Pe 5 mai, fondatorul unității de luptă și șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a dat un ultimatum comandantului Forțelor Armate ale Federației Ruse: dacă militanții săi nu primesc suficiente obuze până pe 10 mai, își vor părăsi pozițiile pe front. În cea mai mare parte a bătăliei pentru oraș, care durează de luni de zile, wagneriții au fost cei care au format coloana vertebrală a forțelor ruse de asalt, pierzând mii și mii de combatanți doar pentru a-i demonstra lui Putin potențialul și importanța lor în orice campanie militară. În atare condiții, la ce se poate aștepta armata rusă, Evgheni Prigojin și PMC-ul său dacă Wagner își îndeplinește promisiunea din 10 mai?
Pentru prima dată, participarea militanților Wagner la atacul asupra Bakhmut-ului a fost raportată la jumătatea lunii august 2022, la scurt timp după începerea bătăliei. În lunile următoare, Prigojin și-a asumat ferm acest sector al frontului - până la sfârșitul anului, iar luptele din Bakhmut și așezările din apropiere au evocat o asociere puternică cu „armata sa privată”. Prigojin și-a folosit succesele din Ucraina pe fondul eșecurilor personalului militar din alte domenii pentru PR personal, chiar și cu prețul unui conflict cu conducerea Statului Major rus.
Apoteoza campaniei media a lui Prigojin a fost capturarea lui Soledar. Chiar și Ministerul Apărării al Federației Ruse a remarcat rolul mercenarilor PMC în capturarea așezării. Soledar a devenit primul oraș ucrainean ocupat de ruși de la începutul lunii iulie 2022, când Lisiciansk a căzut. Și până în prezent, în timp ce Forțele Armate ale Ucrainei dețin mai multe cartiere vestice ale Bakhmut-ului, acesta rămâne singurul succes relativ major al Moscovei.
Demersul lui Prigojin din 5 mai este remarcabil prin faptul că a fost făcut într-un moment în care capturarea completă a Bakhmut-ului este mai aproape ca niciodată. Forțele Armate ale Ucrainei controlează puțin peste 2 kilometri pătrați, adică aproximativ 5% din teritoriul orașului. Probabilul succes rusesc are toate șansele să pună în umbră victoria de la Soledar, pentru că, din punct de vedere al populației, Bakhmut este de aproape șapte ori mai mare și are statutul de centru regional.
Presa scrie de multă vreme despre conflictul dintre Prigojin și Statul Major rus. Proprietarul „Wagner” a vorbit de mai multe ori foarte aspru împotriva comandamentului militar, acuzându-l de sprijin insuficient pentru subalterni. Subiectul „foametei de muniții”, din cauza căreia „sute de soldați mor”, nu a părăsit spațiul informațional din februarie 2023. În urmă cu o săptămână, într-un interviu cu propagandistul Semyon Pegov, proprietarul PMC a declarat pentru prima dată că mercenarii săi vor fi obligați să se retragă dacă problema cu aprovizionarea cu muniții nu va fi rezolvată până pe 10 mai.
Ultimatumul lui Prigojin pare să fie legat, însă, dincolo de dorința sa de a obține o victorie cu care să se impună în planul preferințelor Kremlinului, și de un aspect mult mai dramatic pentru fostul ”bucătar al lui Putin”: armata sa de mercenari și pușcăriași pur și simplu s-a dezintegrat la Bakhmut, sute și sute de soldați de strânsură fiind îngropați în fiecare zi în tranșee de bombardamentele ucrainene.
Nu există date exacte despre numărul de wagneriți care au participat la bătălia pentru Bakhmut. La sfârșitul lunii martie, șeful Statului Major Comun al SUA , generalul Mark Milli , a declarat că aproximativ 6.000 de mercenari și până la 30.000 de militari obișnuiți luptau în Bakhmut. În ciuda acestei disproporții, primele rânduri ale atacatorilor sunt formate în principal din wagneriți, după cum au raportat militarii ucraineni care participă la bătăliile urbane.
În ultima săptămână, potrivit lui Prigojin, PMC Wagner din Bakhmut a pierdut aproximativ 100 de militanți uciși în fiecare zi și, pe întreaga perioadă a luptei, "zeci de mii de militari uciși și răniți". Și asta fără a lua în considerare personalul militar obișnuit al Forțelor Armate ale Federației. Președintele Grupului de Est al Forțelor Armate ale Ucrainei, Serhiy Cherevaty, notează că, potrivit părții ucrainene, pierderile zilnice ale PMC Wagner ajung la 200 de persoane ucise și rănite.
La mijlocul lunii martie, britanicul The Independent, citând sursele sale de informații, a scris că în Bakhmut și împrejurimile sale, PMC Wagner a pierdut singur de la 20 la 30 de mii de oameni, dintre care unul din trei a murit. De atunci, luptele au devenit și mai intense, ceea ce înseamnă că pierderile rușilor probabil să fi crescut semnificativ. De la începutul lunii februarie 2023, potrivit Korrespondent.net, lui Prigojin i sa interzis să recruteze prizonieri din instituțiile corecționale rusești. Acum potențialii militanți sunt recrutați dintre voluntari, bazându-se pe sportivi. Sunt atrași de recompense monetare mari. Cu toate acestea, în acest fel, este imposibil să recruteze rapid mii de oameni necesari pentru a completa rapid pierderile uriașe ale PMC. În aceste condiții, o serie de observatori, în special istoricul militar ucrainean Roman Ponomarenko, consideră că până la începutul lunii mai 2023, formarea PMC Wagner din Bakhmut a fost aproape complet distrusă și doar aici ar trebui căutate motivele reale ale demersului lui Prigojin. Este foarte posibil ca trupele rămase la dispoziția șefului PMC să nu fie suficiente pentru a lua Bakhmut-ul până la obiectivul cronologic fixat propagandistic pe 9 mai și, în acest fel, Prigojin încearcă să transfere responsabilitatea asupra Statului Major al armatei regulate.
În acest moment, trupele rusești rămân în pozițiile lor anterioare iar luptele intense continuă în Bakhmut. Luptătorii ucraineni nu înregistrează „foamea de obuze” a inamicului inamic. Artileria și aviația rusă continuă să lovească partea din Bakhmut controlată de Forțele Armate ale Ucrainei.
Expertul militar ucrainean Aleksey Kopytko crede că Prigojin, după ce nu și-a îndeplinit obiectivele și a pierdut o parte semnificativă din PMC, va încerca să iasă din „jocul ucrainean” și să se concentreze pe Africa, unde se descurcă mult mai bine.