Călăul Ivan Serov, KGB-istul responsabil pentru lichidarea intelectualității din Basarabia. Profilul unui monstru


Călăul Ivan Serov, KGB-istul responsabil pentru lichidarea intelectualității din Basarabia. Profilul unui monstru

Editorialistul Evgeny Zhirnov a reconstituit biografia vieții lui Ivan Serov – care timp de un sfert de secol a fost pe rând membru al conducerii NKVD, KGB și GRU –, pe baza unor conversații cu martori oculari și a unor noi documente de arhivă. 

Podul.ro vă prezintă versiunea biografică a editorialistului Evgeny Zhirnov  privindu-l pe Ivan Serov, un specialist în arestări, deportări și expulzări în masă ale polonezilor, românilor, letonilor, cecenilor, ingușilor, germanilor, maghiarilor și rușilor. E vorba despre profilul unui monstru. 

”În toamna anului 1938, la comitetele districtuale și de partid ale marilor organizații din Moscova au apărut vizitatori neașteptați. Persoane în uniformă și cu emblema NKVD-ului pe mâneci le puneau secretarilor de partid, în mod politicos, dar insistent, o serie de întrebări care păreau ciudate la prima vedere: câți comuniști aveau în evidențe, dacă printre ei se aflau tineri, ce educație aveau și "cât de verificați" erau. Răspunsurile au fost notate și, cu un mulțumesc politicos, aceștia au dispărut. După câteva săptămâni, unii dintre secretarii comuniști menționați au fost convocați la Lubyanka. 

După cum mi-a spus unul dintre ei, Boris Esipov, chiar dacă nu se simțea vinovat și ghicea de ce fusese chemat acolo, tot se simțea inconfortabil. Bărbaților chemați li s-a cerut să meargă la etajul trei. În cealaltă parte a încăperii mari se afla o masă lungă, la care erau așezați, printre oameni în uniformă, doi bărbați, cunoscuți de întreaga țară din fotografiile din ziare: Malenkov și Beria. În extrema dreaptă a mesei, într-un fotoliu uriaș, se ghemuia un alt bărbat înfricoșător de familiar întregii Uniuni - Nikolai Iezhov, "Comisarul poporului de fier". Îmbrăcat în haine civile, fără stele uriașe de mareșal la butonieră, arăta cumva patetic și aplecat. Era clar că nu mai era stăpânul NKVD-ului. 

Beria a fost cel care a pus întrebările. După cum își aminteau vechii cekiști care au trecut prin comisia Beria-Malenkov la acea vreme, părea să caute un defect în fiecare dintre ei, o gaură de vierme. Îi dădea unui om ocol și concluziona: "Ești lacom, nu-i așa?". Și apoi îi oferea imediat un loc de muncă în cadrul Serviciului Securității de Stat. Lavrenty Pavlovich selecta oameni care erau ușor de gestionat. Deocamdată, temporar, el a fost primul adjunct al lui Iezhov, care devenise prea odios. La Lubyanka, directorul șef și aproape întreaga trupă s-au schimbat (…)

Apoi s-a scris o notă către Comitetul Central cu solicitarea de a-i detașa pe acești tovarăși la NKVD și, în curând, aceștia și-au etalat noile uniforme pe coridoarele Direcției Principale a Securității de Stat a NKVD (GUGB NKVD). De regulă, sub conducerea lui Beriev, noii lucrători ai serviciilor de securitate au fost promovați la gradul de locotenent al serviciilor de securitate, care corespundea gradului de căpitan în armată. Dar nu toți au fost promovați. După cum și-a amintit nu fără invidie Boris Iesipov: 

"Puțin mai târziu ni s-au alăturat absolvenți ai Academiei militare Frunze. Ivan Serov a fost deosebit de memorabil. Mic de statură, dar puternic, în formă și încrezător. Au primit imediat câte un diamant la butonieră. Un romb corespundea gradului de maior al securității statului, echivalat cu cel de colonel de armată. Maiorul de artilerie Ivan Serov, venit în ianuarie 1939 la NKVD, trei luni mai târziu a devenit maior al GGB, iar mai puțin de jumătate de an mai târziu - în septembrie 1939 - împreună cu funcția de comisar al afacerilor interne din Ucraina, Ivan Serov, în vârstă de 34 de ani, a primit rangul de comisar al securității statului de gradul 3, adică a devenit locotenent-general

