Ucraina ar putea primi un calendar precis privind aderarea la NATO la Summitul de la Washington și nu cel de la Vilnius ce se va desfășura în luna iulie a acestui an, a dat de înțeles Yehor Cherniev, șeful delegației permanente a Radei Supreme a Ucrainei la Adunarea Parlamentară a NATO.
"O invitație cu date precise cred că nu este deloc realistă la acest summit (de la Vilnius - n.red.). Dar sper că la următorul, care va avea loc la Washington, aceasta va fi chestiunea numărul unu (pe agendă - n.red.)", a declarat oficialul ucrainean.
În același timp, Cerniev a precizat că este posibil ca Ucraina să primească garanții de securitate la Summitul NATO de la Vilnius.
"Garanțiile de securitate sunt realiste, perspectivele (de aderare - n.red.) sunt realiste atunci când condițiile de securitate o vor permite. Această formulare va fi suficientă pentru noi, plus garanții de securitate până când vom deveni membri cu drepturi depline ai NATO. Cred că acesta este maximul la care putem ajunge la Summitul de la Vilnius", a spus Cherniev.
Potrivit lui Cerniev, Ucraina dorește să audă "asigurări absolut clare" la Vilnius că NATO o așteaptă în rândurile ei după război.
"De asemenea, cerem un program de aderare după război. Facem presiune, o cerem la diferite niveluri și în diferite formate", a zis Cernev.
Summitul NATO de la Washington va avea loc în 2024. (sursa: Ukrainska Pravda)
Amintim că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Ucraina trebuie să prevaleze în războiul împotriva Rusiei înainte de a putea exista discuții suplimentare cu privire la acordarea statutului de membru al Alianței.
Jens Stoltenberg a spus că "cea mai urgentă sarcină acum" este să "ne asigurăm că Ucraina prevalează" și că "președintele Putin nu câștigă acest război".
"Pentru că doar dacă Ucraina prevalează ca națiune suverană independentă în Europa, există vreun sens în a discuta când și cum poate Ucraina să devină membră a Alianței", a completat acesta.
Stoltenberg a subliniat că, atunci când NATO se va reuni în iulie, va "transmite un mesaj foarte clar de sprijin Ucrainei, iar acest lucru se va manifesta în multe moduri diferite".
Secretarul general al NATO a adăugat că Ucraina are dreptul să-și aleagă propria cale.
"Nu Moscova trebuie să decidă ce poate face Ucraina", a zis Stoltenberg.
Stoltenberg a menționat, de asemenea, că aliații NATO ar trebui să convină asupra unui program multianual pentru a ajuta Ucraina să treacă la standardele NATO și să devină interoperabilă cu Alianța. Acest lucru ar ajuta în cele din urmă în ceea ce privește tranziția Ucrainei către aderarea la NATO. (sursa: Kyiv Post)