O dispută aprinsă între Viena și Budapesta a izbucnit zilele acestea, după decizia luată de Guvernul ungar de a elibera din închisori un număr de 700 de condamnați pentru traficul de persoane.
Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a declarat pentru presă, înaintea reuniunii UE de la Bruxelles, că ministerul său îl va convoca pe ambasadorul Ungariei în legătură cu această decizie a Guvernului ungar, de la care va cere "clarificări complete" asupra chestiunii.
"Credem că acesta este un semnal complet greșit", a spus Schallenberg despre decizia Guvernului ungar, explicată de ministrul Gergely Gulyás, care conduce biroul primului-ministru Orban, prin nevoia de a economisi miliarde de forinți, permițând celor 700 de traficanți de persoane să părăsească închisorile din Ungaria. Aceștia vor fi plasați inițial în așa-numita detenție de reintegrare și apoi vor fi obligați să părăsească țara în 72 de ore, fiind expulzați din Ungaria cu efect definitiv.
Conform purtătorului de cuvânt al Serviciului Național al Penitenciarelor, György Makula, peste 13% dintre cei aflați în închisorile din Ungaria au fost încarcerați pentru trafic de persoane.
Deși Guvernul de la Budapesta spune că vrea să facă astfel economii la buget și, oricum, închisorile ungare sunt supraaglomerate, decizia eliberării traficanților ar putea fi și o tactică de a exercita presiuni asupra țărilor care beneficiază de protecția costisitoare a frontierei maghiare, precum Austria, pentru a contribui financiar la aceste măsuri.
Construirea, întreținerea și gestionarea gardului de la granițele de sud ale țării au costat peste un miliard de euro începând din 2015, iar Uniunea Europeană nu a fost până acum dispusă să contribuie financiar la aceste eforturi, ceea ce face ca numai contribuabilii maghiari să ducă povara acoperirii acestor sume, conform publicației Hungary Today. (sursa: AICI)