Guvernul german a votat un plan de reducere a emisiilor care presupune, printre altele, interzicerea majorității sistemelor de încălzire pe petrol și gaz din clădirile noi și din cele vechi, începând din 2024.
În momentul de față aproape o treime din energia consumată în Germania se îndreaptă spre încălzire și producerea de apă caldă, ceea ce a determinat guvernul să elaboreze proiectul de lege care impune ca toate noile sisteme de încălzire instalate de anul viitor să utilizeze cel puțin 65% energie regenerabilă.
Singurii scutiți de la această regulă sunt proprietarii de locuințe în vârstă de peste 80 de ani și gospodăriile cu cele mai mici venituri, iar ceilalți vor primi subvenții semnificative pentru a trece la sistemele de încălzire mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură.
Potrivit proiectului de lege aprobat de guvern, trecerea la surse regenerabile pentru încălzire i-ar putea costa pe germani peste 9 miliarde de euro în fiecare an, până în 2028, fapt pentru care ministrul Finanțelor din Germania și-a exprimat îngrijorarea cu privire la costul planurilor și a sugerat că Parlamentul ar putea avea nevoie să facă unele modificări de ultimă oră.
Deși în 2022 vânzările de pompe de căldură ecologice în Germania au crescut cu 53%, potrivit cifrelor Federației Germane a Industriei de Încălzire (BDH), industria germană de încălzire susține că planul guvernului de a instala pompe de căldură electrice în locul cazanelor pe petrol și gaz nu trebuie să fie impus prea repede, deoarece sistemele de încălzire complet electrice necesită investiții masive în rețea. Asociațiile din industria pompelor de încălzire avertizează că renunțarea prea rapidă la sistemele de încălzire pe petrol și gaz ar fi atât nerealistă, cât și o provocare financiară enormă, așadar Germania ar trebui să fie flexibilă în a permite folosirea sistemelor hibride și să nu interzică prea curând cazanele pe petrol și gaz.
Un sondaj comandat de RTL și ntv a arătat în această săptămână că 78% dintre germani nu sunt de acord cu proiectul de lege și doar 18% consideră că decizia de a interzice sistemele de încălzire cu petrol și gaz ar fi corectă. Cea mai mare parte a opoziției față de încălzirea electrică care funcționează cu energie regenerabilă provine din temerile că prețurile la încălzire ar crește. Un total de 62% dintre respondenții la sondaj se așteaptă ca prețurile să crească dacă încălzirea provine din surse regenerabile, în timp ce doar 12% se așteaptă că facturile lor de încălzire să scadă.