigozhin îi permite să vorbească public despre asta, în timp ce, limitați de regulamente și disciplină, ofițerii militari nu au o astfel de oportunitate. 

În mai 2023, Vladimir Putin a semnat un decret de modificare a legii privind acordarea cetățeniei ruse străinilor și apatrizilor. Conform modificărilor, aceștia și familiile lor pot obține acum cetățenia rusă într-o manieră simplificată, dar numai după semnarea unui contract de serviciu militar. Totodată, documentul se aplică nu doar celor care au semnat un contract cu forțele armate ruse, ci și acelora care au semnat un contract cu unele ”formațiuni militare”. Mulți analiști sunt de părere că acest lucru este făcut tocmai pentru a ascunde pierderile suferite de armata rusă. 

De asemenea, pierderile sunt ascunse și prin furnizarea de informații false referitoare la cauzele morții. Cele mai populare metode sunt acelea de a-i declara pe soldați ”dispăruți” sau uzitarea sintagmei ”a murit din neglijență”. Veți întâlni adesea și următoarea formulare: ”retras din armată cu două săptămâni înainte de moartea sa”. 

Deja pe 11 ianuarie, în cadrul unei întâlniri cu exponenții guvernului, Putin a cerut public ”o atenție deosebită acordată problemelor din domeniul demografiei”. În mai, Apti Alaudinov – comandantul detașamentului special cecen ”Akhmat” – a lansat un apel către ruși, pe Telegram, solicitând nașterea a cât mai mulți copii. ”Dacă nu veți face asta, veți fi un popor pe cale de dispariție”, a preconizat el. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.