"Putin nu doarme sub cupolă, mergând acolo că e aerul mai curat". Șalaru demontează în mai multe puncte cele pretinse de Rusia privind atacul cu drone asupra Kremlinului


"Putin nu doarme sub cupolă, mergând acolo că e aerul mai curat". Șalaru demontează în mai multe puncte cele pretinse de Rusia privind atacul cu drone asupra Kremlinului

Fostul ministru al Apărării din R.Moldova, Anatol Șalaru, a demontat joi, în emisiunea Forum Vocea Basarabiei, afirmațiile Rusiei potrivit cărora atacul de miercuri cu drone asupra Kremlinului a fost desfășurat de forțele ucrainene, scopul fiind asasinarea dictatorului sângeros Vladimir Putin. În acest sens, Anatol Șalaru a prezentat o serie de elemente ce întăresc probabilitatea ca atacul să fi fost desfășurat de ruși, că vorbim despre capabilitățile Moscovei privind apărarea antiaeriană, despre cantitatea de explozibil cu care erau prevăzute dronele, despre reacția Kremlinului la cele întâmplate, respectiv despre inutilitatea strategică pentru Kyiv de a orchestra un asemenea atac. 

"Sunt anumite nuanțe. Poate nu toți le înțeleg. În primul rând în zona aia a Kremlinului bruiajul radio-electronic este nemaipomenit de puternic. Nicio dronă nu poate să ajungă acolo, ea este blocată, nu poate să se orienteze, iar dacă îi dau anumiți parametri să meargă autonom, ea nu poate să-și localizeze ținta pe care să o lovească, pentru că acolo se pierde orice legătură cu GPS-ul, cu orice. Drona poate să nimerească undeva, într-o anumită zonă, dar întotdeauna își pierde precizia. 

În al doilea rând, în acea zonă din Kremlin nimeni nu pune camere video fără aprobare. Nici magazinele, nici casele. Înregistrările video au fost făcute profesionist, de către serviciile speciale ale Rusiei. În plus, primele imagini au apărut după 12 ore de la lovitură. Cei care chipurile au vrut să atenteze la viața lui Putin știau că acesta nu stă la ora 2-3 noaptea la Kremlin. Iar Putin nu doamne sub cupolă, în pod, mergând acolo că e aerul mai curat. Doarme într-un buncăr. Iar pentru a ajunge drona la cabinetul lui Putin, ar fi trebuit să străbată vreo 5 etaje, iar pentru asta era nevoie de o bombă foarte puternică, nu de o dronă cu 200-300 de grame de explozibil. 

În al treilea rând, dacă era un atac ucrainean, se întâmpla precum în cazul lui Mathias Rust, care în 1987 a aterizat pe Piața Roșie și a transformat-o în aeroport internațional. Atunci Gorbaciov a convocat repede toate organele de conducere, i-a dat afară pe ministrul Apărării, pe o groază de generali, pe șeful la antiaeriană, pe toți vinovații. Trebuie spus că acum sunt două orașe în lume foarte protejate, Moscova și Washington. În rest nicăieri în lume nu este o protecție la fel de puternică precum asta. Așadar, dacă era o tentativă de atac ucraineană, nu ar fi recunoscut, întrucât ar fi semănat neîncredere în rândul oamenilor. Pentru că oamenii zic: 'Ce fel de protecție antiaeriană avem noi dacă cele mai ieftine drone au reușit să treacă și au ajuns până la Kremlin?'. În al doilea rând, Putin trebuia în secunda doi să-i cheme pe Șoigu, pe Gerasimov și pe șeful la antiaeriană să-i dea afară, respectiv o groază de generali să ajungă la pușcărie. Deci dacă nu s-a întâmplat acest lucru, atunci înseamnă că Rusia a organizat chestia asta cu un anumit scop. Unul este de a anula parada din data de 9 mai. Ori Putin vrea să anunțe mobilizare generală, ori vrea să mai restrângă din drepturile cetățenilor. Ei au transmis în dimineața respectivă că Putin s-a întâlnit cu un guvernator la una din reședințele lui. Înseamnă că el a dormit acolo sau era filmat mai de mult, iar ei au transmis acum. Sau se presupune că una din fracțiile puterii de la Moscova vrea să-l streseze pe Putin să înceapă un război mai dur împotriva Ucrainei. Ucraina nu avea niciun interes să facă lucrul acesta, mai ales acum, pe 3 mai. De ce să n-o facă pe 9 mai dacă dorea să o facă? Ucraina, dacă dorea să aducă pierderi Rusiei mai distrugea un terminal petrolier. Ați văzut la Sevastopol că au fost arse 40 de mii de tone de combustibil. 40 de mii de tone înseamnă 48 de milioane de litri de motorină și benzină. Vă imaginați că în cazul în care ucrainenii aruncă în aer podul din Crimeea, Crimeea rămâne practic izolată, pentru că o mai leagă un drum care trece pe lângă Melitopol prin zona aia, prin drum terestru. Deci cea mai vulnerabilă este Crimeea, cea mai ușor de ocupat acum. Ai tăiat drumul și nu mai pot fi aprovizionați cu nimic", a declarat Șalaru. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.