Disperare totală în Rusia după atacurile efectuate în Belgorod de facțiuni ruse anti-Putin: Armele nucleare dintr-un depozit, transportate de urgență. Serviciile ucrainene, detalii despre operațiunea care a pus pe jar Kremlinul: Obiectivul e crearea unei "fâșii de securitate"


Disperare totală în Rusia după atacurile efectuate în Belgorod de facțiuni ruse anti-Putin: Armele nucleare dintr-un depozit, transportate de urgență. Serviciile ucrainene, detalii despre operațiunea care a pus pe jar Kremlinul: Obiectivul e crearea unei "fâșii de securitate"

Oficialii ruși transportă de urgență armele nucleare dintr-un depozit de muniție situat în Belgorod, regiune aflată la granița cu Ucraina, a precizat Andriy Yusov, un purtător de cuvânt al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR).

"În mod urgent, instalația Belgorod-22 – un depozit de muniție nucleară – este, la rândul ei, evacuată de ruși. Nu este departe de Grayvoron", a spus Yusov.

El a subliniat că o parte din muniția nucleară a Rusiei fusese depozitată la Belgorod-22. 

Potrivit reprezentantului GUR, din cauza situației care se desfășoară în regiunea Belgorod, "elementele de panică" sunt vizibile în rândul conducerii ruse. Acest lucru este dovedit, în special, de evacuarea populației locale.

"Evacuarea instalației militare Belgorod-22 face și ea parte din reacție. Înțelegem că pentru a evacua astfel de obiective trebuie să existe un plan, să fie implicate echipamente serioase, respectiv o anumită parte din personal", a menționat Yusov.

Anterior, mai multe instituții mass-media au raportat că luni s-ar fi produs o serie de explozii în regiunea Belgorod. Mai târziu, au apărut informații despre "voluntari" ruși care merg în regiunea Belgorod dinspre Ucraina.

În dimineața zilei de 22 mai, pe canalul de Telegram administrat de Legiunea "Libertate pentru Rusia" a apărut un apel adresat rușilor ce conținea cuvintele "Legiunea se întoarce acasă".

Au fost postate totodată fotografii cu steaguri alb-albastru-alb fluturând "peste orașele eliberate".

În jurul orei 14, Legiunea a anunțat că, împreună cu "Corpul Voluntarilor Ruși" (RDK), a "eliberat complet" satul Kozinka din regiunea Belgorod, în timp ce unitățile ce avansau "au intrat" în orașul Graivoron.

Mai multe videoclipuri au apărut și pe canalul RDK Telegram, arătând că luptătorii săi se află acum pe teritoriul Rusiei.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a fost deja informat despre "tentativa de avansare", a precizat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov. El a etichetat evenimentele din regiunea Belgorod drept acte de "sabotaj" ce au scopul de a "abate atenția de la zona Bakhmut". Peskov a continuat spunând că forțele ruse lucrează la exterminarea "sabotorilor".

Pe de altă parte, Mykhailo Podolyak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că Ucraina "nu are nimic de-a face" cu evoluțiile din regiunea Belgorod. (sursa: Ukrinform)

Ca reacție la cele întâmplate, guvernatorul regiunii Belgorod, Vyacheslav Gladkov, a anunțat introducerea unui regim de operațiuni antiteroriste în regiune.

"Pentru a garanta siguranța cetățenilor din regiunea Belgorod, a fost introdus de astăzi regimul juridic al operațiunii de combatere a terorismului, care instituie măsuri speciale și restricții temporare, începând cu verificarea actelor de identitate și terminând cu suspendarea operațiunilor industriilor și organizațiilor periculoase care utilizează substanțe explozive, radioactive, periculoase din punct de vedere chimic și biologic", a declarat Gladkov. (sursa: Ukrinform)

Oferind mai multe detalii, Direcția principală de informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei a precizat că în regiunea Belgorod din Rusia se desfășoară o operațiune pentru crearea unei "fâșii de securitate" ce are ca scop protejarea civililor ucraineni. GUR a mai evidențiat că la această operațiune participă doar cetățeni ruși. 

"Astăzi, Corpul Voluntarilor Ruși și Legiunea «Libertate pentru Rusia», formată din cetățeni ruși, au lansat o operațiune de eliberare a teritoriilor din regiunea Belgorod de sub așa-numitul regim Putin și împinge înapoi inamicul pentru a crea o anumită fâșie de securitate care să protejeze populația civilă ucraineană", a spus Yusov.

El a menționat că Direcția Principală de Informații nu va comenta acum planurile privind această operațiune. Cu toate acestea, Yusov a clarificat că sarcina și rezultatul (acestei operațiuni - n.red.) ar trebui să constea în creșterea securității și protecției populației civile ucrainene de atacurile teroriste și bombardamentele grupărilor teroriste.

"Reprezentanții Corpului Voluntarilor Ruși și ai Legiunii «Libertate pentru Rusia» subliniază că măsurile lor nu reprezintă o amenințare pentru populația civilă, cetățenii pașnici, ci scopul lor este să împingă grupurile teroriste de la graniță și să elibereze teritoriul de regimul lui Putin", a mai reliefat oficialul ucrainean. (sursa: Ukrinform)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.