Axa Budapesta-Moscova. Vicepreședinta Parlamentului Ungariei vrea condiționarea intrării Ucrainei în NATO de o cerință absurdă


  • ACP
  • Apr 24, 2023 16:37
  • 1030
Axa Budapesta-Moscova. Vicepreședinta Parlamentului Ungariei vrea condiționarea intrării Ucrainei în NATO de o cerință absurdă

Din partea înalților oficiali ungari a venit iar o declarație ce pare a fi scrisă la Kremlin. De data aceasta, vicepreședinta Parlamentului ungar, Dóra Dúró, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO este posibilă doar dacă Rusia aprobă un astfel de pas.  

Într-un interviu acordat publicației ruse "Izvestia", aceasta a declarat că "nu vedem nicio circumstanță care să ne permită să sprijinim extinderea NATO în favoarea Ucrainei". 

"În timp ce granițele Ucrainei sunt disputate și conflictul armat continuă, chiar propriile reguli ale NATO exclud aderarea Kyivului la Alianță", a spus vicepreședinta parlamentului, care este membră a partidului de extremă dreapta maghiar "Mișcarea Patriei Noastre".

În viziunea ei - care pare perfect aliniată celei a Kremlinului – condiția esențială pentru aderarea Ucrainei la NATO ar fi, în primul rând, acordul Rusiei. 

"Aderarea Ucrainei este posibilă doar dacă Rusia aprobă acest lucru sub forma unui acord specific", iar fără acest acord, o astfel de decizie ar fi un pas direct către un conflict armat major la scară europeană sau chiar globală, a mai spus Dúró, potrivit "Izvestia".

Publicația rusă nu pierde ocazia să valorifice de partea Moscovei declarațiile Budapestei, spunând în continuarea articolului că "în ciuda poziției Ungariei și Rusiei", în data de 21 aprilie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, în ajunul întâlnirii grupului de contact de la baza aeriană Ramstein, "consimțământul tuturor aliaților din alianță că Ucraina va adera la bloc".

Dúró nu a pierdut nici de această dată prilejul să critice Kyivul pentru că ar fi "oprimat" minoritățile naționale. 

"Conducerea ucraineană nu dorește să garanteze drepturi elementare maghiarilor, românilor, rușilor și altor minorități din țară și caută să le limiteze drepturile existente, în special folosirea limbilor naționale. În lumina creșterii ajutorului militar, Kyivul simte și mai puțină nevoie să garanteze drepturi adecvate populației indigene maghiare din Transcarpatia", a mai spus ea.  

Dúró a adăugat că autoritățile ucrainene ar putea face "pasul corect" în această direcție, acordând regiunii transcarpatice și altor regiuni autonomie teritorială. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.