Care a fost motivul pentru o ascensiune atât de rapidă? Un trecut ideal pentru un ofițer de securitate? Din țăran, a devenit șef al unei primării sătești, la vârsta de 18 ani a devenit președinte al consiliului sătesc, din 1925 a intrat în Armata Roșie, un an mai târziu a intrat în AUCP(b) și a trecut prin toate epurările. Dar oameni cu astfel de biografii printre comuniștii care au ajuns la NKVD au fost mulți. Serov avea calități neprețuite pentru un cekist. După cum mi-au spus veteranii din GB, era un om inteligent și șmecher până la obrăznicie. Într-adevăr, era nevoie de curaj pentru a se alătura NKVD-ului având nu un defect, ci o imensă pată neagră în biografie: tatăl său, Alexander Pavlovici Serov, servise între 1905 și 1917 ca ofițer superior al gărzii de poliție călare la închisoarea Kadoma din Vologda. În acei ani, Dzhugashvili-Stalin a fost încarcerat în închisoarea Kadom”.

Serov – un „purificator” specializat

În primul său an în cadrul agențiilor, principala specializare a lui Serov a fost determinată: a devenit specialist în arestări și deportări în masă. S-a întâmplat de la sine. În septembrie 1939, când Uniunea Sovietică a anexat așa-zisa Ucraină de Vest și Bielorusia de Vest care îi erau garantate de naziști conform Pactului Molotov-Ribbentrop, Serov, care era responsabil de NKVD-ul din RSS Ucraineană, a fost însărcinat să asigure înaintarea trupelor din Districtul Militar Special Kiev în Polonia.

Acest sprijin includea arestarea polițiștilor și jandarmilor, a ofițerilor de armată, inclusiv a ofițerilor de rezervă, trimiterea în lagăre a soldaților polonezi luați prizonieri de Armata Roșie și a altor “elemente nepotrivite” pentru a trăi în țara sovietică. Precum și alte operațiuni, a căror esență FSB ezită să o facă publică până astăzi. Serov a primit Ordinul lui Lenin în aprilie 1940 pentru zelul său în funcție. În timpul primei anexări a Basarabiei (la 28 iunie 1940) de către armatele sovietice, Serov a curățat zona de cei pe care propaganda sovietică îi considera "agentura românească" și de alte persoane "ostile socialismului", adică elita și intelectualitatea basarabeană.

În 1940, Țările Baltice au intrat în URSS condiționat, adică cu forța, fiind puse în fața unui fapt împlinit, iar mai puțin de un an mai târziu, în 1941, Serov, care tocmai fusese numit prim comisar adjunct al serviciilor de securitate ale URSS, a fost trimis să "curețe" Letonia. I s-a ordonat să aresteze și să încarcereze în lagăre, timp de cinci până la opt ani, ofițeri, polițiști, proprietari de terenuri, proprietari de fabrici și oficiali importanți. Și, un fapt curios, de asemenea, să exileze timp de cinci ani în nordul Kazahstanului prostituatele care fuseseră înregistrate la poliție înainte de apariția socialismului (în țările baltice erau 760 de prostituate).

La Moscova, Serov a devenit faimos și ca specialist în eliminarea mulțimilor de oameni "nedorite". De exemplu, a fost însărcinat de Comitetul Central să elimine cozile uriașe de la magazinele alimentare, care stricau imaginea maiestuoasă a capitalei. În același timp, bineînțeles, nu se punea problema eliminării penuriei de mărfuri și nici a dispersării cozilor de către poliție. Serov a găsit o soluție simplă: scoaterea "oaspeților capitalei" de la cozi. Noii veniți, încărcați cu prada lor, au fost reținuți foarte aproape de magazin, li s-au restituit cumpărăturile și au fost trimiși la gară cu avertismentul că data viitoare vor fi urmăriți penal pentru speculă. Cozile au dispărut. Iar experiența pozitivă a lui Serov a fost evidențiată într-un ordin al lui Beria.

