Președintele Poloniei anunță că Ucraina ar putea beneficia de garanții de securitate pe modelul israelian în perioada de preaderare la NATO


Președintele Poloniei anunță că Ucraina ar putea beneficia de garanții de securitate pe modelul israelian în perioada de preaderare la NATO

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat într-un interviu acordat pentru Wall Street Journal că aliații și partenerii NATO discută ideea de a oferi Ucrainei garanții de securitate bazate pe modelul israelian.

El a spus că un acord de securitate pe model israelian va prioritiza transferurile de arme și de tehnologie avansată către forțele Kyivului. 

Duda a dezvăluit că a discutat despre această măsură cu președintele american Joe Biden în timp ce acesta efectua o vizită la Varșovia în luna februarie. 

Președintele polonez a adăugat că Rusia trebuie să înțeleagă că Ucraina dispune de garanțiile de securitate în cauză și că acestea nu vor expira cu timpul, respectiv ca urmare a unei oboseli la nivelul Occidentului privind războiul. 

Duda a mai spus că un astfel de acord nu va fi legat de negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia. Potrivit surselor WSJ, inițiativa ar fi legată de eforturile Ucrainei referitoare la aderarea la NATO, iar, în același timp, formula în cauză nu ar atrage Alianța într-un conflict cu Rusia.

Potrivit președintelui polonez, este de înțeles că Ucraina nu poate deveni membră a NATO atunci când există un război pe teritoriul ei. Dar, a adăugat el, este la fel de clar că, pe fondul acestui război, Ucraina își modernizează armata și se îndreaptă către NATO.

Fabrice Pothier, unul dintre co-autorii planului inițial, fost oficial NATO și consilier al fostului secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen, a declarat că, conform propunerii, SUA vor servi drept garant principal al acordului, urmând să participe totodată statele membre NATO din Europa. 

WSJ a scris că înalți oficiali din mai multe capitale europene, inclusiv Paris și Berlin, au declarat că sunt de acord în principiu cu planul.

WSJ a mai raportat că, în timpul Summitului NATO din iulie de la Vilnius, va fi înființat Consiliul Ucraina-NATO, care va servi drept poartă de intrare către viitoarea aderare a Ucrainei la Alianță. În cadrul acestei structuri, Ucraina ar avea dreptul de a convoca ședințe de consiliu și de a solicita asistență. Statele membre individuale ar putea răspunde solicitărilor Kyivului. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.