România, declarație comună alături de alte 8 țări: NATO trebuie să facă pași reali privind integrarea Ucrainei în Alianță!


România, declarație comună alături de alte 8 țări: NATO trebuie să facă pași reali privind integrarea Ucrainei în Alianță!

Țările din formatul B9 (București 9) și-au exprimat disponibilitatea de a sprijini Ucraina în războiul contra invadatorilor ruși atât timp cât este nevoie. Țările în cauză sunt de acord totodată că ar trebui făcuți pași reali la Summit-ul NATO de la Vilnius din iulie în ceea ce privește integrarea Ucrainei în Alianță.

Despre acest subiect s-a discutat în cadrul unei întâlniri a consilierilor de securitate ai președinților țărilor B9, întrunire desfășurată miercuri la Varșovia, potrivit Biroului de Securitate Națională al Poloniei. Întâlnirea a fost cogăzduită de șeful Biroului de Securitate Națională al Poloniei, ministrul Jacek Siewiera, și de consilierul de securitate al Președintelui României, Ion Oprișor.

Această întâlnire a avut rolul de a pregăti Summitul șefilor de stat B9 care va avea loc pe 6 iunie la Bratislava, respectiv de a conveni asupra unei poziții comune în legătură cu Summitul NATO de la Vilnius.

Țările B9 au condamnat în unanimitate agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Acestea și-au reafirmat disponibilitatea de a continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar. De asemenea, au subliniat importanța victoriei Ucrainei pentru securitatea și stabilitatea întregii Europe.

Consilierii președinților B9 au convenit, totodată, că Summitul de la Vilnius "ar trebui să sporească în mod semnificativ dimensiunea și calitatea cooperării NATO-Ucraina prin implementarea de noi pași concreți către viitoarea aderare a Ucrainei la Alianță".

În plus, consilierii au discutat despre adaptarea strategică ulterioară a NATO la amenințările reprezentate de Rusia. În special, țările B9 au convenit asupra apărării de perspectivă a Alianței, pregătirea unui nou plan NATO High Readiness Force, planificarea aprofundată a apărării, consolidarea structurii de comandă a Alianței în regiune, extinderea infrastructurii Aliate pe flancul estic, și îndeplinirea angajamentelor Aliaților în domeniul cheltuielilor militare.

Formatul B9 a fost creat la inițiativa președinților României și Poloniei în noiembrie 2015 și include țările flancului estic al NATO. Pe lângă Polonia și România, B9 include și Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Lituania, Letonia și Estonia. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.