China își sporește cu o viteză fantastică producția de energie verde, timp în care nu își diminuează producția de energie din cărbune. Explicația: "Nu vrem să fim ca Europa!"


  • ACP
  • May 23, 2023 17:09
  • 908
China își sporește cu o viteză fantastică producția de energie verde, timp în care nu își diminuează producția de energie din cărbune. Explicația: "Nu vrem să fim ca Europa!"

China își bate propriile recorduri în domeniul producerii energiei verzi, după ce a instalat de trei ori mai multă capacitate solară în primele patru luni din acest an decât în aceeași perioadă a anului trecut.  

Conform Bloomberg, China va adăuga în acest ritm mai multe panouri solare decât totalul actual al SUA până la sfârșitul anului, datorită cererii în creștere pentru electricitate și a scăderii costurilor pentru producerea panourilor solare.  

Numai că acest fapt a fost posibil atât datorită faptului că țara comunistă controlează majoritatea lanțurilor de aprovizionare cu materii prime din domeniul solar, cât și pentru că dispune de energie ieftină folosind cărbunele ca materie primă, pentru a produce panourile solare cu costuri mai scăzute.  

Astfel, panourile chinezești produse cu energie ieftină din cărbune domină atât piața locală, cât și cea internațională, fapt care a făcut ca administrația americană să impună tarife la panourile solare importate din Asia, pentru a le face mai scumpe și mai puțin competitive. Iar in aceste condiții, din cauza prețurilor crescute, tocmai companiile care produc energie solară în Statele Unite au dificultăți în a rămâne competitive. (sursa: AICI)

Odată cu creșterea producției de energie solară, China și-a sporit luna trecută și importurile de cărbune de calitate din Australia cu 75%, în pofida faptului că cele două țări au avut probleme diplomatice majore în ultimii trei ani. Acest fapt vine pe fondul creșterii cererii de energie, care a făcut ca producția de cărbune a Chinei să atingă un record anul trecut, cu o creștere de 9% față de 2021.  

China este acum cel mai ambițios investitor și dezvoltator de energie eoliană și solară ca înlocuitori ai combustibililor fosili, însă cărbunele continuă să reprezinte o parte solidă din producția sa de energie, fiind la 57% din total în anul 2020.  

Li Zheng, profesor de schimbări climatice și energie la Universitatea Tsinghua, a explicat strategia Beijingului în privința producerii de energie astfel: "Nu vrem să fim ca Europa și să ne transformăm cu prețul securității energetice". (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.