Într-o amplă analiză, think tank-ul Ukrainian Security and Cooperation Center (USCC) semnalează faptul că oficialii de la Kremlin alimentează conflicte religioase între ortodocși și islamiști, respectiv suprimă protestele celor din urmă, ceea ce a provocat inclusiv furia musulmanilor trimiși să lupte în prima linie împotriva Ucrainei, ne referim desigur la ceceni. Cu toate acestea, așa cum a scos în relief Serhii Kuzan - președintele think tank-ului USCC - dictatorul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a ales să-și abandoneze comunitatea, optând pentru loialitatea față de Vladimir Putin în detrimentul protejării credincioșilor săi.
Pe 21 aprilie s-a încheiat cea mai importantă sărbătoare pentru credincioșii islamici și anume Ramadanul. În acest an, Ramadanul a exacerbat tensiunile deja accentuate dintre musulmani și ruși.
În timp ce folosește adepții islamului drept carne de tun în așa-zisa "operațiune militară specială", autoritățile ruse suprimă vocea musulmanilor din țară și provoacă în mod deliberat conflicte religioase, la care se adaugă persecuții și arestări.
Contextul conflictului
Încă din 2022 s-a decis construirea la Moscova a celei mai mari moschei din Europa. Aproximativ două milioane de adepți ai islamului trăiesc acum la Moscova și peste 15 milioane în întreaga Rusie. Fiind reprezentanți ai teritoriilor colonizate de Rusia, musulmanii ar putea deveni o forță motrice împotriva acțiunilor Kremlinului, de care autoritățile ruse se tem deja.
În februarie 2023, discuțiile despre construcția unei moschei lângă Lacul Sfânt au fost suspendate. Ulterior, această decizie a fost abandonată cu totul. În aprilie, Primăria Moscovei a anunțat că moscheea va fi construită la marginea orașului. Motivul refuzului de a construi moscheea în locația aleasă inițial ar fi constat în protestele credincioșilor ortodocși.
Aceste acțiuni i-au revoltat pe musulmani, în special pe cei care luptau în armata rusă. În timpul Ramadanului, situația a escaladat, devenind una dintre premisele declanșării protestelor.
Accentuarea urii religioase
În aprilie, "demonstrațiile" reprezentanților Bisericii Ortodoxe Ruse și ai comunității ortodoxe împotriva moscheii promise au început să capete amploare în Rusia. S-au adunat mii de ruși, precum și participanți ai așa-numitei operațiuni militare speciale. Reacția imediată a Kremlinului la protestele respective (ale ortodocșilor ruși - n.red.) - anularea construcției și arestarea în masă a musulmanilor - sugerează că nu au fost nimic altceva decât o regie (a oficialilor ruși pentru a crea pretext pe care să-l invoce ca motiv al anulării proiectului respectivei moschei - n.red.).
Participanții la demonstrații au susținut că moscheea va fi construită pe "un teritoriu sacru ortodox", ceea ce ar "pângări acest pământ sfânt". În cadrul unor astfel de demonstrații au putut fi auzite adesea atât cântece și cuvinte insultătoare despre ceceni, cât și teza xenofobă potrivit căreia capitala Rusiei, Moscova, este supraaglomerată de migranți. Pe internet a fost postat și un videoclip cu doi bărbați neidentificați care îngroapă capul unui porc (un animal necurat pentru musulmani) lângă Lacul Sfânt pentru a preveni construcția moscheei. Astfel de acțiuni au revoltat în mod firesc sute de reprezentanți islamici.
Ca reacție, protestatarii ruși au descris proiectul complexului musulman drept "centru religios pentru migranți, refugiați și teroriști".
Reacția cecenilor
Oamenii lui Kadîrov au fost cei mai vocali în răspunsul lor față de situația legată de proteste. În mesajul lor video din prima linie, ei au declarat că "nu vor tolera o asemenea opresiune religioasă și declarații umilitoare despre ei", adăugând că "vor închide ochii" o singură dată în raport cu o astfel de situație.
"Credem că autoritățile ruse ar trebui să reacționeze. Ar trebui să se demareze proceduri legale împotriva acestor oameni. Făptașii ar trebui închiși sau uciși. Nu amenințăm, avertizăm: dacă ați mers împotriva voinței Atotputernicului, vom lupta cu voi! Nu ne interesează cu cine luptăm!", – acestea au fost comentariile oamenilor lui Kadîrov publicate pe internet.
Mulți reprezentanți ai islamului din asociațiile publice care au influență în comunitatea lor au vorbit despre "jihad" - lupta sfântă pentru apărarea islamului. Kremlinul s-a folosit de asta pentru a demara arestări și persecuții.
La aceste evenimente a reacționat și șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care este considerat principalul apărător al musulmanilor din Rusia. El a făcut apel către "apărătorii Ortodoxiei" să intre în război.
"Dacă toți acești protestatari au ieșit cu ideea de a apăra pământul rusesc, atunci să se ducă în tranșee cu o pușcă de asalt! Ia o pușcă de asalt, dă la o parte musulmanul care luptă în Donbasul rusesc în locul tău astăzi și arată-ți patriotismul prin acțiuni, nu prin cuvinte sau provocări", a spus Kadîrov. Aceasta a fost o reacție moderată față de umilirea musulmanilor, așa cum era de așteptat. Kadîrov a ales loialitatea față de Putin în detrimentul protejării credincioșilor săi.
Ulterior, autoritățile de la Moscova au decis să mute șantierul moscheii în districtul Kosino-Ukhtomsky. Moscheea nu va fi construită lângă Lacul Sfânt, lângă biserica ortodoxă, potrivit primarului capitalei Rusiei, Serghei Sobianin. Inițial, moscheea ar fi trebuit să fie construită până în al 4-lea trimestru al anului 2024. Însă, după cele întâmplate, nu mai există un interval clar de timp pentru noua construcție.
"Rusia doar pentru ruși"
Ura interreligioasă abia începe să capete amploare în societatea rusă. Șovinismul rus atinge noi culmi. Chiar și în luna sfântă pentru adepții religiei islamice, dorința rușilor de a incita la ură, de a-i domina și a-i umili pe alții nu se estompează.
În data de 21 aprilie, ziua sărbătoririi Eid al-Fitr, ce marchează sfârșitul Ramadanului, rușii au restricționat traficul în Moscova și au "întărit securitatea" în zona moscheei. Perimetrul putea fi accesat doar în urma trecerii prin detectoare de metale, totodată fiind lăsate să intre doar grupuri mici de musulmani. În acest fel, conducerea Kremlinului a încercat să transforme măsurile de securitate în control, pentru ca participanții la slujbă să nu conspire (desfășurând vreo acțiune considerată ostilă de ruși - n.red.). Totuși, nici măcar acest lucru nu i-a împiedicat pe musulmani să se manifeste în ziua lor sfântă și să lanseze un miting după ultima rugăciune din Ramadan. În orașele rusești s-au auzit strigăte masive, iar acțiunea de protest a fost susținută de mulți musulmani.
Pe final, menționăm că oficialii de la Kremlin au refuzat să facă schimb de prizonieri musulmani cu partea ucraineană, în ciuda unui gest voluntar din partea Ucrainei în luna sfântă a Ramadanului. Acest lucru a fost raportat în urmă cu câteva săptămâni într-un interviu acordat pentru "Vocea Americii" de către Daria Zarivna, consilier al șefului Biroului Președintelui Ucrainei.