SONDAJ realizat la Kiev: doar 69% dintre ucraineni văd România cu ochi buni. În schimb, 82,5% au o atitudine pozitivă față de R.Moldova. Consecințele politicii externe aiuristice pe care tandemul Iohannis-Aurescu o prezintă drept ”secret de stat”


  • ACP
  • Apr 5, 2023 19:47
  • 2009
SONDAJ realizat la Kiev: doar 69% dintre ucraineni văd România cu ochi buni. În schimb, 82,5% au o atitudine pozitivă față de R.Moldova. Consecințele politicii externe aiuristice pe care tandemul Iohannis-Aurescu o prezintă drept ”secret de stat”

Un sondaj realizat de serviciul sociologic al Centrului Razumkov din Kiev (sursa AICI), care arată către ce țări au ucrainenii cea mai favorabilă dar și cea mai nefavorabilă atitudine, a produs o serie de rezultate previzibile în bună parte, dar și unele paradoxale în ceea ce privește atitudinea lor față de România și Republica Moldova, dar și față de Statele Unite sau Franța. 

Cum era de așteptat, ucrainenii au cea mai bună atitudine față de parte din țările care au făcut cele mai vizibile eforturi pentru susținerea Ucrainei în fața armatei ruse invadatoare – Polonia, Marea Britanie, Lituania, Estonia, Letonia și Canada – și cea mai negativă atitudine față de Rusia, Belarus și Iran. 

Andrii Bychenko, directorul serviciului sociologic al Centrului Razumkov, spus că „atunci când răspund la întrebări despre atitudinea față de țările străine, respondenții exprimă cel mai adesea o atitudine pozitivă față de Polonia - 94%, Marea Britanie - 91%, Lituania - 91%, Estonia - 90%, Letonia - 90%, Canada – 90%”

Ucrainenii ar avea, conform sondajului, o atitudine pozitivă si față de Cehia - 88%, Statele Unite - 88%, Olanda - 86%, Franța - 86%, Germania - 85%, R.Moldova - 82,5% , Slovacia - 82,5%, Israel - 75%, Japonia - 74%, Turcia - 72,5%, Georgia – 70%. Atitunea negativă este exprimată față de Rusia - 94%, Belarus - 81%, Iran - 73,5%, China - 60% si Ungaria – 46,5%. 

De asemenea, 90% dintre locuitorii regiunii de Est au atitudine negativă față de Rusia, în timp ce în regiunea centrală a Ucrainei această proporție crește la 97%. 

Dintre cei care comunică în principal în ucraineană acasă, 95,5% au o atitudine negativă față de Rusia, dar și dintre cei care comunică în limba rusă 88% au aceeași atitudine. 

Cât despre România, sondajul arată că numai 69% dintre ucraineni o văd cu ochi buni, ceea ce este cu peste 13 procente mai puțin decât atitudinea pozitivă față de R.Moldova. Astfel, Romania se afla la acest capitol inclusiv sub Georgia, țara cu care Ucraina are un serios conflict politic în derulare. 

La fel de neînțeles e și atitudinea ucrainenilor față de Statele Unite, țara care a susținut cel mai substanțial Ucraina în fața armatei invadatoare ruse. 

Greu de înțeles de ce ucrainenii văd cam la fel Franța – care a susținut cu armament, muniție și echipamente de luptă Ucraina, încă de la începutul războiului – și Germania, care a ezitat mult timp după începerea războiului să ajute armata ucraineană cu arme și muniții și este una din țările care a făcut Europa dependentă de gazul rusesc anii trecuți si care a finantat multi ani bugetul Rusiei, din postura de cel mai mare client pentru gazele naturale rusești – sursa AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.