În 2021, cu sprijinul președintelui Zelenski, orașul-port Odesa și-a depus candidatura în vederea găzduirii World Technology Exhibition EXPO 2030.
Pe termen lung, acest eveniment mondial ar avea consecințe pozitive pentru dezvoltarea multor zone de afaceri din Ucraina, fapt ce ar atrage investitorii străini. Pentru a afla ce nișe ar trebui să ocupe investitorii în Ucraina, în vederea provocărilor viitorului, jurnaliștii Kyiv Post l-au intervievat pe Roman Grygoryshyn, vicepreședintele administrației regionale de stat Odesa.
Jurnalist: Care e conceptul principal al proiectului Expo 2030 Odesa?
Roman Grygoryshyn: Proiectul depus pentru acest concurs se numește Renaissance Technology Future. În 2030, principala problemă va viza legătura umanității cu tehnologia.
Pentru prima oară în istoria acestei expoziții, toate pavilioanele vor fi în același stil. Conceptul a fost dezvoltat împreună cu firma de arhitectură Zaha Hadid. Ideea fundamentală este de a aduce noi tehnologii și oportunități pentru oameni, adică, de data aceasta, nu va fi o competiție între pavilioane.
Jurnalist: Cum ați reușit să începeți o colaborare cu Zaha Hadid?
Roman Grygoryshyn: Am colaborat comercial cu Zaha Hadid o anumită perioadă însă, după începerea războiului nici nu mai ne gândeam că e posibil să o continuăm, având în vedere lipsa de fonduri. Numai că, acum un an, în aprilie, am primit un telefon de la directorul regional al Zaha Hadid – Manuela Gatto –, care a propus să ne continuăm colaborarea. Când am răspuns că, din păcate, nu suntem pregătiți să continuăm cooperarea comercială, ea mi-a spus: ”Nu, nu înțelegi. Suntem gata să cooperăm în mod gratuit. Vrem să dăm un concept arhitectural țării și poporului tău”. Ea a mai adăugat că ”ucrainenii sunt incredibili, iar Ucraina este un brand al victoriei”. Biroul Zaha Hadid vrea să câștige împreună cu Ucraina.
Jurnalist: În opinia dumneavoastră, de ce ar trebui să găzduiască Odesa această expoziție?
Roman Grygoryshyn: Expo are o istorie de peste 200 de ani. În toată această perioadă, expozițiile nu au avut loc niciodată în Europa de Est. Ar fi momentul. Una dintre ideile principale ale acestui eveniment este ca expoziția să se desfășoare pe diferite continente, la fiecare cinci ani având loc într-o altă parte a lumii.
Jurnalist: Care sunt obiectivele dumneavoastră pentru implementarea cu succes a acestui proiect?
Roman Grygoryshyn: Am trecut deja cu succes de câteva etape. În primul rând, a fost o demonstrație a unui concept arhitectural. În septembrie anul trecut, am expus o prezentare la Adunarea Generală. Recent, am trecut cu succes de comisia Biroului Internațional. Ultimul pas va fi votul din noiembrie. Sarcina noastră principală va fi să promovăm și să facem lobby pentru candidatura Odesei.
Jurnalist: Care sunt cele mai mari probleme pe care le întâmpină acest proiect?
Roman Grygoryshyn: Principala problemă a Expo-ului în general pentru Ucraina este războiul, evident. Dacă războiul va continua până la procesul de selecție, nu vom avea prea multe șanse de câștig. În rest, problemele organizaționale sunt deja obstacole secundare pe care le putem rezolva fără probleme. În plus, pentru prima oară în istoria Expo avem șansa de a face echipă cu alți concurenți. Acest lucru ne va ajuta să găsim soluții care ne vor permite să participăm în continuare la acest concurs.
Jurnalist: Ce resurse și sprijin ați dori să primiți de la autorități și societate pentru implementarea cu succes a proiectului?
Roman Grygoryshyn: Avem nevoie de o poziție unificată a tuturor nivelurilor de guvernare, adică de la comunitate la guvern. Trebuie să demonstrăm Biroului Internațional de Expoziții și tuturor țărilor participante că Ucraina este pregătită să garanteze succesul construcției în cadrul acestui proiect. Până la urmă, vorbim despre pregătirea și refacerea infrastructurii pentru toți cei care vor veni. Pentru a face acest lucru, trebuie să existe și un buget pe măsură.
