INTERVIU EXCLUSIV Oksana Klimenko, refugiată din Mariupol: "Rudele din Moscova îmi scriau că soldații ruși mă vor elibera. Propaganda în Rusia e extrem de puternică! Oricine vine în locul lui Putin, rușii vor avea în continuare ideea ca ucrainenii să fie eliminați". Motivele pentru care europenii trebuie să susțină mai mult ca niciodată armata Ucrainei


INTERVIU EXCLUSIV Oksana Klimenko, refugiată din Mariupol: "Rudele din Moscova îmi scriau că soldații ruși mă vor elibera. Propaganda în Rusia e extrem de puternică! Oricine vine în locul lui Putin, rușii vor avea în continuare ideea ca ucrainenii să fie eliminați". Motivele pentru care europenii trebuie să susțină mai mult ca niciodată armata Ucrainei

Pe parcursul unui amplu interviu acordat recent pentru Podul.ro, Oksana Klimenko, refugiată din Mariupol aflată în prezent în București și fostă voluntară în armata Ucrainei, a vorbit despre modul în care propaganda rusă dezbină familii, fiind de altfel atât de puternică, încât chiar și în ipoteza căderii regimului Putin, imperialismul rusesc va continua probabil să amenințe Europa. 

"Oricine vine în locul lui Putin să conducă țara, rușii vor avea în continuare în mentalul colectiv ideea ca ucrainenii să fie eliminați", a explicat Oksana. 

"Îmi doresc ca rușii să simtă ceea ce am simțit și văzut noi, ucrainenii, să înțeleagă totul pe pielea lor. Nu doar mental, ci și fizic", a continuat aceasta. 

Efectele propagandei s-au resimțit din plin și în cazul rudelor sale din Moscova, care, la începutul războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, îi scriau că totul va fi în regulă, soldații ruși urmând "să o elibereze". Din acest motiv, Oksana a decis să nu mai țină legătura cu acele rude. 

De asemenea, pe parcursul interviului, Oksana Klimenko le-a explicat europenilor de ce este important să-i susțină pe soldații ucraineni în obținerea victoriei împotriva hoardelor Kremlinului. 

"Europa încearcă să stea cu fundul în două luntri, să joace la două capete, dar nu ar trebui să se întâmple asta. Soldații noștri nu sunt acolo pentru totdeauna, sunt și ei oameni, iar numărul lor se epuizează din păcate. Europenii trebuie să se gândească că nu va fi doar Ucraina. După Ucraina, poate urma altă țară", a reliefat Oksana. 

Nu în cele din urmă, aceasta a scos în relief cât este de greșită abordarea celor ce propun ca Ucraina să cedeze teritorii cu scopul de a se ajunge la o așa-zisă formulă de pace. 

"Pacea va fi atinsă atunci când țările care au graniță cu Rusia vor avea, de pildă, baze NATO pe teritoriu", a evidențiat Oksana. 

Vedeți video (pentru cuprinsul interviului video, accesați AICI link-ul de pe YouTube și consultați descrierea clipului / interviul a fost realizat cu ajutorul Daryei Yusupova, refugiată din Kharkiv, în prezent studentă în cadrul Universității din București): 



Reporter: Să plecăm de la ideea că regimul Putin va pica. La ce să ne așteptăm în viitor, o Rusie similară cu cea de acum, 10-20 de ani încercând să își refacă relațiile cu Occidentul, pentru ca mai apoi sa demareze o altă agresiune? În acest context aș dori și părerea dvs. privitoare la Navalnîi. Asta întrucât există două tabere, una care spune că Rusia nu poate fi o democrație în forma și granițele ei actuale, pe când cealaltă tabără crede că Rusia poate fi democratică, eventual cu Navalnîi la putere. Considerați că imperialismul rusesc se va sfârși după Putin? Sau vom avea din nou varii forme de imperialism rusesc?

Oksana Klimenko: Propaganda în Rusia este extrem de puternică, să-i spunem chiar calitativă. A fost făcută pentru foarte mulți ani, așadar oricine vine în locul lui Putin să conducă țara, rușii vor avea în continuare în mentalul colectiv ideea ca ucrainenii să fie eliminați. Îmi doresc ca rușii să simtă ceea ce am simțit și văzut noi, ucrainenii, să înțeleagă totul pe pielea lor. Nu doar mental, ci și fizic.  

Reporter: Este Navalnîi precum o capcană pentru Occident?

Oksana Klimenko: Nu am o opinie anume despre el, dar ca mentalitate trebuie precizat că nu putem avea încredere în ruși, mai ales la nivel politic. Așadar, probabil Navalnîi doar își face jocul acum. Am văzut Rusia spunând ceva în trecut și făcând acum exact opusul. Nu pot avea încredere în ceea ce spun ei și promovează. Din cauza Acordului de la Minsk, unde au agreat ambele părți să nu se atace, este imposibil să avem încredere în Federația Rusă. Ei întotdeauna vor încerca să-i prostească pe ceilalți. Sunt niște mincinoși! Din păcate nu am înțeles asta inițial, nu am luat asta atât de în serios pe cât trebuia.

