În data de 2 mai, Rada Supremă a Ucrainei recunoștea "rașismul" drept ideologia Federației Ruse, adoptând o rezoluție în acest sens și lansând totodată un apel către Parlamentul European și ONU de a întreprinde demersuri similare. Paralela "rasismului" lui Putin cu "nazismul" lui Hitler va avea atât consecințe juridice și penale la nivel internațional, cât și consolidarea pe termen lung a acestei analogii la nivelul opiniei publice globale.
Rașismul este un termen folosit pentru a desemna ideologia politică și practica socială a regimului rus de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, care se bazează pe ideile unei "misiuni civilizaționale speciale" a rușilor, pe intoleranță față de elementele culturale ale altor națiuni, în principal slave, pentru că le este mai facil să le rusifice. Vizate sunt de altfel toate popoarele care au trăit sub controlul Imperiului Rus sau al URSS.
Pe 14 aprilie 2022, Rada Supremă a Ucrainei recunoștea Rusia drept stat terorist cu un regim totalitar neo-nazist, interzicându-i complet propaganda. Pe 2 mai 2023, Ucraina a recunoscut oficial rasismul ca fiind ideologia de stat a Rusiei. Rada Supremă a adoptat Rezoluția în cauză intitulată Declarația Radei Supreme a Ucrainei "Cu privire la definirea regimului politic existent în Federația Rusă ca rașism și condamnarea fundamentelor ideologice și a practicilor sociale ale acestuia ca fiind totalitare și mizantropice".
Rașismul este un tip de nazism, respectiv fascism și reprezintă un sinonim al terminologiei de "nazism rus". Unii experți numesc acest fenomen "schizo-fascism", deoarece a-i cataloga pe alții fasciști în timp ce ei înșiși sunt fasciști este principalul resort retoric al Putinismului.
Analogia "rașism = nazism". Comparație între criminalii de război ai Germaniei naziste și cei ai Rusiei
Note:
1. Persoanele din lista indicată mai sus trebuie urmărite penal pentru săvârșirea de crime internaționale de război împotriva Ucrainei și a cetățenilor acesteia. Astfel, trebuie identificate și supuse procedurii legale de acuzare și condamnare de către organul judiciar internațional competent - Tribunalul Internațional pentru Crime de Război sau altă structură judiciară internațională autorizată.
2. La Procesele de la Nürnberg, criminalii naziști au fost inculpați în baza a patru capete de acuzare:
- complicitate la planul Partidului Nazist de a comite crime, agresiuni pe scară largă la nivel internațional;
- crime împotriva păcii – planificarea, pregătirea, declanșarea și purtarea unui război agresiv, fiind încălcate inclusiv acordurile și tratatele internaționale;
- crime de război – încălcări ale legilor și obiceiurilor războiului, inclusiv uciderea și tratamentul crud ce a vizat populația civilă din teritoriile ocupate și prizonierii de război, jefuirea proprietăților de stat sau private, distrugerea fără sens a orașelor și satelor, adică distrugerea acestora, deși nu a existat vreo necesitate militară în acest sens;
- crime împotriva umanității – crimă, exterminare, înrobire, deportare și alte acte inumane comise împotriva populației civile, respectiv persecuții din motive politice, rasiale sau religioase.
Concluzie: Crimele comise de regimul rașist al lui Putin în Ucraina în timpul războiului penal început de Federația Rusă corespund tuturor trăsăturilor crimelor condamnate la procesul de la Nürnberg și, prin urmare, procedura și mecanismele legale ale acestui proces ar trebui și pot fi folosite ca bază a viitorului tribunal internațional împotriva regimului rașist Putin, care este în esență identic cu regimul nazist din Germania lui Hitler.