Un politolog român atrage atenția că atacul cu drone asupra Kremlinului ar fi putut fi orchestrat chiar de ruși, aceștia căutând "pretext spre a folosi arme de tip WMD"


Un politolog român atrage atenția că atacul cu drone asupra Kremlinului ar fi putut fi orchestrat chiar de ruși, aceștia căutând "pretext spre a folosi arme de tip WMD"

Ucraina a transmis în urmă cu scurt timp că nu are informații despre vreo tentativă de lovitură cu drone asupra Kremlinului, adăugând că nu își folosește mijloacele pentru a ataca alte țări. 

"Nu avem informații despre așa-numitele atacuri nocturne asupra Kremlinului", a declarat Serhiy Nykyforov pentru CNN, care ocupă funcția de purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta fusese întrebat despre afirmația Moscovei potrivit căreia ar fi dejucat un atac cu drone orchestrat de Kyiv în capitala Rusiei. 

"Așa cum președintele Zelenski a afirmat de mai multe ori înainte, Ucraina folosește toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a-și elibera propriul teritoriu, nu pentru a-i ataca pe alții", a adăugat Nykyforov.

Rusia s-a referit la incident ca fiind un "act de terorism", dând vina pe Ucraina. Ca replică, Nykyforov a precizat că acuzațiile de terorism ar trebui îndreptate împotriva Moscovei.

"Un atac terorist constă, de pildă, în distrugerea clădirilor rezidențiale din Dnipro și Uman, respectiv într-o rachetă lansată asupra gării Kramatorsk și în multe alte tragedii", a spus oficialul ucrainean. 

"Ceea ce s-a întâmplat la Moscova este evident despre escaladarea stării de spirit în ajunul zilei de 9 mai", a continuat acesta. 

9 mai marchează Ziua Victoriei, care sărbătorește înfrângerea Germaniei naziste în 1945.

"Este un truc de așteptat de la adversarii noștri", a spus purtătorul de cuvânt al președintelui Zelenski. 

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a negat, la rândul său, că Ucraina ar fi avut vreo implicare, subliniind că nu are sens ca forțele Kyivului să fi efectuat presupusul atac. 

"În primul rând, nu rezolvă absolut niciun obiectiv militar. Și este foarte inutil în contextul pregătirii pentru acțiunile noastre ofensive. Și cu siguranță nu schimbă nimic pe câmpul de luptă", a spus acesta. 

"Acest lucru ar permite Rusiei să justifice lovituri în masă asupra orașelor, civililor și infrastructurii ucrainene. De ce am avea nevoie de asta? Care este logica?", a continuat oficialul ucrainean. 

"Cred că este absolut evident că 'anunțul unui atac asupra Kremlinului' și detenția în același timp a așa-zișilor sabotori ucraineni în Crimeea indică clar că Rusia pregătește o provocare teroristă la scară largă în zilele următoare", a continuat Podoliak. 

Acesta a mai spus că afirmațiile Moscovei au reprezentat o încercare de a controla narațiunea înaintea mult așteptatei contraofensive ucrainene. 

"Rusia, fără îndoială, se teme foarte mult ca Ucraina să înceapă ofensiva, iar astfel încearcă să preia inițiativa, să deturneze atenția și să creeze distrageri de natură catastrofală", a subliniat Podoliak. 

"Așadar, declarațiile Rusiei cu privire la astfel de operațiuni trebuie luate ca o încercare de a crea pretext pentru un atac terorist la scară largă în Ucraina", a mai reliefat acesta. (sursa: CNN)

Moscova susține că forțele ucrainene au trimis noaptea trecută două drone spre Kremlin, în ceea ce pretinde că a fost o încercare de asasinare a președintelui Vladimir Putin.

Președintele rus nu se afla în clădire în acel moment, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Kremlinul a mai pretins că atacul a fost dejucat. 

"Nimeni nu a fost rănit în urma căderii și împrăștierii fragmentelor", a precizat RIA Novosti, oficină propagandistică a Kremlinului.

Un videoclip de pe rețelele sociale pare să arate fum în proximitatea Kremlinului, dar, pe de altă parte, nu este clar care este sursa fumului.

Serviciul de presă al Kremlinului a descris atacul cu dronă drept "un atentat la viața președintelui" și "un act terorist".

"Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri de răzbunare acolo unde și când consideră de cuviință", a adăugat Kremlinul. (sursa: CNN)

După pretinsul atac, primarul Moscovei a anunțat interzicerea zborurilor neautorizate cu drone peste capitala Rusiei. 

Într-o declarație, primarul Serghei Sobyanin a spus că zborurile cu drone vor fi interzise dacă nu s-a obținut un permis special de la "autoritățile guvernamentale". El a adăugat că interdicția e menită să prevină zborurile neautorizate cu drone care ar putea "obstrucționa activitatea forțelor de ordine". (sursa: AICI)

Într-o postare pe Facebook, Șerban Cioculescu, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București, a avansat două variante cu privire la incident. Potrivit unuia dintre scenarii, atacul nu a fost desfășurat de Ucraina, ci chiar de ruși, care se află în căutarea unui pretext pentru a utiliza arme de distrugere în masă, în condițiile în care ucrainenii sunt pe punctul de a lansa contraofensiva. 

"Bun, așadar rușii se plâng că ucrainenii au atentat la viața lui Putin încercând să atace cu drone Kremlinul.  

Din două una: ori au reușit oamenii lui Zelenski să treacă câteva drone nedetectate și au ajuns deasupra Kremlinului, fie nu au ajuns dar rușii caută pretext spre a folosi arme de tip WMD, mai ales că vine ofensiva ucraineană și prea multe soluții nu mai au", a precizat politologul. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.