În urmă cu șase ani, cartea ”1984”, de George Orwell, a ajuns pe primul loc în topul celor mai bine vândute cărți din Statele Unite. În această iarnă, cartea a fost din nou în fruntea listei de bestselleruri, numai că, de data asta, s-a întâmplat în Rusia criminalului Vladimir Putin.
Un buletin oficial din 13 decembrie al TASS, agenția de știri de stat a Rusiei, a anunțat că ”1984” a fost lidera vânzărilor de cărți electronice de ficțiune în 2022 pe LitRes, librăria online de stat, și a fost a doua cea mai populară carte descărcată din orice categorie, scrie commonwealmagazine.org, cu referire la sursa citată.
Criticii nu au întârziat să semnaleze numeroasele asemănări între "Ministerul Adevărului" al lui Orwell și propaganda lui Putin, care coordonează o adevărată distopie în Rusia. În Marea Britanie, The Independent a declarat, în decembrie, că nu este deloc surprinzător faptul că viziunea lui Orwell "despre cetățenii care trăiesc sub un regim opresiv, angajat continuu într-un război fără sens, a devenit cea mai citită carte din Rusia".
Un editorialist de la MailOnline, site-ul web al cotidianului britanic Daily Mail, a afirmat că romanul lui Orwell - publicat în 1949, când cultul lui Iosif Stalin era la apogeu în lumea comunistă - "se bazează pe Rusia lui Stalin", ”comparațiile cu Putin sunt inevitabile”, întrucât ambele regimuri tiranice sunt "orwelliene". Atât regimul lui Stalin, cât și cel al lui Putin ar putea servi drept glosă la o frază celebră din roman: "Partidul ți-a spus să respingi dovezile ochilor și urechilor tale". Radiodifuzorii controlați de stat din Rusia continuă să insiste cu nerușinare că Rusia nu a atacat Ucraina și nu ocupă niciun teritoriu ucrainean.
Cum a avut loc creșterea popularității cărții
TASS a anunțat că vânzările volumului au crescut cu 45% de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Știrea a fost o mare bombă mediatică în Europa continentală."Romanul lui Orwell despre represiune, bestseller în Rusia", a titrat Financial News din Portugalia. "Povestea războaielor absurde și a guvernelor totalitare face furori la Moscova", anunța La Stampa din Torino pe 18 decembrie.
Carole Grimaux, profesoară de geopolitică la Universitatea Montpelier III și fondatoare a Centrului de Cercetare pentru Rusia și Europa de Est, a explicat că volumul rezonează cu regimul totalitarist al lui Vladimir Putin.
“Este o lucrare care îi readuce pe ruși în trecutul sovietic, din cauza similitudinilor dintre ficțiunea pe care o citesc și realitatea pe care o trăiesc”, a punctat ea.
Întâlnirile actuale ale cititorilor ruși cu realitățile cărții ”1984” reprezintă “o întoarcere în trecutul lor pentru a-și înțelege prezentul și viitorul”, iar creșterea popularității sale este “explicabilă”, a adăugat ea.
Între timp, peste Atlantic, Fortune.com a atras atenția asupra asemănărilor dintre Newspeak-ul din 1984 și eufemismele pe care regimul Putin le-a impus jurnaliștilor ruși, cărora li s-a interzis să descrie acțiunile armatei ruse în Ucraina drept "război” sau „invazie”, ținând-o langa cu așa-zisa ”operațiune specială” (adică războiul genocidar al Rusiei).
Un disident rus încarcerat, care scria din celula sa din Moscova pentru Calgary Herald, le-a spus cititorilor canadieni că „mesajele pro-regim și pro-război” ale Kremlinului "seamănă cu ‹Ura de două minute› din 1984”, cu excepția faptului că „în Rusia lui Vladimir Putin, ura televizată durează ore întregi”. Deținutul politic a subliniat că propaganda lui Putin include, de asemenea, rescrierea istoriei, URSS fiind prezentată ca un „Imperiul Binelui”, care a fost „distrus de o schemă malițioasă” a „trădătorilor interni” în complicitate cu Ronald Reagan (aceste tâmpenii sunt împroșcate non-stop).
Noticieras Financieras, serviciul online de știri din America Latină, a reamintit, în decembrie, că Orwell a fost interzis în URSS-ul lui Stalin, fiind „catalogat ca drept unul dintre scriitorii cei mai critici față de sistemul totalitar sovietic”. Comemorând, la 21 ianuarie, cea de-a 73-a aniversare a morții lui Orwell, Noticieras Financieras a adăugat că „viitorul imaginar” proiectat de acesta, „în care guvernele totalitare își monitorizează locuitorii și manipulează informațiile” este „încă actual, în special în Rusia” – detalii AICI.