Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene a explicat pentru presă de ce nu se renunță la Bakhmut, oraș unde se duc lupte aprige de foarte multă vreme


  • ACP
  • Apr 25, 2023 21:18
  • 631
Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene a explicat pentru presă de ce nu se renunță la Bakhmut, oraș unde se duc lupte aprige de foarte multă vreme

Comandantul Forțelor Terestre Ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a explicat pentru agenția Interfax-Ucraina, într-un interviu publicat marți, de ce nu se renunță la orașul Bakhmut, unde au loc de mai mult timp cele mai aprige lupte, alături de cele din Avdiyivka, din regiunea Donețk, în condițiile în care invadatorii ruși înaintează în est simultan în mai multe direcții.  

"Bakhmut rămâne în centrul eforturilor inamicului din toate celelalte direcții. Pentru Rusia, estul Ucrainei este singura secțiune a frontului în care a făcut unele progrese de la începutul 'marii ofensive'. Planul de 'cucerire a Ucrainei în trei zile' a fost transformat în lupte de nouă luni în jurul unui oraș mic. După înfrângerile din nordul și sudul Ucrainei, conducerea rusă trebuie să demonstreze cel puțin un mic succes în ocuparea Donbasului. Fără a-l stăpâni, ocupanții nu vor putea dezvolta o ofensivă în direcția Kramatorsk și Siversk. Prin urmare, propaganda rusă prezintă bătăliile pentru Bakhmut drept a doua 'bătălie pentru Stalingrad'.", a spus generalul Syrskyi.  

"Inamicul nu încetează să încerce să captureze Bakhmut și Avdiyivka, în ciuda pierderilor colosale de forțe și echipamente pe care le are. Inamicul activează și în direcția Kreminsk, încercând să ne disloce trupele din zona Serebryansk la sud de Kreminsk, producând astfel condiții favorabile pentru desfășurarea unei ofensive în direcția Liman. Unitățile noastre resping atacurile inamicului, provocându-i pierderi semnificative și împiedicându-l să înainteze. Pentru a ne consolida capacitățile de apărare, aici au fost regrupate trupe. În restul direcțiilor, situația este controlată, fără particularități", a mai adăugat comandantul forțelor ucrainene.  

Întrebat care este motivul apărării pentru o perioadă atât de lungă a orașului Bakhmut, generalul Syrskyi a spus că astfel nu li s-a permis invadatorilor ruși să mărească frontul și, în plus, în luptele din acest oraș sunt provocate pierderi semnificative inamicului - "îi distrugem cele mai profesionale unități, arme și echipamente militare".

"Menținerea continuă a Bakhmutului este importantă pentru apărarea noastră din mai multe motive: orașul este un important nod de apărare, a cărui menținere asigură stabilitatea apărării grupului de trupe în ansamblu; Bakhmut este o fortăreață naturală bine plasată, care este înconjurată de râuri și așezată pe dealuri, ceea ce facilitează desfășurarea apărării; prezența clădirilor înalte și a infrastructurii dezvoltate pe malul stâng al râului Bakhmutovka, unde se apără trupele noastre, contribuie, de asemenea, la protecția orașului; bătălia pentru controlul orașului este un tip specific de luptă care necesită abilități speciale și creează dificultăți trupelor aflate în ofensivă în condițiile silvostepei; Bakhmut face parte din aglomerația Kostiantynivsk-Kramatorsk, a cărei deținere exclude ieșirea inamicului pe flancul și spatele grupurilor trupelor noastre din direcțiile Lysychansk și Donețk", a concluzionat generalul Syrskyi. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.