Portalul Oryx au publicat recent o analiză estimativă a fatalității eforturilor ruse în războiul din Ucraina. Potrivit analiștilor Oryx, Moscova a îngropat în tranșeele Ucrainei peste 10.000 de unități de echipament militar, inclusiv 1.950 de tancuri.
Analiza Oryx , deși diferă destul de mult față de estimările ucrainene (unii analiști susținând că Ucraina ar fi distrus cel puțin 3.500 de tancuri ale Federației Ruse până în martie 2023), arată totuși o situație dramatică pentru forțele ruse.
Numărul estimat este de 1.950 de tancuri distruse, avariate grav sau capturate. Rusia a pierdut, pe lângă sutele de tancuri T-72 și T-80, și câteva zeci de T-90, cele mai moderne tancuri din dotarea Armatei sale (exceptând ”fantoma” T-14 Armata, care nu a fost încă văzut în luptele din Ucraina).
Totuși, analiza pierderilor făcută de Oryx reprezintă o estimare minimă, crede expertul militar israelian David Sharp. Acesta a ajuns la concluzia că numărul acestora ar putea fi cu 20-30% mai mari, întrucât analiza se bazează doar pe documentarea foto-video a echipamentelor distruse.
"Pierderile reale sunt, desigur, mai mari. Nu totul este surprins pe video, nu totul este surprins într-o fotografie. Mai mult, ceva poate trece chiar și în atenția autorilor proiectului. Putem spune că estimarea minimalistă, și nu numai acesta, este cu zeci de procente mai mare decât cel care se afla pe site-ul Oryx. Și dacă vorbim de tancuri rusești, pierderile sunt estimate de Oryx în jurul cifrei de 1.950. Realist, cred ca sunt cu 20-30% mai multe pierderi”, spune el. Sharp a subliniat că la începutul invaziei la scară largă, numărul tancurilor rusești din armată era estimat la 2.500-2.600 de unități, excluzând echipamentele autoproclamatelor Republici Donețk și Luhansk.
„Conform datelor celor de la Oryx numărul de tancuri pierdute de Rusia este de 1.950, dar în realitate numărul este mai mare. Suntem aproape de concluzia că aproape toate tancurile care au fost folosite inițial în război au fost distruse. Aceasta este o lovitură uriașă pentru Armata rusă", a spus Sharp.
Potrivit observatorului israelian, această situație, desigur, s-a reflectat pe front - în anumite direcții, unde rușii sunt lipsiți de echipamente: "Uneori contează nu doar calitatea, ci și cantitatea. Și echipamentul lor s-a deteriorat", spune analistul israelian.
Dacă la începutul războiului, Federația Rusă folosea tancuri de prima linie (modele mai noi), astăzi inamicul trebuie să scoată din depozit o mare parte din vehiculele vechi, a mai declarat Sharp.
Într-adevăr, în ultimele săptămâni au apărut mai multe imagini care confirmau că Rusia scoate din depozite tancurile sovietice de tip T-54 și T-55 dintr-o bază unde se aflau la conservare în Orientul Îndepărtat, totul din cauza unor deficite semnificative de echipamente, cu care Armata rusă s-a confruntat în timpul războiului din Ucraina.
O fotografie care a apărut online vineri înfățișează un T-55, care a ajuns se pare, undeva în regiunea Zaporoje din sudul Ucrainei. Fotografia confirmă ceea ce unii observatori au prezis sumbru: Kremlinul trimite T-55 în Ucraina fără a le moderniza. Tancul din fotografie are aceeași optică activă în infraroșu pe care o avea T-55 la sfârșitul anilor 1950, și nu există nicio dovadă că rușii au adăugat blocuri de armură reactivă explozivă pentru a întări armura originală – și subțire – de oțel a lui T-55.
Cu alte cuvinte, T-55-urile sunt într-adevăr tehnologie din anii 1950. Și iremediabil depășit în comparație cu cel mai vechi tanc din inventarul ucrainean.
Nepotrivirea ar putea avea implicații profunde în săptămânile și lunile următoare, pe măsură ce ofensiva eșuată de iarnă a Rusiei încetează, iar Ucraina se mută pentru a prelua inițiativa cu propria ofensivă, planificată de mult timp.
„Ucrainenii, cu ajutorul ajutorului occidental, și-au îmbunătățit calitatea tancurilor și a altor vehicule”, a scris în buletinul său informativ Mick Ryan, un general pensionar al armatei australiene . „Rușii, după ce și-au pierdut o mare parte din cele mai bune truse în primul an de război, se îndreaptă către tancuri și vehicule blindate mult mai vechi din magazinele Războiului Rece.”