Deși nu este un stat independent, și nici nu are vreo influență în afacerile din Europa de Est, Gibraltar, care e doar o autonomie britanică, a impus mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, fiind alături de Ucraina și de poporul ucrainean încă din primele săptămâni ale invaziei rusești.
În afară de gesturi precum iluminarea castelului maur în culorile steagului ucrainean, guvernul local a interzis avioanelor rusești să îi survoleze spațiul aerian, precum și navelor rusești să acosteze în portul din Gibraltar.
"Suntem mici, dar vrem să ne facem prezenți în măsura în care putem", declara pe Twitter ministrul-șef al Gibraltarului, Fabian Picardo, referindu-se la ajutorul acordat Ucrainei.
Acesta a anunțat că persoanele care au prieteni și rude în Ucraina pot acum să le trimită gratuit scrisori, scrisori recomandate și colete. De asemenea, Royal Gibraltar Post Office a renunțat la taxele poștale pentru coletele de ajutor umanitar care cântăresc mai puțin de cinci kilograme.
Guvernul a început să își arate sprijinul pentru Ucraina chiar în a doua săptămână de la începutul invaziei rusești, atunci când a arborat drapelul ucrainean pe Convent Place nr. 6 (echivalentul din Gibraltar al lui Downing Street 10) pentru tot weekendul, iar apoi a iluminat castelul maur în culorile albastru și galben în fiecare noapte, transmite surinenglish.com.
De asemenea, guvernul a permis refugiaților ucraineni să intre în Gibraltar prin renunțarea la permisul de intrare pentru cei care dețin o viză Schengen valabilă cu intrări multiple și a declarat că nu va mai permite intrarea cetățenilor ruși fără o viză valabilă. De asemenea, guvernul a cerut tuturor furnizorilor de satelit și de televiziune să nu difuzeze Russia Today, descriind-o ca fiind "o portavoce a Kremlinului" și a interzis aeronavelor rusești survolarea spațiului său aerian, interzicând, totodată, și navelor rusești să folosească portul său. Localnicii și-au arătat și ei sprijinul pentru Ucraina prin organizarea unor marșuri ale păcii. Acestea nu au fost niște demonstrații oficiale, dar guvernul local și-a exprimat sprijinul.
În septembrie, anul trecut, Gibraltarul a vândut un superiaht aparținând oligarhului rus Dmitri Pumpyansky pentru 37,5 milioane de dolari, după ce a fost confiscat în martie în urma sancțiunilor impuse împotriva Rusiei ca urmare a războiului genocidar din Ucraina. Mareșalul amiralității din Gibraltar, o instanță maritimă britanică specializată care se ocupă de vânzarea de nave, nu a făcut public numele cumpărătorului. Vasul de 72 de metri, MV Axioma, a fost confiscat la 22 martie în urma unei plângeri depuse de banca americană JP Morgan, au declarat atunci autoritățile din mica enclavă britanică de la extremitatea sudică a Spaniei. Măsura a fost luată la scurt timp după ce Pumpyansky - șeful TMK, cel mai mare producător rus de țevi din oțel - a fost adăugat pe lista magnaților vizați de sancțiunile UE și britanice după ce Rusia a invadat Ucraina în luna februarie a anului 2022.
O sursă media locală a scris că „războiul din Ucraina conferă Gibraltarului un rol militar sporit. Invazia brutală a președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina a evidențiat valoarea Gibraltarului ca bază avansată de montaj din care armata britanică poate lansa operațiuni”.
“S-a înregistrat o creștere considerabilă a numărului de vizite ale navelor de război ale Marinei Regale, precum și o apariție rară a unui submarin nuclear american. Din 2020, 20 de nave de război ale Marinei Regale au efectuat un total de 72 de vizite, iar șase nave auxiliare ale Flotei Regale au efectuat alte 20 de vizite. Aceasta pune în perspectivă recenta investiție de 155 de milioane de lire sterline făcută de Marea Britanie pentru a îmbunătăți serviciile militare de pe ‹Stâncă›", scriu jurnaliștii de la gibraltarpanorama.gi.