Președintele ceh Petr Pavel avertizează: China nu dorește pacea în Ucraina!


Președintele ceh Petr Pavel avertizează: China nu dorește pacea în Ucraina!

Nu se poate avea încredere în China ca mediator al păcii între Rusia și Ucraina, a avertizat președintele ceh Petr Pavel, pe parcursul unui interviu acordat pentru Politico. Pavel a reliefat în acest context că, în realitate, Beijingul beneficiază de prelungirea războiului.

Comentariile președintelui ceh au venit în timp ce China încearcă să se poziționeze drept un actor pacificator, prezentând în acest sens inclusiv o foaie de parcurs, însă vagă, privind încheierea războiului din Ucraina. Iar în timp ce majoritatea aliaților occidentali au fost sceptici cu privire la pacifismul Chinei, unele țări precum Franța insistă că Beijinugl ar putea juca un rol major în negocierile de pace.

Pavel, fost general și înalt oficial în cadrul NATO, a fost totuși fără echivoc. Când vine vorba de Ucraina, a subliniat acesta, China vrea doar ceea ce este mai bun pentru ea însăși – și, deocamdată, asta înseamnă mai mult război.

"Cred că este în interesul Chinei să prelungească status quo-ul", a spus Pavel, "pentru că poate împinge Rusia spre o serie de concesii".

Beijingul, a spus el în interviul pe care l-a acordat la sfârșitul săptămânii trecute, poate obține petrol, gaze și alte resurse ieftine de la Moscova – în schimbul parteneriatului său "fără limite" cu Kremlinul. 

"Este bine totodată pentru China că Occidentul devine probabil ușor slăbit prin sprijinirea Ucrainei", a adăugat președintele Cehiei. 

Remarcile lui Pavel au părut prevăzătoare. La doar câteva ore după ce a vorbit, ambasadorul Chinei în Franța a provocat indignare proclamând că fostele țări sovietice nu au "un statut efectiv" în dreptul internațional – un comentariu care a venit ca răspuns la întrebarea: Aparține Crimeea Ucrainei?

Deși Beijingul s-a distanțat luni de aceste remarci, incidentul a întețit dezbaterea deja aprinsă, dacă Beijingul poate contribui vreodată la aducerea păcii în Ucraina.

"Nu cred", a precizat succint liderul ceh. 

Pavel a mai menționat că Beijingul folosește războiul în desfășurare pentru a trage învățăminte. 

"Ei urmăresc îndeaproape ceea ce face Rusia, cum reacționează Occidentul", a conchis Pavel. (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.