Jurnalist: În prezent există o astfel de poziție comună?
Roman Grygoryshyn: Cred că da. Ideea organizării Expo 2030 la Odesa e o idee care-i unește pe toți ucrainenii, nu e vorba doar despre autorități. La urma urmei, aceasta este o șansă grozavă de a face o oază din deșert.
Unul dintre aspectele principale este finanțarea. Dacă te uiți la implementările făcute în alte țări, observi că acolo totul s-a făcut folosind sisteme diferite. De exemplu, finanțări de la stat, de la bugetul comunitar sau bugetul regional. În plus, este încă necesară atragerea sectorului privat, a corporațiilor internaționale și a investițiilor, așa cum a fost cazul în Dubai.
Dacă Odesa va câștiga statutul de gazdă a Expo 2030, companiile vor putea investi în anumite facilități de infrastructură, ajutând astfel la efortul de reconstruire a Ucrainei. Există o mulțime de astfel de opțiuni de cooperare reciproc avantajoase.
Jurnalist: Vă temeți de corupție? Care sunt modalitățile de a rezolva această problemă?
Roman Grygoryshyn: Da, mă tem. În primul rând, autoritățile centrale vor trebui să construiască în practică un sistem deschis de management al proiectelor. Trebuie să creăm o întreprindere de stat care să organizeze toate procesele. E nevoie de o transparență totală, de vigilența autorităților.
Pentru noi toți, principala sarcină este aceea de a câștiga procesul de selecție. După aceea, vom colabora zilnic cu Biroul Internațional de Expoziții.
Trebuie să înțelegem că Odesa are greutate în istorie. În urmă cu numai câteva luni, orașul a primit statut de site al patrimoniului cultural UNESCO. Cu toate astea, astăzi nu putem explica clar oamenilor de ce ar trebui să vină la Odesa. În primul rând trebuie să răspundem singuri la această întrebare. Pentru mine, încă din copilărie, Odesa a fost asociată cu buna dispoziție, fiind un oraș de vacanță.
Jurnalist: Ce oportunități s-ar deschide pentru investitori, în special la Odesa, dacă va fi demarat proiectul Expo?
Roman Grygoryshyn: În primul rând, șansa de a organiza o expoziție de o astfel de însemnătate este un indicator important și un fel de magnet pentru investitori, inclusiv străini. La urma urmei, întreaga lume înțelege că Expo 2030 la Odesa, în regiunea Odesa, presupune o construcție la scară largă. Mă refer la construcția de drumuri, la reconstrucția clădirilor, a aeroporturilor, la construcția de legături feroviare și la pregătirea zonei în care se va desfășura expoziția. Cu alte cuvinte, așa ceva presupune o activitate economică de mare amploare, datorită căreia multe companii vor putea găsi o oportunitate de a câștiga bani.
Jurnalist: În opinia dumneavoastră, într-un astfel de context, ce domenii se vor arăta din ce în ce mai interesante pentru oamenii de afaceri?
Roman Grygoryshyn: În primul rând agricultura și industria în general. Apoi sectorul IT și logistica, pentru că regiunea Odesa este un important hub logistic nu doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă de Est. În prezent, în porturile noastre, în special în Odesa, infrastructura nu este pe deplin operațională. Se vor deschide oportunități pentru noi proiecte de investiții în infrastructura portuară – noi terminale, în special mărfuri și logistică structurală. În timpul Expo, se estimează că la Odesa vor veni peste 15 milioane de oameni. Asta ar însemna o mare dezvoltare pentru sectorul turismului de divertisment.
Jurnalist: Care credeți ca ar fi consecințele per ansamblu pe termen lung pentru Ucraina?
Roman Grygoryshyn: În primul rând, este reputația. În al doilea rând, câștigul este economic, pentru că milioane de oameni vor veni în Ucraina. Oamenii vor veni din toată lumea prin aeroporturile internaționale din Kiev. Și pregătirea pentru asta va avea un efect pe termen lung, pentru că mulți oameni vor avea locuri de muncă, multe companii vor plăti taxe și vor avea noi oportunități de dezvoltare. Avem o mare oportunitate de a construi un complex agroindustrial, întreprinderi agricole care să asigure produsul final, nu doar resurse.