Mareșalul Zhukov (centru) ocupa orașele. Generalul Serov (stânga) era însărcinat cu curățarea lor. Apoi, ca o ironie a sorții, amândoi au fost acuzați de comportament dictatorial și de dispreț față de "normele Partidului Leninist".

Odată cu izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Serov a fost responsabil de curățarea capitalei de elemente criminale și suspecte. Această perioadă a activității sale este descrisă în romanele ginerelui său, scriitorul Eduard Khrutsky. Dosarul lui Serov include multe cazuri, atât celebre, cât și puțin cunoscute. După cum mi-a povestit colonelul Fedoseyev, șeful contraspionajului din cadrul UNKVD din Moscova, în timpul evacuării uzinei de apărare din Mytishchi a existat o situație de urgență: muncitorii, asigurați că inamicul nu va trece, au refuzat să fie încărcați în vagoane. Când Serov a ajuns la uzină, a apărut următoarea imagine: muncitorii manifestau, iar cekiștii locali se călcau în picioare în fața uzinei. Serov a vorbit cu muncitorii, explicându-le că trebuie să plece și că organizatorii revoltei nu vor fi pedepsiți. Toată lumea s-a împrăștiat. Iar noaptea, instigatorii demonstrației au fost arestați și în curând împușcați. Nu au mai avut loc demonstrații proletare împotriva deciziilor partidului autohton la Moscova și în regiune.

În 1943, Serov este considerat deja un mare maestru al arestărilor și deportărilor în masă. În corespondența internă a NKVD, deportările sunt denumite "operațiunile tovarășului Serov". În desfășurarea lor, a dat dovadă de o ingeniozitate remarcabilă. Evacuând kalmușii, de exemplu, s-a gândit la o modalitate de a evita vânarea oamenilor în vasta stepă. A organizat puncte de vaccinare fictive pentru oameni și vite pe tot cuprinsul Kalmuciei. Iar ciobanii cu familiile și vitele lor au fost adunați fără ezitare în locurile de exil. Nu a dat dovadă de mai puțină ingeniozitate în Cecenia-Ingushetia. Acolo au fost introduse trupe sub pretextul antrenamentului într-o zonă muntoasă. Iar atunci când foști membri ai formațiunilor armate ilegale, care au fost iertați de autoritățile sovietice, dar nu s-au căit, au început să-l deranjeze, Serov s-a oferit să-i ducă la punctele de adunare și a anunțat că vor fi folosiți pentru a forma o divizie națională pentru Armata Roșie. Iar în ziua evacuării, el i-a separat pe bărbați de familiile lor, adunându-i pentru adunări ceremoniale de comemorare a zilei de 23 februarie. 

La sfârșitul războiului, a acționat în calitate de comisar NKVD însărcinat cu curățarea Poloniei de polonezii "neprietenoși" față de URSS și a devenit faimos pentru arestarea vicleană a liderilor de organizații care au rămas loiali guvernului polonez din exil: îi invita la negocieri, dându-le în prealabil, prin intermediari, cuvântul unui ofițer că nu li se va întâmpla nimic. Deportarea tătarilor din Crimeea a fost, de asemenea, efectuată sub conducerea sa.

După victoria din război, Serov – general colonel și erou al Uniunii Sovietice – este numit adjunct al șefului securității forțelor sovietice de ocupație din Germania, mareșalul Zhukov. Aici, din nou, el caută, arestează, purifică și deportează. Încununarea activităților sale a fost trimiterea în Uniunea Sovietică a oamenilor de știință germani specializați în rachete, care rămăseseră în mod naiv în zona de ocupație sovietică. 

