”AUR e un partid pro-rusesc, antisemit și anti-NATO”, acuză fostul ministru al Apărării din R.Moldova, Anatol Șalaru, în cadrul emisiunii ”Raport”, pe care Podul.md o produce la Chișinău.
”Nici dacă am presupune prin absurd că AUR ar câștiga un scor de 40% la alegerile parlamentare, ceea ce nu se va întâmpla niciodată, partidul tot nu va ajunge la guvernare. AUR e total nefrecventabil, niciun partid românesc pro-Vest și pro-UE nu se va alia cu această grupare rusofilă. AUR e izolat și nu are posibilitatea de a face alianțe. AUR ar putea ajunge la putere doar dacă ar câștiga alegerile cu peste 50%, ceea ce în România nu mai e posibil de la începutul anilor ‘90, din vremea lui Ion Iliescu”, explică Șalaru.
Întrebat dacă are vreun dubiu, cât de mic, privind faptul că George Simion este omul Rusiei, Șalaru a negat categoric: ”Nu am dubii. Eu nu mai am nevoie de informații ca să știu cine e George Simion. Mi-e clar că asta e”.
”Pe George Simion îl vedeți peste tot pe unde poate lansa mesaje anti-ucrainene, anti-Vest și pro-Rusia. Face tot ce poate ca să lovească în Ucraina și ca să destabilizeze. Mi-e clar cu ce se ocupă”, a adăugat fostul ministru al Apărării (vedeți întregul interviu mai jos).
Anatol Șalaru precizează că a acordat un amplu interviu presei din Ucraina privind dezvăluirile sale referitoare la legăturile lui George Simion cu serviciile secrete rusești – dezvăluiri confirmate, de la cel mai înalt nivel, de serviciile secrete ucrainene (totul fiind confirmat public și de Vlad Filat, ex-premierul R.Moldova) –, iar acest interviu a strâns peste 125.000 de vizionări, ceea ce demonstrează că subiectul Simion-AUR e urmărit cu interes în Ucraina.
Șalaru explică și faptul că cel mai recent sondaj Avangarde (care e menit să lovească în Unire și în unionism) reprezintă o făcătură de proporții în care nimeni nu ar trebui să se încreadă.
Șalaru subliniază un adevăr indubitabil: după Ucraina invadată de ruși, R.Moldova reprezintă cea mai mare vulnerabilitate din Estul Europei. Fostul ministru al Apărării dezvăluie că a primit informații detaliate la Kiev, în august anul trecut, de la oficiali ucraineni, privitoare la planul Rusiei ce vizează destabilizarea R.Moldova. Ucrainenii l-au avertizat că serviciile secrete rusești pun la cale așa-zise ”proteste” în centrul Chișinăului, ceea s-a și întâmplat începând din toamnă. Maia Sandu avea să primească aceleași informații peste câteva luni.
După ce au eșuat să ocupe regiunea Odesa, fapt ce le-ar fi permis să facă o joncțiune militară cu separatiștii din așa-zisa Transnistria, rușii au intensificat mișcările ”politice” (adică războiul hibrid) din stânga Prutului, cauzând destabilizări în vederea unei lovituri de stat, evident, pentru a instaura la Chișinău un guvern obedient Rusiei. Dacă Ucraina nu ar fi rezistat, schimbarea de guvern ar fi fost impusă prin forța sau amenințarea armelor, încă din prima parte a anului trecut, însă calculele militare ale lui Putin au fost sortite eșecului.
Asta nu înseamnă că Rusia nu își poate atinge o parte dintre mizele vizate în R.Moldova. Pericolul care planează asupra teritoriilor românești din stânga Prutului este uriaș. Kremlinul va câștiga alegerile în așa-zisa Găgăuzia (finaliștii sunt pro-ruși), iar noul bașkan le va face probleme autorităților constituționale, respectând în totul ordinele Kremlinului. Provocările vor continua prin instrumentarea așa-ziselor Găgăuzia și Transnistria (Tiraspolul a solicitat deja sporirea trupelor rusești travestite în așa-zișii ”pacificatori”). Marea obsesie a Rusiei este impunerea Planului Kozak, adică transnistrizarea R.Moldova, unde vrea să mai impună 2-3 așa-zise ”autonomii” și să construiască baze militare. Ceea ce ar însemna o graniță rusească pe Prut și uciderea dezideratului istoric al Unirii / Reunirii / Reunificării.
Dacă mâine ar fi organizate alegeri parlamentare în R.Moldova, PAS le-ar pierde la pas, e indubitabil, iar la putere ar urma fără doar și poate un guvern al Rusiei putiniste, care ar beneficia de o largă majoritate parlamentară și de controlul celor mai importante instituții ale statului, avertizează Anatol Șalaru (această situație fiind reliefată de toate sondajele de opinie, inclusiv de cele realizate de PAS). E motivul pentru care partidele rusofile și oficinele de propagandă kremlinopată solicită la unison alegeri anticipate. Instaurarea unei guvern al Rusiei va pune punct distopiilor pro-europeniste de la Chișinău, Unirea reprezentând unicul drum spre UE și NATO (pensii și salarii ca în România + securitatea asigurată).
”Unirea cu România e unica soluție, cu atât mai mult cu cât Republica Moldova este un stat artificial și asistat social. Eu nu cred că R.Moldova se va putea integra în UE pe picioarele ei”, subliniază Șalaru.
Fostul ministru al Apărării susține că trecem printr-o perioadă favorabilă Unirii / Reunirii / Reunificării, întrucât o victorie militară a Ucrainei împotriva Rusiei va pune capăt regimului separatist rus de la Tiraspol. În mod normal, așa-zisei Găgăuzia trebuie să i se ia autonomia impusă de Rusia, pentru că găgăuzii rusificați nu o folosesc în favoarea lor (limbă, cultură, identitate ș.a.m.d.), ci o folosesc împotriva basarabenilor și a românilor în general, deopotrivă cu o amplă agentură FSB-GRU.
”Victoria militară a Ucrainei împotriva Rusiei va schimba multe percepții care acum sunt încă pro-Rusia. Unirea e mai posibilă ca niciodată”, a conchis Anatol Șalaru.