Cum falsifică Putin istoria medievală a Ucrainei. Din manualele școlare rusești au fost eliminate referirile la Kiev și la Rusia Kieveană


Cum falsifică Putin istoria medievală a Ucrainei. Din manualele școlare rusești au fost eliminate referirile la Kiev și la Rusia Kieveană

Ministerul rus al Educației elimină referințele la Kiev din noile manuale școlare. Copiii vor studia evenimentele istorice din perioada medievală prin prisma evenimentelor recente, și anume războiul din Ucraina. De asemenea, se pare că au fost pregătite noi materiale metodologice care "clarifică rolul Kievului" în istoria Rusiei.

După cum au descoperit cei de la Mediazone în urma analizei manualului editat "Lumea din jurul nostru",  pentru clasa a IV-a, Ministerul rus al Educației a operat mai multe modificări în paragrafele despre Rusia Kieveană, scrie Nokta.md – detalii AICI.

Astfel, dacă în vechea ediție din 2021 se preciza că ”Povestea anilor trecuți” a fost scrisă de călugărul Nestor de la mănăstirea Kiev-Pechersk, noua ediție se referă pur și simplu la Nestor ca fiind călugăr, fără a preciza locul în care acesta a trăit și a lucrat.

În vechea versiune a manualelor, cneazul Vladimir a botezat poporul în râul Nipru din Kiev, în noua versiune – pur și simplu "în capitală". În cele din urmă, dacă până acum în manual scria că "după moartea lui Oleg, cneazul (prințul) Igor a început să domnească la Kiev", acum prințul Igor a început deja să domnească peste Rusyi.

Mai mult, în manualul de istorie rusă pentru clasa a VI-a s-a schimbat chiar și data considerată a fi momentul fondării Rusiy (care a fost întotdeauna denumită în mod obișnuit Rusiy Kieveană). Dacă în ediția din 2016, data condiționată de formare a vechiului stat rus este numită 882, în ediția din 2023 este scris: "Treptat, dinastia de prinți (cneji) Rurik, a dobândit cea mai mare importanță. Cu chemarea sa în 862 la Novgorod se leagă formarea statului rusiy". 

Noua ediție a manualului "Lumea care ne înconjoară" nu a fost încă pusă în vânzare, scrie Nokta.md. 

Pe lângă noua ediție a manualului, se pregătește pentru publicare și un material metodologic în care este specificat rolul Kievului în istoria Rusiei. Potrivit "Mediazone", aceste materiale vor fi livrate școlilor până la sfârșitul primăverii și vor fi utilizate în cursul anului școlar viitor.

"Mediazone" a scris încă în aprilie 2022 că la editura "Prosveshchenie" se pregătesc noi ediții de manuale școlare. "Oricât de ciudat ar suna, în mod ideal ar trebui să înlocuim replica despre "Vladimir a botezat Kievul" cu sintagma că el "a botezat capitala". Doar o singură dată menționăm că s-a format Rusiy Kieveană și apoi o numim doar Rusiy, nu mai există Rusiy Kieveană. Iar Kievul este capitala ei", a declarat un angajat al editurii.

Vladimir Medinsky, consilier prezidențial și fost ministru al Culturii, unul dintre ideologii pe domeniul istoric al dictatorului criminal Putin, a confirmat că Rusia va avea în curând manuale de istorie unificate, scrise "ținând cont de evenimentele istorice care au avut loc în acest an".

"Aceasta include (așa-zisa) operațiunea militară specială, încorporarea republicilor populare Donețk și Luhansk, a regiunilor Zaporizhzhya și Kherson în Federația Rusă și presiunea unor sancțiuni fără precedent. Aceste fapte, bineînțeles, vor fi reflectate în noile manuale școlare", a precizat el.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.