VIDEO. Fostul premier al R.Moldova Vlad Filat confirmă legăturile lui George Simion cu serviciile secrete din Rusia, precizând că acesta a fost motivul interdicției primite de liderul AUR în 2015


VIDEO. Fostul premier al R.Moldova Vlad Filat confirmă legăturile lui George Simion cu serviciile secrete din Rusia, precizând că acesta a fost motivul interdicției primite de liderul AUR în 2015

Într-un interviu acordat pentru Canal 33, Vlad Filat, fost premier al R.Moldova între 2009 și 2013, a confirmat informațiile recente cu privire la potențialele legături ale deputatului George Simion cu serviciile secrete din Rusia, precizând că directorul SIS de la acea vreme (2015) a adus argumente în acest sens, în contextul interdicției impuse atunci actualului lider al AUR. VIDEO mai jos

După Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării al R.Moldova, Filat este al doilea demnitar de rang înalt de la Chișinău care vorbește despre legăturile lui George Simion cu serviciile secrete ale Moscovei.

Anterior precizărilor de acum ale lui Filat, conexiunile lui Simion cu FSB-ul rusesc fuseseră confirmate și de către general-locotenentul Oleksandr Skipalski, primul șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-vicepreședinte al SBU, serviciul secret al Ucrainei.

Simion are interdicție de a intra în Ucraina, din 2020 până în 2024, iar interdicția de a intra și în Republica Moldova datează din 2015 și expiră, de asemenea, în 2024.

„Nu l-am cunoscut pe George Simion. Sincer, nu cunosc nici foarte mult despre activitatea dânsului. Am auzit datorită funcțiilor pe care le-am deținut în R.Moldova și au fost anumite lucruri la nivel de informare. Eu nu pot să speculez vizavi de anumite informații care au apărut. Dar nici nu pot să mint că nu s-au întâmplat anumite lucruri. În 2015, când a fost acea interdicție impusă lui George Simion, directorul SIS a fost convocat în cadrul coaliției de guvernare pentru a da informații de ce. Șeful de atunci al SIS a spus că a avut anumite contacte (G.Simion, n.red) și că ăsta a fost motivul de interdicție”, a precizat Vlad Filat  pentru Canal 33. VIDEO mai jos

Întrebat dacă acele „contacte” au fost „spre zona rusă”, Filat a răspuns afirmativ: „Ceva de genul ăsta. Eu nu vreau să speculez, doar că această discuție a avut loc, acest motiv a fost invocat ca motiv de impunere a acestei interdicții”.

Vedeți video de la 35:40: 



Reamintim întregul context al dezvăluirilor privind legăturile liderului AUR, George Simion, cu serviciile secrete ale Rusiei:

Luna martie 2023. Anatol Şalaru, fost ministru al Apărării în Republica Moldova în perioada 2015-2016, a dezvăluit, într-un interviu acordat publicației În Linie Dreaptă, despre o întâlnire pe care George Simion a avut-o la Cernăuți, în urmă cu 12 ani, cu rezidentul FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei). După expulzarea din 2015 a lui George Simion din R.Moldova, Anatol Șalaru, la acea vreme deputat la Chișinău, l-a contactat pe șeful SIS (Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova) pentru a-i cere explicații. Șeful SIS a declarat că a primit această informație de la serviciile ucrainene, care îl monitorizează de mulți ani, și că la Chișinău, "Simion se întâlnește des cu Mark Tkaciuk, om al serviciilor rusești" și ideolog al Partidului Comuniștilor din R. Moldova. Detalii AICI

Șalaru a mai reliefat că activitatea lui Simion a fost în interesul FSB-ului, "fiindcă el a discreditat mișcarea unionistă în Republica Moldova și a discreditat-o probabil și aici (la București - n.red.), și o discreditează și acum". Detalii AICI

Aprilie. Primul-șef al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) și fostul prim-vicepreședinte al SBU, general-locotenentul Oleksandr Skipalsky, a confirmat în mod oficial dezvăluirile lui Anatol Șalaru: George Simion a avut cel puțin o întâlnire cu un agent FSB, la Cernăuți, în timpul președinției lui Ianukovici! Ucrainenii precizează că George Simion este interzis pe teritoriul Ucrainei până în 2024, ceea ce nu înseamnă însă că această interdicție nu se poate prelungi. Detalii AICI

În vârstă de 53 de ani, Vladimir Filat, cunoscut public drept Vlad Filat (foto sus și jos), a deţinut mai multe funcţii publice, printre care cea de deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2005–2007 — fracţiunea PDM şi 2007–2009 — deputat neafiliat), prim-ministru al Republicii Moldova (2009–2013) şi preşedinte interimar al Republicii Moldova (28–30 decembrie 2010). După alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 obţine mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova şi este numit în funcţia de preşedinte a fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova. Deţine respectivele funcţii până pe 15 octombrie 2015, când i se retrage imunitatea parlamentară şi este reţinut în baza acuzaţiei de implicare în fraude bancare şi luare de mită. 

Vlad Filat este lipsit de mandatul de deputat pe 15 decembrie 2016, după ce a fost condamnat în iunie 2016 la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Filat a fost eliberat din închisoare în 2019, după ce avocații săi au reușit să-i reducă pedeapsa cu 709 zile, pe motivul condițiilor proaste de detenție. 

În ianuarie 2023, R. Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în procesul intentat de Filat privind încălcarea dreptului la un proces echitabil, instanța europeană hotărând ca fostul politician să primească 7.500 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Filat s-a plâns la CEDO că audierile în dosarul său penal nu au fost publice și că instanțele naționale nu au luat măsuri eficiente pentru a asigura prezența martorilor apărării, echitatea generală a procesului său penal fiind astfel afectată.

Instanța de la Strasbourg a căzut de acord că nu toate informațiile din dosar puteau fi făcute publice, având în vedere că asta ar fi putut afecta investigarea altor episoade legate de furtul miliardului. Totodată, CEDO a considerat că ședințele de judecată ar trebui să se desfășoare cu ușile închise doar atunci când acest lucru este absolut necesar.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.