Deputatul ucrainean Oleksiy Goncharenko trage semnalul de alarmă: ”În Odesa, unii abia așteaptă să colaboreze cu Rusia criminală!” Cazul rusofilului agresiv Vadym Șkarovski, consilier local și vicepreședinte al Consiliului Regional din Odesa. Individul e menținut în funcții, fiind îndopat cu bani publici


Deputatul ucrainean Oleksiy Goncharenko trage semnalul de alarmă: ”În Odesa, unii abia așteaptă să colaboreze cu Rusia criminală!” Cazul rusofilului agresiv Vadym Șkarovski, consilier local și vicepreședinte al Consiliului Regional din Odesa. Individul e menținut în funcții, fiind îndopat cu bani publici

Consiliul regional din Odesa a refuzat să-i retragă mandatul unui consilier din partea partidului fondat de oligarhul pro-rus Viktor Medvedchuk.

Vadym Șkarovski – consilier local și al treilea vicepreședinte al Consiliului Regional din Odesa, personaj provenit din partea partidului “Platforma de opoziție – pentru viață”, grupare  interzisă oficial în Ucraina – își va păstra funcțiile în administrația publică locală. Se întâmplă după ce doar 25 de consilieri au votat în favoarea demiterii acestuia, din 33 de voturi necesare. Inițiativa demiterii a pornit de la Mihail Șmușkovici, liderul fracțiunii ”Solidaritatea Europeană”. El a subliniat că alocarea de resurse financiare suplimentare pentru salariul baban al unui al treilea vicepreședinte, care mai e și un rusofil notoriu, poate fi considerată ”o crimă”, în condițiile invaziei rusești la scară largă. 

"Vadym Șkarovski s-a distins prin declarații sistematic denigratoare cu privire la apărarea teritorială și apărătorii Ucrainei, numind apărarea teritorială ‹o formațiune banderovistă›, difuzând opiniile sale pro-ruse în timp ce era vicepreședinte al consiliului regional din Odesa, nerecunoscând agresiunea Federației Ruse în Ucraina. Începând din 2014, a numit Revoluția Demnității ‹o lovitură de stat›, se află în baza de date ‹mirotvortsiy› pentru subminarea capacității de apărare a Ucrainei și a minimalizat sistematic importanța schimbărilor sociale și a mișcării țării spre Uniunea Europeană", subliniază documentul prin care s-a cerut demiterea rusofilului.

Înainte de începerea sesiunii, Oleksiy Goncharenko (deputat al Radei Supreme ales în circumscripția Odesa )  a luat cuvântul în sală și a încercat să convingă adunarea să voteze pentru desființarea postului ocupat de Vadym Șkarovski. 

El a reamintit că se împlinesc 9 ani de la sesiunea memorabilă a Consiliului regional Odesa, când consilierii au fost presați să susțină și să se alăture acțiunilor criminale ale Federației Ruse privind dezmembrarea Ucrainei, și implicit de rupere a Odesei din componența țării, prin anexarea la Rusia, pe modelul Crimeei, Luhansk-ului și Donețsk-ului. Atunci, activiști și militanți pro-ruși au dat năvală în clădirea administrativă de pe bulevardul Șevcenko, iar liderii așa-numiților kulikiviști – Anton Davydchenko și Valeriy Kaurov – au dat buzna în sala de ședințe. Consilierii Șmușkovici și Oleksiy Honcharenko i-au împiedicat să vorbească, după care, amatorii de Rusia au fost protagoniștii unei alte încercări nereușite de a lua cu asalt Consiliul regional. În opinia lui Honcharenko, faptul că un om ca Șkarovski încă mai stă în prezidiul adunării regionale este un semnal pentru Putin că încă mai există oameni în Odesa care sunt gata să coopereze cu agresorul, scrie dumskaya.net. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.