„După cum mi-a povestit adjunctul lui Korolev, membrul corespondent al Academiei de Științe a Rusiei, Boris Chertok, care era responsabil de partea creativă a germanilor, Serov i-a anunțat pe germani că, având în vedere succesul muncii lor, comandamentul sovietic organizează un banchet pentru ei. Sub supravegherea ofițerilor sovietici, germanii au mâncat și au băut până la leșin. La câteva ore după banchet, au fost treziți, aproape înnebuniți, încărcați în vagoane cu familiile lor și trimiși în URSS fără ca să-și mai dea seama”.

În mai 1953, Serov a început să poarte discuții de sondare cu generalii despre ce se va întâmpla fără Beria. În martie 1954, Hrușciov l-a numit președinte al nou creatului KGB.

Bijuteriile

În curând, Serov a plecat și el acasă. La Moscova, ministrul recent numit al Securității, generalul-colonel Viktor Abakumov, s-a luptat energic cu colegii din serviciile paralele. Folosindu-se de apropierea sa de Stalin, a obținut transferul întregii activități operaționale din Germania de la Ministerul Afacerilor Interne, în care Serov a rămas după o altă împărțire a departamentelor, în MGB-ul său.

Serov a încercat să conteste decizia, dar nu a reușit decât să-l determine pe Abakumov să lanseze împotriva sa Operațiunea "Mâini curate". Puțini generali au fost indiferenți la trofeele de valoare. Toți puneau mâna pe ele. Generalul SMERSH Balyasny, subordonat aceluiași Abakumov, de exemplu, nu a luat opt saci de bijuterii de la Banca din Viena la Moscova. Acestea au dispărut fără urmă dintr-o cutie sigilată, pe care generalul părea să o supravegheze. Abakumov a arestat zece cekiști care au servit cu Serov în Germania, inclusiv doi dintre ajutoarele sale. În timpul unei percheziții efectuate numai la fostul șef al sectorului operativ al Ministerului de Interne din Berlin, generalul-maior Alexey Sidnev, au fost găsite "sute de articole din aur și platină, mii de metri de țesături din lână și mătase, aproximativ 50 de covoare scumpe, o cantitate mare de cristal, porțelan și alte bunuri"

Curând, cei arestați au depus mărturie împotriva șefului lor, iar Serov a trebuit să se apuce de treabă pentru a-și curăța propria reputație. A scris "dragă tovarășe Stalin" în scrisori de inimă albastră, justificându-se și turnând noroi pe Abakumov. Poate că liderul și-a amintit cu cât zel a lucrat Serov pentru a-i asigura siguranța în timpul primei și ultimei călătorii a lui Stalin pe front. Dar, cel mai probabil, Stalin se simțea pur și simplu mai confortabil cu serviciile de securitate care se luptau între ele decât împotriva sa. Serov nu a fost atins în acel moment.

11 saci plin cu documente compromițătoare

În Ungaria, Serov și-a făcut un alt dușman - ambasadorul sovietic Iuri Andropov. Andropov a devenit în curând secretar al Comitetului Central. Timp de câțiva ani a fost în conflict cu Abakumov, care a reușit să ia toate unitățile operaționale de la Ministerul Afacerilor Interne. Serov s-a ocupat de distribuirea condamnaților între departamente și de recrutarea de agenți din rândul prizonierilor de război. De asemenea, a supravegheat industria de rachete în curs de dezvoltare, la indicațiile personale ale lui Beria. Certurile oficiale, însă, nu au fost în zadar: a devenit extrem de iritabil și irascibil. După cum își amintea Boris Chertok, rachetiștii aveau probleme cu aprinderea motoarelor de ceva vreme. "Cu ce vă jucați?", le-a spus odată Serov, supărat, "Ar trebui să raportați succesul, dar voi vă ocupați numai de aprindere, aprindere.... Noi înfășurăm o cârpă pe un băț, îi dăm foc, trimitem un soldat să vă aprindă motorul și vă raportăm!".

