Cum susține industria europeană armata rusă genocidară, de la producerea de componente pentru rachete spațiale, obuze și motoare pentru navele de luptă ruse, până la bocancii invadatorilor. O listă a rușinii


  • ACP
  • May 18, 2023 17:21
  • 2004
Cum susține industria europeană armata rusă genocidară, de la producerea de componente pentru rachete spațiale, obuze și motoare pentru navele de luptă ruse, până la bocancii invadatorilor. O listă a rușinii

O uimitoare listă a rușinii a fost publicată, miercuri, de cei de la The Insider.ru, care arată că un număr mare de companii europene au continuat să vândă mărfurile lor industriei militare ruse, cu ajutorul cărora se produc de la microcipuri pentru rachete, obuze, blindaje, motoare pentru nave de război până la bocanci tactici și multe alte bunuri necesare armatei ruse. 

Dacă nu este neapărat o surpriză că pe această listă apar firme din țări care sunt vizibil susținătoare ale Rusiei, precum Austria și Ungaria, ori din țări care s-au mișcat mai greu în lichida legăturile cu Rusia invadatoare, precum Germania, Franța, Elveția, Italia și Slovacia, prezența pe acesta listă a firmelor din Estonia, Lituania și Polonia e absolut surprinzătoare. 

Astfel, compania germană Vansped Logistics (numita și Reißaus & Baumberg Maschinenbau GmbH) a furnizat pentru Stan LLC cu sediul la Moscova, ce aparține companiei de stat Rostec, echipamente tehnice pentru turnat metale în iulie 2022. Stan LLC este furnizoarea mai multor întreprinderi rusești de apărare, cum ar fi Uzina de Reparații de Aviație, înființată de Ministerul Apărării de la Moscova, care asigură întreținerea aeronavelor militare rusești, ori furnizoare pentru pentru Tactical Missiles Corporation, care produce echipamente pentru una dintre subsidiarele sale, PO Strela, ce fabrică la rândul ei rachete antinavă. 

Printre clienții firmei ruse Stan LLC se numără următoarele firme de stat: - ODK-Kuznetsov PJSC, ce produce motoare pentru bombardierele strategice Tu-160M, care lansează rachete asupra Ucrainei - JSC Uralvagonzavod Research and Production Corporation, care e singurul proiectant și producător de tancuri din Rusia - JSC NIKIET, firma lider din Rusia pentru dezafectarea submarinelor nucleare - Admiralty Shipyards JSC, care e principalul centru al Rusiei pentru producția de submarine nenucleare - SA „Marine Underwater Arms – Hydropribor” ce e producătoare de torpile și mine marine, - Kometa Corporation (parte a Almaz-Antey Corporation) care dezvoltă, produce și exploatează sisteme de control și cercetare a spațiului. Compania franceza Radiall SA a furnizat componente pentru compania rusă Information Satellite Systems (ISS), care este unul dintre cei mai mari contractori ai corporației de stat Roscosmos. 

ISS a fost sancționată doar de Statele Unite, ceea ce înseamnă că poate importa liber din Uniunea Europeană componente care sunt utilizate pentru microcipurile sistemelor de control de la bordul rachetelor. ISS execută comenzi pentru dezvoltarea și producția de nave spațiale, ca parte a dezvoltării sistemului de navigație și poziționare GLONASS, precum și a sistemului de comunicații prin satelit Gonets-M, în interesul Ministerului Apărării. 

GLONASS joacă un rol foarte important în asigurarea capacităților de luptă ale Forțelor Armate Ruse, întrucât sistemul este folosit pentru vehiculele aeriene fără pilot (UAV) și ajută la coordonarea controlului operațional al trupelor terestre ale Rusiei. În 2022, 9 rachete spațiale (inclusiv militare și cu scop dublu) produse de ISS - așadar, care au componente produse de firma franceza Radiall SA - au fost lansate pe orbită. O alta firmă franceză ce a furnizat echipamente pentru industria militară rusă este Marchante, care a colaborat cu compania rusa Kurganpribor, un producător de siguranțe pentru proiectilele folosite de tancuri, artilerie terestră și navală, lansatoare de rachete multiple (MLRS) și sisteme de rachete sol-aer. 

Compania rusă produce și componente pentru sistemele Smerch și Grad MLRS, care sunt adesea folosite în atacuri asupra țintelor civile. Kurganpribor, care este și parte a cunoscutei corporații Kalashnikov, a fost inclusă pe lista neagră de UE abia în decembrie 2022, dar acest lucru nu i-a întrerupt relația de afaceri cu firma franceză Marchante. 

O firmă din capitala Tallin, Estonia Marker Nordic Ou, a furnizat cablaje de fibră optică, adezivi industriali și alte bunuri pentru firma rusa JSC Lomo, cu sediul la Sankt Petersburg, care produce sisteme optice pentru marina rusă, forțele spațiale și forțele terestre ruse. Rachetele ruse Krasnopol de înaltă precizie, ghidate cu laser ce au fost produse în număr mare în 2022, sunt echipate cu un cap de orientare semiactiv dezvoltat de JSC Lomo. Firma rusă produce și ochelarii de vedere pe timp de noapte Mowgli-2 și vizorul pentru imagini termice Mowgli-2M pentru sistemele portabile de apărare antiaeriană. 

Firmele Sipavag AG din Elveția, D.Kudarauskienes din Lituania și Geislinger GmbH din Austria furnizează firmei ruse JSC Kolomensky Zavod piesele cu care aceasta produce motoarele de tip D500, care echipează mai multe tipuri de nave de război ruse. Kolomensky Zavod cumpără de asemeni și arcuri cu șurub de la Heinrich Eibach GmbH din Germania, supape de siguranță de la HOERBIGER Wien GmbH din Austria și motoare de tip D49 de la producătorul polonez Prima. 

Compania maghiară Aluminiumarugyar Zrt vinde rezervoare de benzină companiei ruse Rusbal, ce produce modele de bărci gonflabile pentru armata rusă. 

Pe lângă toate aceste exemple, companiile ruse care produc încălțămintea pentru militarii ruși, inclusiv bocanci care au simbolul Z al invaziei ruse, folosesc la scară largă piele, tălpi, nituri și adezivi de la firme din Italia și Germania, care au continuat să aprovizioneze producătorii din Rusia și după începerea invaziei din Ucraina. O firmă care produce bocanci pentru militarii ruși, Donbunov, spune cu mândrie în catalogul său: „Unitățile de producție ale companiei sunt echipate cu cele mai noi echipamente germane de înaltă calitate” – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.