În loc de "autonomia strategică" a Europei, Polonia preferă să vorbească despre un "parteneriat strategic" între UE și SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez pe tema ultimelor declarații făcute de președintele francez Emmanuel Macron.
Macron, care a vizitat recent China, precizase că Europa nu are niciun interes în accelerarea conflictului din Taiwan (parcă insinuând într-un mod ticăloșesc că SUA ar avea în schimb acest interes - n.red.) și ar trebui să devină "un al treilea pol", independent atât de Washington, cât și de Beijing.
China consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său, însă Statele Unite s-au angajat să apere insula democratică ce dorește să rămână independentă de Beijing.
Într-un interviu acordat ziarelor Les Echos și Politico în timpul vizitei efectuate în China săptămâna trecută, Macron a subliniat teoria sa preferată privind "autonomia strategică", potrivit căreia Europa, probabil condusă de Franța, să devină o "a treia superputere".
Astfel, în timp ce zbura de la Beijing la Guangzhou, în sudul Chinei, la bordul COTAM Unité, Air Force One al Franței, Macron a opinat că "marele risc" cu care s-ar confrunta Europa este că "se lasă prinsă în crize care nu sunt ale noastre și care s-o împiedice să își construiască autonomia strategică".
Piotr Mueller, care l-a însoțit marți pe premierul polonez, Mateusz Morawiecki, în vizita sa la Washington, a declarat pentru postul de stat polonez TVP Info că Polonia nu este de acord cu punctul de vedere al lui Macron.
"În loc de o 'autonomie strategică', vorbim despre un parteneriat strategic cu Statele Unite", a spus Mueller.
"Aceasta este o zonă (SUA și Europa - n.red.) care împărtășește valori similare și de fapt identice, inclusiv democrația și statul de drept, respectiv construiește sisteme economice bazate pe aceste principii", a continuat acesta.
Mueller a mai precizat că rolul Poloniei este "de a crea un parteneriat strategic între Uniunea Europeană și Statele Unite". (sursa: The First News)
În timpul unei vizite la Casa Albă, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat importanța legăturilor transatlantice și a declarat Polonia "liderul noii Europe" după "eșecul vechii Europe", afirmații ce au fost văzute ca o contrapondere în raport cu abordarea președintelui francez Emmanuel Macron.
Morawiecki a salutat legăturile actuale dintre Varșovia și Washington drept "cele mai bune din istorie" și a reliefat intenția Guvernului său de a face din armata Poloniei "cea mai puternică din Europa", în parteneriat cu Statele Unite.
Premierul polonez a fost întâmpinat marți la Casa Albă de vicepreședinta SUA, Kamala Harris, care a lăudat Polonia drept "aliat, partener și prieten valoros". Cele două țări "au o relație de durată bazată pe priorități comune și valori democratice" relație ce "crește în forță", a adăugat Kamala Harris.
Morawiecki a salutat, la rândul său, puterea relațiilor polono-americane.
"Nu există popoare care să iubească libertatea la fel de mult ca polonezii și americanii, iar asta ne unește", a declarat Morawiecki.
"Varșovia și Washington vorbesc absolut cu o singură voce și sper că Bruxelles-ul va vorbi la rândul său cu o singură voce", a adăugat Morawiecki, într-una dintre numeroasele remarci văzute drept un răspuns la declarațiile recente făcute de Macron.
Premierul polonez a mai declarat că "nu vede nicio alternativă la construirea unei alianțe și mai strânse cu americanii. Dacă țările situate în vestul Poloniei înțeleg acest lucru mai puțin, probabil că se datorează circumstanțelor istorice".
"Vechea Europă a crezut într-un acord cu Rusia, iar vechea Europă a eșuat", a spus premierul polonez, ceea ce pare o critică față de direcția pe care o urmează Franța, de a întări relațiile cu un alt stat totalitar, de data aceasta China comunistă.
"Dar există o nouă Europă, o Europă care își amintește ce a fost comunismul rusesc, iar Polonia este liderul acestei noi Europe. Polonia vrea să devină piatra de bază a securității europene și suntem pe drumul cel bun", a mai zis Morawiecki.
"Polonia vrea să construiască cea mai puternică armată din Europa, de aceea dorim să cooperăm cu cea mai avansată industrie de apărare din lume, cea americană", a continuat acesta.
"Renașterea imperialismului rus este un factor prevestitor al unui nou război rece... dar și începutul renașterii comunității transatlantice", a adăugat Morawiecki.
"Precum în vremurile comunismului, America a devenit din nou o sursă de speranță pentru Europa liberă", a mai precizat premierul polonez. (sursa: Notes from Poland)
Cu toate acestea, Macron a perseverat în abordarea sa stângace, revenind miercuri cu noi declarații. Acesta a ținut să precizeze că Franța nu va acționa ca un "vasal" (alimentând narativa toxică rusească potrivit căreia europenii ar fi în prezent vasalii americanilor - n.red.), de pildă prin a-i urma pe americanii mai extremiști în cazul unui conflict ce vizează Taiwanul.
"A fi aliați nu înseamnă a fi vasali. Doar pentru că suntem aliați, doar pentru că facem împreună lucruri pe care hotărâm să le facem, nu înseamnă că nu avem dreptul să gândim singuri și că-i vom urma pe cei mai extremi oameni dintr-o țară care este aliată cu noi", a zis Macron.
"Când ne uităm la fapte, Franța nu are lecții de învățat de la nimeni, nici în teatrul ucrainean, nici în teatrul Sahel, nici în teatrul din Taiwan", a continuat acesta.
Comentariile sale vin după ce a zis în urmă cu câteva zile că europenii ar trebui să evite să fie prinși în conflicte care nu sunt problema lor, adăugând că aceștia nu ar trebui să acționeze ca "adepți" ai SUA atunci când vine vorba de apărarea Taiwanului. Remarcile sale au declanșat îngrijorări profunde cu privire la alianța transatlantică, exact în timp ce SUA oferă cea mai mare parte din asistența militară Ucrainei, iar China comunistă întreprinde mișcări din ce în ce mai belicoase împotriva Taiwanului.
Răspunzând la întrebări repetate cu privire la aceste comentarii, președintele francez a zis că poziția sa este "foarte clară" și a precizat că cele spuse de el nu au declanșat o reacție din partea Casei Albe.
În timp ce îl apăra pe Macron, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a acuzat miercuri Washingtonul că aplică standarde duble atunci când vine vorba de comerțul cu China.
"Unii, de exemplu în Statele Unite, spun că ar trebui să decuplăm complet economiile occidentale, americane sau europene, de economia chineză. Ceea ce văd este că volumul comerțului dintre China și Statele Unite nu a fost niciodată atât de mare. Nu vrem să fim idioții satului, care se lasă îmbârligați și permit altor puteri să facă comerț cu China în timp ce noi nu am mai avea dreptul să facem acest lucru", a zis ministrul francez. (sursa: Politico)