Și-a compensat lipsa de muncă jucând tenis și a fost probabil unul dintre primii jucători de tenis de rang înalt din țară. La Ministerul de Interne a supraviețuit fără probleme tuturor schimbărilor de conducere, rămânând în funcția de prim-vice-ministru. Poate că spatele său s-a datorat și faptului că, pe lângă Beria, a mai dobândit un alt patron în Politburo la sfârșitul anilor '40 - Hrușciov, cu care lucrase înainte de luptele de pe teritoriul Ucrainei. "A fost cel mai credincios sclav al lui Beria", și-a amintit colonelul Fedoseyev, "deși a devenit omul lui Hrușciov”

Fiind un om ambițios, Serov dorea să devină șef la Lubyanka și conta pe Hrușciov. Iar așteptările sale nu au fost înșelate. În martie 1954, Hrușciov l-a numit președinte al nou creatului KGB. Serov a devenit principalul său sprijin în lupta pentru putere. Una dintre primele sarcini ale lui Serov a fost să curețe Lubyanka și alte arhive. 

„După cum mi-au povestit ofițerii veterani ai KGB, un grup de ofițeri verificați a început să confiște documente care îl discreditau pe Hrușciov. S-a afirmat că au fost colectați 11 saci de documente (deși susținătorii lui Hrușciov m-au asigurat că este o minciună)”.

Abia după această măturare, Hrușciov a îndrăznit să condamne cultul personalității lui Stalin. Împilator specializat cu deportările în masă, Serov, a vorbit despre încălcările dreptului social la cel de-al douăzecilea congres.

După aceasta, Serov a început să se simtă "amețit de succes". A început să se laude cu apropierea sa de Hrușciov. A întârziat ostentativ la prânzurile organizate de Hrușciov. Și-a tratat îndatoririle cu puțin zel. În mod constant, era nepoliticos nu numai cu subordonații săi, ci și cu marii funcționari din Comitetul Central. A avut brusc un talent pentru a-și face dușmani. În timp ce era însărcinat cu reprimarea revoltei maghiare, i-a alungat pe dușmanii socialismului cu un tanc și, în același timp, i-a interzis ambasadorului sovietic în Ungaria, Iuri Andropov, să evacueze familiile diplomaților din Budapesta. A țipat la ambasador, acuzându-l că a îngăduit multe "dușmanului". Andropov a devenit în curând secretar al Comitetului Central. Treptat, a trecut de la statutul de stâlp la cel de durere de cap pentru Hrușciov. 

În 1956, Hrușciov l-a înlăturat pe Serghei Kruglov, care fusese creatura lui Malenkov, din funcția de ministru de interne, și l-a numit în schimb pe Nikolai Dudorov, șeful departamentului Comitetului Central, care s-a apucat imediat să epureze cadrele staliniste. Serov a fost amenințat. Pentru o vreme a reușit să riposteze șantajându-i pe secretarii Comitetului Central. Suslov, de exemplu, putea să-și amintească faptul că, în timpul războiului, când fusese secretar al comitetului regional de partid din Stavropol, condusese mișcarea partizanilor, care exista doar pe hârtie, și chiar fusese recompensat pentru asta. Dar Hrușciov nu mai avea răbdare. 

În plus, Comitetul de control al partidului a dat peste mai multe cazuri care indicau că Serov sancționase provocările cekiste împotriva cetățenilor sovietici. În decembrie 1958, Hrușciov i-a arătat lui Serov o scrisoare din partea lui Mironov, șeful KGB-ului din Leningrad, care sugera mutarea celei mai mari părți a activității agențiilor de la pedepsirea activităților antisovietice la prevenire. Serov a calificat acest lucru drept un nonsens. Prim-secretarul Comitetului Central i-a sugerat lui Alexander Shelepin să-și scrie gândurile despre aceasta. Shelepin și-a făcut treaba cu brio și a fost numit președinte al KGB. Mironov a devenit șeful departamentului administrativ al Comitetului Central. Iar Serov a fost trimis să consolideze serviciile de informații militare.

AICI pentru continuarea biografiei și căderea în dizgrație a lui Serov

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.