Analist militar: Succesul Ucrainei în folosirea sistemelor Patriot a șocat chiar și Pentagonul!


Analist militar: Succesul Ucrainei în folosirea sistemelor Patriot a șocat chiar și Pentagonul!

Succesul Ucrainei în folosirea sistemelor de rachete antiaeriene Patriot fabricate în SUA în războiul împotriva invadatorilor ruși a șocat chiar și Pentagonul, potrivit unui analist militar.

Ivan Kirichevskiy, expert al companiei de consultanță Defence Express, a analizat utilizarea de către Kyiv a sistemului avansat de rachete pe parcursul unui interviu acordat postului de radio ucrainean NV. 

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat crucialul sistem de apărare cu luni de zile înainte ca acesta să ajungă în sfârșit în posesia forțelor Kyivului. 

Washingtonul și-a exprimat acordul în octombrie 2022 de a trimite la Kyiv sistemele de rachete Patriot, care pot viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază mai scurtă. Zelenski reliefase că aceste sisteme ar putea ajuta la contracararea atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice și a zonelor rezidențiale din Ucraina. Germania și Țările de Jos și-au luat, la rândul lor, angajamentul de a trimite sisteme Patriot în Ucraina.

Ucraina are în prezent instalate două dintre aceste sisteme de apărare aeriană.

"Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean devine mai sigur, deoarece sistemele de apărare aeriană Patriot au sosit în Ucraina", declarase pe 19 aprilie ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

"Statele Unite au stat pe gânduri mult timp, discutând dacă să ofere sau nu sistemele Patriot", a spus Kirichevskiy. 

"Se pare că forțele noastre de apărare aeriană, care s-au antrenat pe repede înainte, au stors literalmente din Patriot o capacitate pe care Pentagonul nu a crezut-o posibilă", a continuat expertul militar. 

Sistemul de apărare antirachetă de la sol Patriot dispune de cea mai avansată rachetă sol-aer pe care Washingtonul a oferit-o Kyivului de la începutul invaziei rusești la scară largă. Cu o rază de acțiune de peste 104 km, poate detecta, urmări și elimina drone, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază scurtă sau tactică, conform datelor conferite de Missile Defense Advocacy Alliance.

Ucraina a folosit sofisticatele sisteme Patriot pentru a contracara valurile de lovituri cu rachete lansate de hoardele Kremlinului. Un comandant al forțelor aeriene ucrainene a precizat pe Telegram pe 6 mai că armata ucraineană a folosit sistemul de apărare antirachetă Patriot pentru a doborî deasupra Kyivului o rachetă hipersonică rusă Kh-47M2 Kinzhal, ceea ce a reprezentat o performanță remarcabilă. 

Rusia a avertizat anterior că livrările de sisteme către Ucraina ar putea escalada conflictul.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat în decembrie că toate armele furnizate de națiunile occidentale Ucrainei vor fi vizate de Rusia.

"Vrem să vă reamintim că toate armele furnizate de Occident Ucrainei sunt ținte militare legitime pentru Forțele Armate ale Federației Ruse și vor fi fie distruse, fie capturate, așa cum a transmis în repetate rânduri țara noastră", declarase Zaharaova. 

De altfel, un atac cu rachetă efectuat în apropiere de Kyiv, în data de 16 mai, a provocat daune "minore" unui sistem de rachete antiaeriene Patriot, conform celor spuse de mai mulți oficiali americani. (sursa: Newsweek)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.