VIDEO "Ar trebui să vă retrageți din Ucraina!". O trompetă kremlinistă, pusă la punct într-o conferință de presă de președintele Camerei Reprezentanților a SUA


VIDEO "Ar trebui să vă retrageți din Ucraina!". O trompetă kremlinistă, pusă la punct într-o conferință de presă de președintele Camerei Reprezentanților a SUA

Punând la punct un așa-zis jurnalist rus, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, republicanul Kevin McCarthy, a transmis luni, într-o conferință de presă, că Rusia trebuie să se retragă din Ucraina. 

În timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o în Parlamentul Israelului, la Ierusalim, McCarthy a fost întrebat următoarele de către un bărbat care s-a prezentat drept "Vyacheslav Tartakovsky de la RIA Novosti", un organ de propagandă deținut de statul rus: "Știm că nu susțineți livrările actuale și nelimitate de arme și de sprijin pentru Ucraina. Deci puteți comenta dacă este posibil ca în viitorul apropiat politica SUA privind trimiterea de armament în Ucraina să se schimbe?".

Deși aparent surprins la început de întrebarea și modul în care i-au fost denaturate poziționările exprimate public, McCarthy s-a adunat rapid și a răspuns:"Nu! Votez pentru ajutorul pentru Ucraina! Susțin ajutorul pentru Ucraina! Nu susțin ceea ce țara dumneavoastră a făcut Ucrainei. Totodată, nu susțin uciderea copiilor. Și cred că ar trebui să vă retrageți! Și nu cred că este corect (ceea ce faceți - n.red.) și vom continua să susținem (Ucraina - n.red.) pentru că restul lumii vede totul (invazia - n.red.) exact așa cum este", a replicat McCarthy, închizându-i gura vuvuzelei kremliniste. 

Vedeți video:



O căutare inițială online efectuată de Kyiv Post cu privire la mediul profesional și afilierea media a lui "Vyacheslav Tartakovsky" nu a putut stabili dacă acesta este fie membru al personalului, fie liber profesionist al RIA Novosti. Căutarea a condus la un articol redactat de Vyacheslav Tartakovsky în 2012 pentru publicația industriei ruse de apărare, Military Arms (Voyenoe Ozbozroenoe), despre armamentul israelian. Este posibil ca Tartakovsky să fie un freelancer din Israel.

Pe 26 februarie 2022, la două zile după începerea invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, RIA Novosti a publicat un articol intitulat "Sosirea Rusiei și a Lumii Noi". Articolul anunța că Rusia a câștigat războiul împotriva Ucrainei, îl aplauda pe Vladimir Putin și proclama că "Ucraina s-a întors în Rusia". Șters la scurt timp după aceea, se pare că articolul a fost pregătit dinainte de începerea invaziei rusești la scară largă. 

Publicația RIA Novosti, care face parte din trustul media Russia Today (sau RT), a fost acuzată în mod continuu de perpetuarea știrilor false, inclusiv de către agenția de fact-checking StopFake.

Pe de altă parte, politica internă a SUA a fost marcată recent de o dezbatere privitoare la ajutorul acordat Ucrainei. În centrul dezbaterii a fost poziția unor republicani care sunt puternic aliniați cu fostul președinte Donald Trump și care cer cel puțin un control mai mare al sprijinului destinat forțelor Kyivului. 

În martie 2023, în urma unui apel telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, însuși McCarthy a spus că nu ar trebui să existe "cecuri în alb" pentru Ucraina.

"Să fim foarte clari legat de ceea ce am spus: fără cecuri în alb, OK? Ideea mea a fost întotdeauna că nu voi oferi un cec în alb pentru nimic", a declarat McCarthy pentru CNN la acea vreme. 

Unii comentatori au văzut poziția lui McCarthy drept un gest de conciliere față de republicanii lui Trump (MAGA), acesta străduindu-se anterior să-și asigure sprijinul din partea lor pentru candidatura sa la președinția Camerei Reprezentanților. 

De pildă, doi dintre republicanii MAGA, Marjorie Taylor Greene și Mark Gaetz, solicitaseră din postura de membri ai Camerei Reprezentanților încetarea ajutorului militar american pentru Ucraina.

"În timpul mandatului republicanilor, niciun ban nu va merge în Ucraina!", declarase Taylor Green în noiembrie 2022. 

Totodată, Gaetz a introdus în februarie o "Rezoluție privind oboseala referitoare la Ucraina" în Camera Reprezentanților a SUA care are ca scop încetarea "ajutorului financiar militar acordat Ucrainei".

Pe site-ul său personal, Gaetz a declarat pe 9 februarie că "trebuie să suspendăm orice ajutor extern pentru războiul din Ucraina și să cerem ca toți combatanții din acest conflict să ajungă imediat la un acord de pace". (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.