Menționez de asemenea că am rude în Moscova. Când a început războiul și stăteam în subsol la adăpost, când aveam deja probleme cu internetul și electricitatea, rudele mele au scris că soldații ruși doar își vor îndeplini misiunea, că mă vor elibera. "Doar așteaptă momentul eliberării", îmi spuneau. Am rupt orice legătură cu aceste rude. Dar această familie are o fiică, o tânără studentă care a fost și la proteste în Moscova. A avut un poster cu "No war!", a fost arestată, a stat închisă pentru o zi, iar după a realizat că nu va exista niciun fel de libertate în Rusia, iar astfel s-a mutat. A plecat din țară. Acum această studentă are la rândul ei probleme cu familia.

Reporter: Aș dori să le explicați inclusiv românilor de ce e important să-i sprijine pe soldații ucraineni.

Oksana Klimenko: Europenilor le explic că ucrainenii nu au atacat pe nimeni, nu fac decât să își protejeze propriul teritoriu. Cumva istoric s-a întâmplat că partea sovietică de pe glob a vrut întotdeauna ceva de la noi, a vrut să aibă controlul asupra noastră, să nu fim independenți. Stai într-un apartament, ai strâns bani de-a lungul vieții pentru acel apartament, totul fiind legal, dar dintr-odată cineva de nicăieri bate la ușă și îți spune să pleci din apartament luându-ți ceea ce e al tău. Nu am luat teritoriul cuiva. E vorba doar despre teritoriul nostru. Trebuie să fim sprijiniți să ne recuperăm teritoriile cât mai rapid. Cineva face asta pe front, prin intermediul armamentului, altcineva face voluntariat, în sfera medicală, furnizează hrană, ajută la evacuarea oamenilor, altcineva donează. Fiecare avem diferite fronturi pe care putem acționa. Toți trebuie să ajutăm. 

Europa trebuie să înțeleagă că în cazul în care Rusia va lua Ucraina, liderul Federației Ruse a spus în repetate rânduri că va merge mai departe cu ce a început, cu cucerirea de teritorii. Liderii Europei trebuie să se gândească cu câțiva pași înainte în viitor, în perspectivă. Ucraina apară acum cu sângele și alte state europene. Mulțumim pentru furnizarea de arme, dar Europa trebuie sa ne fie acum alături cât se poate de mult, să fie radicală. Polonia a spus că în orice situație va fi alături de Ucraina. Alte state europene ar trebui să aibă aceeași abordare fermă. Europa încearcă să stea cu fundul în două luntri, să joace la două capete, dar nu ar trebui să se întâmple asta. Soldații noștri nu sunt acolo pentru totdeauna, sunt și ei oameni, iar numărul lor se epuizează din păcate. Europenii trebuie să se gândească că nu va fi vizată doar Ucraina. După Ucraina, poate urma altă țară. 

Europa, pentru a preveni pierderea de vieți, trebuie să se gândească la ceea ce se întâmplă, nu precum am făcut-o noi, când pe 23 februarie ne gândeam la planurile pe care le aveam în mod uzual pentru viitor. Iar ziua următoare totul s-a schimbat foarte repede, cu consecințe teribile. În prezent o mulțime de oameni mor, iar jumătate din contactele mele din telefon mai sunt doar sub formă de poză, întrucât persoanele respective au murit. Am pierdut enorm de muți oameni pe care îi cunoșteam.

Reporter: Care este mesajul pe care-l aveți pentru oamenii care spun "Războiul să se termine cât mai repede, chiar dacă asta înseamnă ca Ucraina să cedeze teritorii!"?

Oksana Klimenko: Dacă oamenii ar fi fost mai conștienți legat de ceea ce se întâmplă încă din 2014, dacă eram mult mai uniți, am fi avut acum un alt deznodământ, o altă imagine de ansamblu. Nu ne-am fi ales cu ce se întâmplă în prezent. Nu putem avea încredere în Rusia. Dacă am ceda din teritoriile pe care le doresc rușii, desigur că nu va fi sfârșitul războiului. Dacă vom semna la negocieri că cedăm teritorii, rușii vor fi satisfăcuți pentru o perioadă, dar după se va întâmpla din nou și din nou ceea ce avem în prezent. Putem vedea ceea ce s-a întâmplat în trecut, inclusiv în cazul Acordului de la Minsk. Rusia este un stat iresponsabil în care nu poate fi avută încredere.

Pentru a se termina războiul, pentru a negocia cu Rusia, Zelenski a propus 10 puncte pentru pace. În primul rând, trupele lor trebuie să părăsească teritoriul nostru pentru a purta negocieri. De asemenea, președintele Rusiei trebuie dat jos de la putere. Pacea va fi atinsă totodată atunci când țările care au graniță cu Rusia vor avea, de pildă, baze NATO pe teritoriu. Dacă vor retrage trupele acum de pe teritoriul Ucrainei, nu vom avea garanția că nu ne vor ataca din nou. Avem nevoie de un cadru puternic de protecție pe termen lung.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.