În septembrie 2016, Consiliul orașului Odesa a achiziționat, de la o structură privată, o clădire, care anterior făcuse parte din complexul imobiliar al uzinei de stat Krayan. Prețul a fost de 185 milioane grivne (echivalentul a 5 milioane dolari). La începutul lui 2016, Krayan achiziționase clădirea în cadrul unei licitații organizată de lichidatorul acestei întreprinderi de stat, pentru 11,5 milioane grivne (echivalentul a 312.000 dolari).
Compania de vânzări a încercat să transfere fondurile primite de la autoritățile Odesei către o companie despre care toate indiciile arătau că e fictivă, fiind condusă de un personaj care, la acea vrea, se afla în zona Operațiunii Antiteroriste (teritoriu din estul Ucrainei unde se desfășurau operațiuni militare rusești). Totuși, detectivii Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) și procurorii Parchetului Specializat Anticorupție (SAP) au reușit să sechestreze conturile companiei private care a vândut imobilul. De atunci s-au tot înregistrat tentative de scoatere a conturilor de sub sechestru, ba chiar, în ianuarie 2018, s-a încercat inclusiv modificarea prețului în contractul de vânzare al uzinei.
Potrivit anchetatorilor, speța a comportat o gravitate extremă, cumulând un număr mare de infracțiuni săvârșite la cel mai înalt nivel: înțelegându-se în prealabil cu reprezentanți ai sectorului comercial, oficiali ai autorităților Odesei au confiscat proprietatea altcuiva, deturnând fonduri de la bugetul orașului în valoare de peste 92 milioane grivne (echivalentul a 2,5 milioane dolari).
Cercetările preliminare au vizat un grup de persoane ce include înalți funcționari din administrația Odesei: primarul Ghenadi Trukhanov, adjunctul său, Pavlo Vugelman, șeful Comisiei permanente pentru proprietatea municipală a Consiliului Odesei, Vasyl Shkryabay, directorul companiei ”Elitele dezvoltării”, Petro Zagodirenko, fostul director al Departamentului de proprietate municipală, Oleksiy Spector, fostul deputat Volodymyr Radionov, directorul Grupului ”Valton”, Igor Kravchenko și evaluatorul clădirii, Galyna Bogdanova (instanța avea să închidă dosarul Bogdanovei la 11 martie 2021, în urma decesului acesteia). În frunte cu primarul Ghenadi Trukhanov, toți ceilalți inculpați și-au negat vinovăția.
După aceea, au urmat ani și ani de lupte în instanță. de presiuni, imixtiuni și tărăgănări cu adresă. În iulie 2020, instanța raională Malinovsky i-a achitat pe toți inculpații în acest dosar. Judecătorii au decis că nu a existat nicio intenție criminală atunci când aceștia au cumpărat imobilul între ei. Însă la 11 februarie 2021, Camera de Apel a Curții Supreme Anticorupție (VAKS) a anulat achitarea lui Ghenadi Trukhanov și a celorlalți acuzați.
Începând cu primăvara lui 2021, dosarul a fost examinat de VAKS. Tot de atunci – potrivit datelor Centrului Anticorupție – instanța a programat 35 de termene, dar acestea nu au fost ținute.
În octombrie 2021, primarul Odesei a fost pus sub acuzare într-un nou dosar de corupție, fiindu-i stabilită o cauțiune în valoare de 30,2 milioane grivne (echivalentul a 818.000 dolari). Trukhanov a refuzat să plătească, invocând lipsa banilor. Prin urmare, procurorul SAP a depus o cerere de modificare a măsurii de reținere – detenție în locul cauțiunii, dar cu alternativa plății cauțiunii. Pe 4 mai 2023, judecătorii VAKS au răspuns pozitiv solicitării SAP. Trukhanov trebuia să stea în arest timp de cel puțin 60 de zile sau să plătească o cauțiune în valoare de 13.420 milioane grivne (echivalentul a 364.000 dolari). Trukhanov a fost arestat. Deja pe 5 mai, după o singură noapte petrecută în centrul de arest preventiv, Dmytro Tantsyura – un deputat din partidul său, ”Doviryay Dilam” – a plătit cauțiunea pentru el.
Potrivit procurorului Anastasia Andronova, Trukhanov nu a plătit în mod intenționat suma preliminară de 30,2 milioane grivne (echivalentă a 818.000 dolari) tocmai pentru ca instanța să o reducă substanțial sau să aleagă o altă măsură de reținere. E motivul pentru care reprezentanții SAP au insistat asupra creșterii depozitului la 51 milioane grivne.
Ca răspuns, avocatul lui Trukhanov – Oleksandr Lysak – a insistat că fondurile depuse (13.420 milioane grivne / 354.000 dolari) ar reprezenta o sumă suficientă pentru a asigura un comportament procedural adecvat. Prin urmare, Trukhanov a refuzat să facă apel împotriva deciziei de a alege un agent de cauțiune pentru el. Până la urmă, în cursul examinării plângerilor de către avocat și procuror în camera de apel VAKS (16 mai), s-a hotărât reținerea cu o cauțiune alternativă de 13 milioane grivne.
În timpul ședinței, Trukhanov s-a plâns că o parte din proprietățile sale au fost confiscate, astfel că nu are bani pentru a-și plăti cauțiunea. A insistat că nu poate și nici nu vrea să folosească în acest sens bunurile fiicei sale, întrucât ar fi vorba despre banii altei familii. Mai mult, el a acuzat că întregul dosar ar fi o persecuție politică îndreptată împotriva sa, care durează de 6 ani. Judecătorii i-au atras atenția că autoritățile s-au tot schimbat în ultimii 6 ani, însă Trukhanov a ignorat aceste evidențe, acuzând procuratura că urmărește să-i impună o cauțiune exorbitantă tocmai pentru a-l menține în arest, de toate acestea urmând să profite pe viitor adversarii săi politici.
În cadrul unei convorbiri cu jurnaliștii, primarul Odesei a spus că nu înțelege de ce instanța a început să vorbească despre măsuri preventive în cazul său. El nu înțelege nici de ce i-a fost fixată o brățară electronică, în condițiile în care decizia instanței nu prevede restricții de mișcare.
”Am sperat că instanța va anula decizia sau va fixa o cauțiune moderată, pentru că mă prezint la toate procedurile de șase ani, am un comportament corespunzător, așa că nu înțeleg de ce se pune problema unor măsuri preventive în al șaselea an de examinare a cauzei. Vom găsi răspunsul la această întrebare. Sunt mai interesat decât oricine de examinarea cu promptitudine a acestui caz, de achitarea rapidă, de care sunt sigur încă de la începutul acestui caz”, a comentat Trukhanov în fața presei, pe 16 mai.