Australia se pregătește intens pentru a face față unei confruntări militare cu China, având în vedere mai multe scenarii făcute posibile de creșterea rapidă a amenințării militare comuniste în Pacific


  • ACP
  • May 2, 2023 17:06
  • 1169
Australia se pregătește intens pentru a face față unei confruntări militare cu China, având în vedere mai multe scenarii făcute posibile de creșterea rapidă a amenințării militare comuniste în Pacific

Ultimele exerciții militare ale țării au dezvăluit însă că Forțele de Apărare australiene ar avea dificultăți să răspundă unor situații alarmante cum ar fi stabilirea unei baze militare chineze într-o insulă din apropierea sa. Astfel, pe lângă un posibil război purtat între Statele Unite și China asupra insulei autonome Taiwan, a fost examinat și modul în care Australia ar face față înființării unor baze militare permanente într-o țara vecină, cum ar fi Insulele Solomon sau Vanuatu, ceea ce ar aduce armata chineză la doar 2000 de kilometri de Australia continentală și ar schimba actualul echilibru de putere din Pacificul de Sud. 

Anul trecut, Insulele Solomon au provocat îngrijorarea Australiei prin semnarea unui amplu pact de securitate cu Beijingul, alimentând temerile că armata chineză ar putea într-o zi să stabilească o bază militară acolo. Se pare că Beijingul a avut discuții cu Vanuatu în 2018 cu privire la stabilirea unei prezențe militare permanente pe acele insule, dar ideea nu a fost realizată. 

O analiză din februarie a dus la formarea concluziei că Forța de Apărare a Australiei nu mai este „potrivită scopului”, astfel că se fac propuneri pentru o nouă doctrină militară care „cuprinde apărarea Australiei împotriva potențialelor amenințări care decurg din competiția de putere majoră, inclusiv din perspectiva unui conflict”. Analiza arată că armata, în special, trebuie revizuită, cu un nou accent pe operațiunile amfibii similare cu cele ale Corpului Marin al Statelor Unite. 

„Armata Australiei trebuie să fie transformată și optimizată pentru operațiunile de manevră pe litoral, pe mare, pe uscat și pe aer, cu lovituri la distanță lungă”, se arată în versiunea neclasificată a revizuirii strategice. 

În același timp, guvernul australian a anunțat, marți, că va încerca să abordeze criza de personal care afectează Forțele de Apărare, oferind membrilor serviciului bonusuri de până la 50.000 de dolari la sfârșitul perioadei inițiale de serviciu, dacă se angajează la o nouă perioadă de serviciu de trei ani în armată. 

Măsura va costa 400 de milioane de dolari pe patru ani și vizează combaterea pierderii militarilor de rang mijlociu ale Forțelor de Apărare, dar opoziția federală și foștii oficiali militari au cerut guvernului să meargă mai departe cu alte măsuri, luând în considerare posibilitatea cetățenilor străini, inclusiv din insulele Pacificului, să servească în Forțele de Apărare – detalii AICI.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.