Dunkerque, orașul simbol al Franței, s-a înfrățit cu orașul ucrainean Bucea, unde Rusia a săvârșit un amplu genocid


Dunkerque, orașul simbol al Franței, s-a înfrățit cu orașul ucrainean Bucea, unde Rusia a săvârșit un amplu genocid

În cadrul unei ședințe a consiliului comunitar, aleșii locali din  Dunkerque au validat acordurile cu ucrainenii din Bucea. În acest an urmează să fie puse în aplicare acțiuni de sprijin economic concrete.

În februarie anul trecut, Rusia a invadat Ucraina, forțând mulți ucraineni să-și părăsească țara pentru a fugi de lupte. În zona Dunkerque, numeroși aleși și alte asociații au întins o mână de ajutor refugiaților din estul Bătrânului Continent.

Aleșii comunității urbane au repus subiectul pe tapet prin intermediul lui Patrice Vergriete, primarul orașului Dunkerque și președinte al organismului intercomunal, pentru a crea un cadru de colaborare cu ucrainenii din Bucea. "Am avut un schimb de opinii cu omologii noștri din Bucea în timpul Forumului Urban Mondial de la Katowice, în iunie anul trecut", spune alesul, profitând de această ocazie pentru a reaminti sprijinul municipalităților CUD și pentru a saluta "curajul oamenilor de a-și reconstrui orașul și viața", a scris nordlittoral.fr.

Bucea, orașul martir al Ucrainei, unde Rusia a genocidat sute de oameni, s-a alăturat astfel rețelei de orașe ale memoriei inițiată de CUD. Rețeaua își propune să federalizeze orașele martir ale războiului, cu o dorință comună "de a lucra la datoria de memorie și de a avea un cadru general de cooperare". Aleșii au pledat pentru colaborarea dintre cele două orașe, cu scopul de a consolida legăturile și de a desfășura acțiuni, în special în favoarea tinerilor. Ucrainenii din consiliul municipal de tineret din Bucea au fost primiți la Dunkerque în luna ianuarie. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.