Alina Gorghiu anunță organizarea în Senat a unei expoziții în care vor fi prezentate distrugerile cauzate de trupele rusești în Ucraina. Șoșoacă și celelalte conserve rusești din Parlament vor fi confruntate cu atrocitățile comise de Rusia


Alina Gorghiu anunță organizarea în Senat a unei expoziții în care vor fi prezentate distrugerile cauzate de trupele rusești în Ucraina. Șoșoacă și celelalte conserve rusești din Parlament vor fi confruntate cu atrocitățile comise de Rusia

În cadrul unui discurs susținut joi, în data de 18 mai, la un eveniment ce a avut ca temă reconstrucția Ucrainei, președinta Senatului, Alina Gorghiu, a anunțat, printre altele, desfășurarea în Parlamentul României, începând cu data de 30 mai, a unei expoziții de fotografie care va prezenta distrugerile cauzate de trupele rusești pe parcursul războiului dus la scară largă împotriva poporului ucrainean. 

Vorbind la evenimentul ce a fost organizat la București de think tank-ul New Strategy Center, Alina Gorghiu a reliefat totodată faptul că "reconstrucția Ucrainei reprezintă o șansă economică uriașă pentru România".

"Ce se întâmplă de mai bine de un an în Ucraina este un strategic wake-up call. Pentru noi, pentru UE, pentru NATO.  

Și adaptarea la noile realități geopolitice nu a întârziat să apară. NATO a recunoscut deja Marea Neagră drept zonă de interes strategic pentru Alianță. Pentru proiectul reconstrucției Ucrainei, e nevoie însă de stabilitate regională. Iar fără securitate pe Flancul Estic, lucrurile devin complicate.  

Acest proiect e despre viitor. Și nu mă refer la viitorul îndepărtat. O spun răspicat: reconstrucția începe acum, nu la finalul războiului! Acum trebuie create mecanismele internaționale pentru a susține investițiile. Chiar la final de iunie, va avea loc la Londra conferința pe această temă.

Sunt multe soluții care se discută acum la nivel internațional. Însă, indiferent de opțiune – fie că vorbim de asigurări de război pentru companii sau Fondul pentru Reconstrucția Ucrainei – încrederea sectorului bancar internațional este vitală. Doar așa se va putea acorda finanțare tuturor companiilor străine care se vor implica în Ucraina.

România va contribui la acest efort internațional. Avem portul Constanța, avem o rețea feroviară și rutieră care poate facilita transporturile de mărfuri necesare. De acord cu colegii mei! Reconstrucția Ucrainei este o șansă economică uriașă pentru România. Și trebuie să devină un proiect de țară în perioada următoare. Guvernul ar trebui să formuleze un plan bine pus la punct pentru acest obiectiv.  

Însă mai este un factor important pentru acest proiect: femeile. Femeile trebuie să fie la masa negocierilor când se va stabili strategia de reconstrucție, ce măsuri și proiecte ar răspunde cel mai bine nevoilor lor urgente. Că e vorba de infrastructură socială (creșe, centre de sprijin), că e vorba de sănătate sau educație, ele trebuie să aibă un cuvânt de spus.

Totul trebuie făcut corect de la început! Și la cele mai înalte standarde internaționale! OCDE, spre exemplu, a recunoscut la începutul acestui an, Ucraina, ca potențial membru în viitor. Aspirațiile euro-atlantice ale Ucrainei pot fi susținute doar prin instituții puternice!

Senatul României va susține proiectele legislative bune care ajută acest efort internațional. Și vă invit, cu acest prilej, la expoziția «Year of Invincibility», care va avea deschiderea pe 30 mai la Senat, în foaierul sălii de plen. Vom avea zeci de fotografii care arată Ucraina acum, la un an de război.

Lucrurile se mișcă rapid. Și e foarte important ca până la finalul acestui an, atât Ucraina, cât și Republica Moldova să poată începe negocierile de aderare la UE. România va susține și dorim să vedem cât mai rapid o decizie în acest sens de la Comisia Europeană.

În încheiere, doresc să vă spun că Ucraina va fi reconstruită. Iar modul în care facem asta va avea implicații pentru Uniunea Europeană. Atât din punct de vedere al securității, cât și a prosperității economice.

O Ucraină puternică și liberă va însemna o Europă puternică", a declarat Alina Gorghiu. 

Vedeți video de la 18:57:



Expoziția foto, a cărei desfășurare va stârni fără doar și poate consternarea parlamentarilor pro-ruși precum senatoarea Diana Șoșoacă, este organizată de think tank-ul Ukrainian Security and Cooperation Center. De altfel, printr-o asemenea inițiativă, membrii pro-ruși ai Parlamentului României pot fi confruntați cu imaginea distrugerilor cauzate de regimul terorist pe care ei îl susțin cu fervoare. 

Redăm comunicatul USCC: "Proiectul foto «Year of Invincibility. The point of no return» al Ukrainian Security and Cooperation Center va fi prezentat în Parlamentul României

În data de 30 mai, la ora 12.00, în clădirea Parlamentului României, va avea loc expoziția de fotografie «Year of Invincibility. The point of no return». Proiectul a fost demarat de Ukrainian Security and Cooperation Center în teritoriile eliberate pe parcursul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei.

În cadrul prezentării vor lua cuvântul reprezentanți ai Parlamentului României, Ambasadei Ucrainei în România și ai ONG-urilor din România.

Echipa Ukrainian Security and Cooperation Center a fost una dintre primele care au strâns dovezi foto și video cu privire la crimele comise de armata rusă în Ucraina în teritoriile recent eliberate din regiunile Kyiv, Harkiv, Herson, precum și în zonele din prima linie din Lugansk și Regiunile Donețk.

Expoziția a fost prezentată pentru prima dată pe 24 februarie 2023 în fața sediului ONU din Geneva, cu ocazia împlinirii unui an de la începerea agresiunii rusești la scară largă. 

«Prezentând acest proiect foto în România, dorim să vă relatăm despre consecințele agresiunii rusești asupra Ucrainei și să punem pe tapet subiectul pedepsirii Federației Ruse pentru numeroasele încălcări ale dreptului internațional umanitar», a declarat Serhii Kuzan, președintele think tank-ului USCC.

Rusia duce astăzi un război nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva întregii lumi civilizate. Acest proiect foto arată adevărata față a ceea ce înseamnă «lumea rusă» Singura cheie pentru o victorie și o pace comună constă în lupta împotriva influențelor ruse. Baza acestei lupte este unitatea!

Expoziția a fost pregătită de Ukrainian Security and Cooperation Center - o organizație non-guvernamentală, al cărei obiectiv principal este consolidarea capacităților de securitate și apărare ale Ucrainei, precum și integrarea acesteia în NATO și Uniunea Europeană".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.